Moda: Kako se oblačiti u četrdesetima

Piše: Redakcija

Ah te četrdesete! Iako ne bi trebale da budu strašne, mnoge žene u ovim godinama postaju opterećene time šta će obući, te kako će se našminkati, a sve to kako ne bi izgledale previše mlado ili, pak, starije nego što jesu. Donosimo vam savjete modnih stručnjaka koji će vam pomoći da izbjegnete ove greške.

Svaka žena  može biti trendi i stylish, ali je potrebno da se pridržava modnih pravila koja se odnose na odijevanje u skladu s godinama. Modni stručnjaci ističu da su žene u 40-im „najrizičnija“ skupina u pogledu pravljenja modnih greški, a sve zbog činjenice da često posegnu za komadima koje su nosile kada su bile samo malo mlađe, a koji sada, nerijetko, čine da izgledaju smiješno. Kako vam se greške te vrste ne bi desile, donosimo vam savjete utjecajnih ljudi iz svijeta mode koji su otkrili trikove odijevanja u 40-im  koji će vam pomoći da izgledate stylish, zrelo i elegantno.

Carmen Alfaro, kreativna direktorica i osnivačica modnog brenda „Moda Kalon“ ističe da to što ste napunili 40 godine ne znači da se trebate riješiti omiljenih komada iz svog ormara, čak ni ako se radi o onim koji se smatraju „nepremijerenim“ za vašu dob.

– Imate omiljenu mini suknju ili poderane pantalone i jednostavno ne želite da ih izbacite iz svog ormara? Iako je riječ o komadima koji, po pravilu, nisu namijenjeni ženama u 40-im, trebate znati da je ključ u pravilnom kombiniranju. To znači da trebate investirati u, naprimjer, dugi džemper i čizme iznad koljena koji će se savršeno uklopiti s mini suknjom i učiniti da ne izgledate vulgarno – kaže ona.

 Basic komadi

No, stara odjeća ne mora biti jedina trendy koju imate u svom ormaru. Naime, Elizabeth Kosich, vlasnica modne kuće „Elizabeth Kosich Styling“ ističe da su 40-e savršeno doba da investirate u onaj jedan statement komad koji će savršeno upotpuniti svaki vaš outfit.

– U momentu kada kupite sve potrebne basic komade, vrijeme je da potražite omiljeni svevremenski statement komad. Predlažem da to bude neobična micro torba. Također, početak pete decenije vašeg života pravo je vrijeme da počnete ulagati u kvalitetne i skupe komade, te da prestanete gomilati odjeću koju nikada ne nosite – kaže ona i dodaje koji su to odjevni komadi koje bi svaka žena trebala imati u ormaru.

– Dva odijela i pet bluza ili majica su osnov odjeće koji vam je neophodan u ormaru. Sigurno je da će vam, ukoliko u svaku odjevnu kombinaciju uključite barem jedan od ovih komada, to uštedjeti vrijeme koje inače potrošite na pronalazak onoga što ćete nositi – kaže ona.

Samantha Brown, stilistica brojnih holivudskih zvijezda, ističe da ne trebate eksperimentirati s trendovima, već  pronaći pravi način na koji se trendovi mogu uklopiti u vaš stil.

 Modni trikovi

– Ukoliko želite da nosite animal print koji je ove sezone must have, kupite komad koji će se uklopiti u ostatak garderobe koju imate. To znači da trebate, naprimjer, investirati u torbu s ovim printom, te je kombinirati s omiljenim kaputom crne ili bež boje. Također, ukoliko inače ne nosite određene komade odjeće, kao naprimjer mini haljinu, nemojte ni slučajno eksperimentirati i kupiti mini haljinu animal printa jer time idete u drugu krajnost – poručuje ona.

Izbjegavanje modnih grešaka postiže se, kako ističe modna ekspertica Kim Johnson Gross, tako što morate poznavati svoje tijelo.

– S prolaskom godina se mijenja vaše tijelo i u skladu s tim bi trebao da se mijenja i vaš stil. Potrebno je da poznajete svoje tijelo, te da u skladu s tim nadograđujete stil. Za početak ćete to najlakše postići investiranjem u moderne cipele i torbe, dok odjeća treba da vam bude jednostavna – kaže ona.

Modna blogerica Dawn Lucy ističe da je prije svega navedenog potrebno da očistite ormar od bespotrebnih stvari.

– Prije nego što počnete s čišćenjem, najbolje je da sebi postavite tri ključna pitanja: „Koji komadi su vam omiljeni u ormaru i zašto?“, „Koje komade ste najviše nosili u prethodnom periodu?“ i „Za kojim komadima svako malo posegnete, čak i ako ih ne nosite stalno?“. Kada na osnovu odgovora odvojite komade u vašem ormaru će ostati sve ono čega se trebate riješiti – kaže ona.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti