Uz dobru organizaciju priprema doma za Bajram nikad nije bila jednostavnija

Piše: Redakcija

I ove godine uoči Bajrama u većini domaćinstava priprema se prava “generalka”. Uz pažljivo sastavljen plan, kojeg se treba pridržavati, temeljito pospremanje doma pretvorit će se u jednostavnu radnju koja neće oduzeti previše vremena

 

Pet koraka za brzo čišćenje doma

Kako biste se što bolje pripremili i što brže završili poslove, bitno je da zaposlite sve ukućane i odradite generalno čišćenje, a kada se sve završi, možete ih nagraditi odlaskom na pizzu ili nekim omiljenim desertom. Za početak potrebno je pospremiti sve predmete koji se nalaze na raznim površinama u domu, što uključuje obuću, odjeću, kuhinjsku opremu ili radni pribor.  Kako bismo vam što više pomogli, osmislili smo pet koraka da brzo završite pospremanje doma.

  1. Unaprijed nabavite sva potrebna sredstva za čiščenje, spužvice, krpe, zaštitne rukavice i slično, kako ne biste morali prekidati postupak radi odlaska u trgovinu. Napravite okviran plan i vrijeme koje vam je potrebno za svaku od prostorija. Dajte sebi dovoljno vremena da sve detaljno očistite jer bajramsko čišćenje uključuje i pomicanje namještaja, penjanje na ljestve da biste očistili gornje plohe, otprašivanje namještaja, odmašćivanje kuhinje…
  2. Krenite s prašinom, usisajte je iz radijatora, uklonite s gornjih elemenata u kuhinji i kupatilu, s gornjih ploha ormara, okvira slika, svih polica i ostalih površina. Nakon što ste pobrisali svu nakupljenu prašinu, krenite na stolariju, odnosno sva vrata u stanu i ne zaboravite kvake, ali i roletne i prozore, izvana i iznutra. Također, u ovaj korak uključite terase i balkone.
  3. Sljedeći korak je kuhinja, koja je, vjerovatno, najzahtjevnija bez obzira koliko je dobro održavate redovnim čišćenjem. Sve kuhinjske elemente perite izvana i iznutra, a za rernu, napu i vanjske plohe koristite sredstvo za odmašćivanje. Zamrzivač ispraznite i detaljno prebrišite. Dnevni boravak i trpezarija također traže posebnu pažnju. Stol i stolice prebrišite sa svih strana, a sjedeće garniture, kauče, fotelje i slično prvo usisajte, pa prebrišite vlažnom krpom. Ne zaboravite na klimu i rasvjetna tijela koja treba prebrisati da bi se otklonila prašina. Također, sve zavjese stavite na pranje.
  4. U spavaćoj sobi ormare prebrišite s unutarnje i vanjske strane, te, ako ima potrebe, posložite ormar i riješite se garderobe koju ne nosite. Usisajte ne samo podove već i madrac, a potom uklonite prašinu s noćnih ormarića, komoda i svih ostalih ploha. Nakon sobe krenite na kupatilo i perite sve redom: pločice, radijator, mašinu za veš, wc školjku, kadu, umivaonik…
  5. Na kraju na red dolaze podovi, koje je potrebno usisati, nakon toga oprati sredstvom za čišćenje, a onda minimalno jednom sve podove prođite čistom vodom. I to je to, nakon čišćenja samo vam preostaje uživati u domu i ne zaboravite redovnom brigom o stanu ili kući održavati stanje najbolje mogućim.

 

Neka kuća miriše na limun

Limun je jedna od namirnica koju gotovo svako od nas ima u kući. On se može upotrijebiti u velikom broju recepata, iscijediti u čaj, a njegov sok može se koristiti za osvježavajuće i zdravo piće. Međutim, ovdje se ne završava njegova korisnost. Može se koristiti i pri čišćenju određenih površina. Limun može poslužiti i kao osvježivač prostora. Dovoljno je da limun dobro operete sodom i stavite ga u zdjelu s voćem na trpezarijskom stolu, a za intenzivniji miris jedan limun možete razrezati na pola.

 

Sprej za namještaj i vazduh

Prvo trebate imati bočicu sa špricom. Može vam poslužiti i neka dobro oprana od sredstva za čišćenje. Ključna stvar u ovoj mirisnoj formuli je eterično ulje. Za ovaj recept potrebno vam je kašika soda bikarbone, 5 kapi eteričnog ulja prema želji  i 300 ml destilovane vode. Sve dobro promiješajte i protresite i počnite špricati.

 

Kuhaj za miris

Svima je jasno da se miris hrane koja se kuha širi cijelom kućom. Zašto onda ne bi skuhali nešto od čega će mirisati cijela kuća? Na principu aroma lampice samo što će aroma lampica biti lonac, a aromu će dati sastojci koji se kuhaju. U zdjelu stavite: narezanu narandžu, narezan limun, 2 štapića cimeta, 4 klinčića, lovorov list. Preko ovih sastojka prelijte vodu i temperaturu podesite na minumum. Pustite da se mirisi isparavaju u zraku i osvježavaju vašu kuću. Kada se ispari voda, dodajte još malo i nikako ne ostavljajte bez nadzora.

 

Mirisni tepih

Ne biste vjerovali, ali i tepih vam može dobro mirisati. Tačnije, možete ga namirisati. Trik je vrlo jednostavan, potrebno vam je samo šoljica soda bikarbone i čajna kašika mljevenog cimeta. Dobro izmješajte sodu i cimet. Tu mješavinu pospite po tepihu. Usisajte nakon jednog sata.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti