Paprike čine žene nježnim, a muškarce poželjnim

Piše: Redakcija

Sirova paprika, kao i spremljena u jelima, pomaže u liječenju mnogih bolesti i tegoba. Njeni sastojci na ljudski organizam djeluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. Ovo posljednje najviše se odnosi na ljutu papričicu. Vjerovanje se temelji na utjecaju paprike na pojačan rad krvotoka. Francuski gastronom iz 17. vijeka Antelm Savarin, u svojoj knjizi “Fiziologija ukusa” napisao je da paprike i papričice “čine žene nježnim i podatnim, a muškarce poželjnim”.

Pita od paprika

Sastojci: jufke za pitu, paprike, 6 kašika ulja, 6 jaja, 2 kašike brašna, 10 kašičica griza, 500 grama sira, 1 čaša pavlake, 100 grama kačkavalja, so

Pita sa pečenim paprikama | Erecepti

Priprema: U dublji pleh staviti tri kore, svaku poprskati dvjema kašikama ulja i posuti dvjema kašičicama griza. Zatim staviti red pečenih paprika, očišćenih od kore i sjemenki. Paprike posoliti i posuti dvjema kašičicama griza. Umutiti šest bjelanjaca, dodati kašiku brašna i 500 grama sira, ako je sir neslan posoliti smjesu. Ovu smjesu sipati preko paprika. Zatim ponovo redati sloj paprika, posoliti i posuti dvjema kašičicama griza. Umutiti šest žumanjaca, dodati kašiku brašna i čašu pavlake, posoliti. Ovu smjesu preliti preko sloja paprika. Po vrhu narendati sir i izbosti viljuškom. Peći na umjerenoj temperaturi 30-ak minuta.

Pljeskavica od paprika

Sastojci: 20 paprika, 4 jaja, 4 kašike brašna, 1 decilitar piva, 50 g prezli, 1 dl ulja

Vegetarijanska pljeskavica od graha i paprike | Darkova Web Kuharica

Priprema: Paprike operite i ispecite. Ogulite ih i isijecite na sitne kockice. Umutite tri jaja, dodajte kašiku brašna, prezle, nasjeckane paprike, posolite i pobiberite. Sve izmiješajte, pa od dobivene smjese pravite pljeskavice. Od piva, jednog jajeta, preostalog brašna i malo soli napravite masu za pohovanje. Pljeskavice umačite u poh-masu i pržite na vrelom ulju dok ne porumene s obje strane.

Krem sataraš

Sastojci: 10 mesnatih crvenih i zelenih paprika, 3 glavice luka, 1 mrkva, 2 manje tikvice, ulje, so, biber, konzerva pelata, so, biber, suhi biljni začin, peršun, kesica krem supe od gljiva

Priprema: Crni luk i mrkvu narendajte i propržite na zagrijanom ulju. Papriku očistite od sjemenki, isijecite je na trake i dodajte u šerpu. Tikvice ogulite i isijecite na tanke kolutove, pa i njih dodajte masi. Posolite, pobiberite i dodajte suhi začin, pa sve dinstajte otprilike pola sata. Dodajte oguljen, ocijeđen i na kockice isjeckan paradajz. Dinstajte još pola sata, a pred kraj sipajte prah krem supe i sve sjedinite da se zgusne. Pospite sjeckanim peršunom i poslužite.

Musaka od crvenih paprika

Sastojci: desetak pečenih crvenih paprika, 1 glavica crnog luka, 250 g mljevenog junećeg mesa, 4 jaja, 2 dl mlijeka, brašno, so, biber, mješavina začina

Musaka sa pečenim paprikama — Domaći Recepti

Priprema: Oljuštene pečene paprike posoliti i uvaljati u brašno. Umutiti dva jaja, u njih umakati paprike, a zatim pržiti na vrelom ulju. U tavi izdinstati sitno sječen luk i meso. Začiniti. U tepsiju ili vatrostalnu zdjelu redati sloj pohovanih paprika, preko njih meso, pa opet paprike. Umutiti jaja s mlijekom i zaliti musaku. Peći u rerni pola sata na 200 stepeni.

Pesto torta s paprikama

Sastojci: 250 g tosta, 200 g pureće šunke, 200 g pečene crvene paprike, 200 g kačkavalja, 500 g kisele pavlake, kašika sosa pesto đenoveze, 3 kašike majoneze, 60 g kiselih krastavaca

7 jela od pečenih paprika: Pravi ukus Srbije! (RECEPTI)

Priprema: Odstranite korice s tosta i redajte sastojke u kalup pravougaonog oblika sljedećim redoslijedom: red tosta, koji ćete premazati pavlakom, red šunke, red crvenih pečenih paprika, red rendanog kačkavalja. Potom opet redajte tost, koji ćete ovog puta premazati tartar sosom napravljenim s majonezom i rendanim kiselim krastavcima, pa ide red šunke, crvene paprike i kačkavalja i na kraju sve prekrijte tostom koji je s donje strane premazan pesto sosom. Kad sve završite, izvadite tortu iz kalupa i premažite je kiselom pavlakom. Ukrasite povrćem.

Paprike punjene sirom

Sastojci: paprike, 1/2 kg mladog sira, 3-4 kašike kajmaka
1 jaje, malo soli, 3 kašike riže, 3-4 kašike kukuruznog brašna, 1 mala glavica crvenog luka, maslac ili ulje, vrhnje za kuhanje

Paprike punjene jajima i sirom (VIDEO) - Recept | BonApeti.rs

Priprema: U ocijeđeni sir stavite kajmak, jaje, sitno isjeckan luk, obarenu rižu, so i kukuruzno brašno. Paprike operite, očistite i punite pripremljenim filom. Paprike poredajte u tepsiju, zalijte uljem i pecite. Kad su gotove, prelijte ih vrhnjem za kuhanje i još malo vratite u rernu.

Namaz od paprika i feta sira

Sastojci: 3 crvene paprike, 1 čehno bijelog luka, 150 g feta sira, 2 kašičice maslinovog ulja, po potrebi mileram

Namaz od pečene paprike i feta sira - Okusi.eu

Priprema: Paprike peći u rerni na najvišoj temperaturi dok ne potamni kora. Potom ih zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti desetak minuta.
Paprike oguliti, očistiti od sjemenki, te dobro ocijediti i obrisati. Ubaciti u blender s ostalim sastojcima i dobro usitniti. Ukoliko nemate blender, nasjeckajte ih nožem i pomiješajte s ostalim sastojcima. Ako je okus prejak, dodajte dvije-tri kašike milerama ili kiselog vrhnja.

Recept protiv prehlade

Potrebno: đumbir, paprika (aleva), klinčić u prahu, kašičica meda
Priprema: đumbir, papriku i klinčiće u prahu pomiješajte u jednakim razmjerama da dobijete željenu smjesu
Upotreba: Uzmite kašičicu te mješavine u čaši tople vode s medom prije spavanja

Kako sušiti paprike

Svježim paprikama odsjeći drške, očistiti ih od sjemenki, oprati, nanizati na obični konac i objesiti na balkon. Paprike se tako ostave dok se ne osuše i tako nanizane čuvaju do hladnih zimskih dana. Ispržene ili punjene, usred zime, ne gube ništa od svojih svojstava.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti