Angelina Jolie proslavila 48. rođendan: Htjela biti grobar, vozi avion, Lara Croft je proslavila, bivšeg optužila za nasilje

Piše: L. K. P.

Angelina Jolie proslavila je 48. rođendan. Holivudska diva rođena je 4. juna 1975. u Los Angelesu u glumačkoj porodici. Otac joj je glumac Jon Voight (81), oskarovac poznat po filmovima ‘Ponoćni kauboj’ i ‘Povratak veterana’, a majka joj je Marcheline Bertrand, bivša manekenka i glumica. Od djetinjstva je Jolie gotovo pa bila predodređena holivudska karijera.

Kada ja imala 11 godina počela je pohađati satove glume, no nije je ta strast dugo ‘držala’. U buntovnim, tinejdžerskim godinama imala je i poprilično bizarnu želju raditi kao grobar pa je napustila školu. Od malih je nogu bila pomalo drugačija, a velika ljubav bile su joj životinje. Za kućne ljubimce imala je guštere i zmije.

Sa samo 16 godina se osamostalila, radila kao model, pojavljivala se u muzičkim spotovima, a prvu glavnu ulogu dobila je u filmu ‘Hackers’ 1995. godine. Jedna od najuspješnijih uloga bila joj je svakako ona Lare Croft u filmu ‘Tomb Raider’ iz 2001. godine. Angelina na tom snimanju nije imala kaskadera pa je zbog scena zadobila brojne ozljede.

Za Jonnyja Leeja Millera (50) se udala 1996. godine, a na vjenčanju je nosila crne kožne hlače i bijelu majicu na čijoj je pozadini krvlju ispisala njegovo ime. Htjela je što ‘posebnije’ vjenčanje. Službeno su se rastali 1999. godine. Njen drugi brak bio je s glumcem i scenaristom Billyjem Bobom Thorntonom (67). Na vjenčanju je ponovo bilo krvi, a brak nije dugo potrajao.

Njen najpoznatiji brak zasigurno je onaj s Bradom Pittom (59). Angelina i Brad zajedno su bili od 2005. godine, a javnost ih je proglasila najljepšim parom na svijetu, a u javnosti su godinama djelovali skladno. Iako je Angelina već imala usvojenog Maddoxa (21), s Bradom je usvojila djevojčicu Zaharu (18). Nakon toga su dobili i svoje prvo biološko dijete, Shiloh Nouvel (17). Kasnije su usvojili i dječaka, a dali su mu ime Pax (19). Par je 2008. godine dobio, danas desetogodišnje, blizance Knoxa Leona i Vivienne Marcheline.

Glumac je jednom prilikom iznenadio svoju cijelu porodicu krajnje originalnim poklonom. Angelini je kupio konja, a njihovo šestero djece iznenadio je s po jednim Shetlandskim ponijem.

Vjenčali su se u Francuskoj 2014. godine, ali se ipak i rastali. Njihov je razvod, kao i potencijalna pomirba nepresušna tema u medijima. Postupak za razvodom pokrenuli su 2016. godine, a službeno su se rastali tek 2019. godine.

Godije 2020. glumica je priznala da se od Brada razvela ‘za dobrobit svoje djece’, a onda je uslijedio niz sudskih parnica. Glumac je u jednom trenutku bio pod istragom za nasilje nad djecom. U dokumentima FBI-ja, koje su objavili nekoliko godina kasnije, stoji kako ju je Pitt ‘tresao i zgrabio’ dok je bio pijan.

Par se svađa i sedam godina nakon razvoda pa su tako oboje iznosili prljav veš iz braka, a sukob je nastao i oko starateljstva nad djecom. Ovaj se par svađao i oko bizarnih stvari poput maslina i vinograda.  Tako je glumac prošle godine glumac bio ogorčen na bivšu jer je prodala svoj dio u francuskom vinogradu, koji su zajedno kupili 2008. godine na imanju Château Miraval, suparničkom investitoru.

Pitt  je tada tvrdio da mu je bivša supruga tako namjerno ‘htjela nanijeti štetu’. Rekao je i da su se dogovorili da neće prodati svoje udjele bez dopuštenja onog drugog. Nakon što se par razveo 2019. godine, Jolie je dobila odobrenje da proda svoj dio 2021.godine za 164 miliona dolara prije nego što je njihova šira finansijska nagodba finalizirana. Međutim, Pitt je pokrenuo sudski postupak kako bi pokušao zadržati većinski udio u tvrtki koja je vlasnik imanja, navodi The Guardian.

Uz to što voli neobične rituale Jolie je i velika obožavateljica tetovaža, a nekolicinu crteža na tijelu posvetila je i članovima porodice. Prije 15 godina položila je za pilota te može voziti male privatne avione. Godinama se bavi humanitarnim radom, a Ujedinjeni narodi imenovali su je Veleposlanicom dobre volje u više zemalja svijeta. Također, Udruženje dopisnika UN-a uručilo joj je nagradu Građanina svijeta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti