Dodajte aktivni ugalj u svoju beauty rutinu

Piše: Redakcija

Aktivni ugalj se još od pamtivjeka koristi u mnoge svrhe, a najbolji je prirodni pročišćivač organizma. U posljednjih nekoliko godina aktivni ugalj se sve više ističe u beauty proizvodima zbog svog nevjerovatnog učinka na kožu. Iako možda ne izgleda previše privlačno, aktivni ugljen prirodni je apsorbens toksina i nečistoća. Osim za pranje odjeće, od davnina se koristio za ublažavanje nuspojava trovanja želuca te čišćenje lica i tijela od suvišnog sebuma, prljavštine i prištića.

Posljednjih godina aktivni ugalj počeo se masovno koristiti u kozmetičkim proizvodima. Naziva se često i medicinskim te ga je najbolje imati među kućnim lijekovima. Posebna prednost ove tvari jest što apsorbira toksine mikroorganizama i plinove u probavnom sistemu, ali pritom ne neutralizira želučanu kiselinu. Međutim, nije ga pametno koristiti na duži period jer može poremetiti apsorpciju hranjivih tvari.

Slikovni rezultat za aktivni ugalji maska za lice

Aktivni ugalj je crni prah bez mirisa. Prekomjerno zagrijavanje prirodnih izvora ugljika, kao što je drvo, proizvodi aktivni ugalj. Crni prah zaustavlja toksine da se apsorbiraju u želucu tako da se vežu za njega. Tijelo ne može apsorbirati ugalj, pa toksini koji se vežu na ugalj odlaze van u izmetu. Aktivni ugalj je u većini zemalja odobren za hitno liječenje predoziranja ili trovanja. No, zbog svojih snažnih svojstava čišćenja toksina, neki zagovornici predložili su aktivni ugalj kao tretman za sve više stanja.

(L.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti