Moderna i u srednjoj dobi

Piše: Redakcija

Moda za pripadnice srednje dobi ne mora biti dosadna. Trebate znati da žena, bez obzira na godine, može biti atraktivna i moderna, a ključ je u izboru odgovarajućih odjevnih komada koji će laskati vašoj figuri. Donosimo vam osam savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete potencijalne modne greške.

 1. Osvježite stil

Sigurno je da ste već odavno vjerni određenom stilu odijevanja, ali trebate voditi računa o tome da on ne postane dosadan. To znači da je, s vremena na vrijeme, potrebno da osvježite  svoj ormar trendovskim odjevnim komadima. Sigurno se sada pitate da li ćete zbog njih izgledati kao da niste odjeveni u skladu sa svojim godinama? Ono što trebate znati je da nakon 30-e godine trebate izbjegavati, a zatim i u potpunosti prestati nositi mini suknje i bluze s velikim dekolteom. No, to svakako ne znači da se morate „zarobiti“ suknjama koje nisu IN, ili košuljama bez oblika. Tajna je u pronalaženju komada odjeće koji neće previše otkrivati, ali koji će na pravi način istaći sve vaše atribute i oblik tijela. Zapamtite, čak i u srednjoj dobi možete igrati na kartu dijela tijela kojim ste zavodile u 20-im.

 2. Manje je više

Birajte odjevne komade koji na sebi imaju minimalno ukrasa i detalja jer ćete tako u svom ormaru imati odjeću koju možete nositi u različitim prilikama. Ukoliko želite da se, naprimjer, vaša košulja razlikuje u odnosu na prethodni put kada ste je nosili, preporučuje se da investirate u zanimljive komade nakita, posebno lančiće,  koji će biti glavna zvijezda vašeg outfita.

 3. Klasika je uvijek IN

Već smo rekli da i žene srednjih godina mogu, kada je o modi riječ, pratiti trendove, ali je potrebno da u svom ormaru imate i nekoliko klasičnih komada. Pri tome se misli na, naprimjer, klasični crni sako, jednostavnu bijelu košulju i slične odjevne komade koje ćete lako kombinirati s trendovskim komadima, a pri tom izbjeći to da izgledate kao da odjećom pokušavate sakriti svoje godine.

 4. Upoznajte svoju figuru

Prema istraživanju sajta „Health.com“, jedna od najčešćih grešaka koju srednjovječne žene prave je ta što ne ulažu u komade odjeće koji odgovaraju njihovoj figuri, čime, nerijetko, dodatno ističu svoje nedostatke. To svakako znači da trebate upoznati svoje tijelo i figuru, a zatim krenuti u kupovinu odjevnih komada koji će, vjerovatno, biti potpuno drugačiji od svega što ste do sada nosili. No, i vaše tijelo je drugačije, zar ne?

 5. Odgovarajuće boje

Iako bi, usljed životnog iskustva, svaka žena trebala znati koje boje joj najbolje stoje, svjedočimo trendu po kojem se pripadnice ljepšeg pola u određenim godinama okreću tamnim bojama, najčešće potpuno crnim outfitima. Modni stručnjaci smatraju da je to velika greška i preporučuju da, uprkos godinama, birate odjevne komade u bojama koje se najbolje slažu uz vaš ten i boju kose.

Trendovska torba rezervirana je za pripadnice svih generacija

 6. Uskladite odjevne komade

Prilikom kupovine novih odjevnih komada vodite računa o tome šta je ono što već imate u ormaru, te da li ono u šta investirate možete kombinirati.

 7. I farmerke su za Vas

Ukoliko imate široke kukove, preporučuje se da izbjegavate plitke farmerke, te da birate dublje modele kojima ćete skrenuti pažnju na svoj struk. Kada je riječ o skinny farmerkama, koje su već nekoliko sezona apsolutni must have, varate se ukoliko mislite da one nisu za žene srednje dobi. Ključ je u pravilnom kombiniranju, a modni stručnjaci preporučuju da ih nosite uz duboke čizme i raskošne kardigane koji će pokriti sve potencijalne nedostatke. No, ukoliko želite da igrate na sigurno, birajte ravne modele bez džepova.

8. Pravi izbor  

Ustaljeno mišljenje da žene nakon određenih godina trebaju pokrivati svoje ruke i ramena je pogrešno. Trebate znati da srednja dob utječe na različite dijelove tijela, što svakako određuje izbor majica i bluza koje ćete nositi. Naime, ukoliko imate velike kukove, birajte bluze srednje dužine, a kako biste izbjegli njihovo dodatno isticanje. Ukoliko vas muči veliki stomak, birajte bluze sa drapiranim prednjim dijelom.

Birajte gležnjače s neobičnom petom

Pročitajte još