Ideja za savršenu poslasticu: Palenta u slatkoj varijanti

Piše: Redakcija

Iako je nekada bila namirnica skromnih, palenta je danas dio moderne gastronomije. Dobija se iz kukuruznog brašna pa spada u niskokalorična jela, a bogata je nutrijentima.

Slatka palenta za doručak

Sastojci:

  • šolja palente
  • 2 kašike bademovog mlijeka
  • malo ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 2 kašike meda
  • 1/3 šolje sjeckanih sušenih smokvi
  • 2 kašike indijskih oraščića, prepečenih na suhoj tavi

Chai Feigen Porridge: Haferbrei mit wärmenden Gewürzen

Priprema:

Palentu skuhajte u mlijeku dok se ne zgusne. U međuvremenu na suhoj tavi prepržite indijske oraščiće  te smokve nasjeckajte na komadiće. Poslužite u zdjelici, ukrasite oraščićima i smokvama.
Torta s pistacijama i narančom

Sastojci:

  • 200 g palente
  • 200 pistacija (100 sjeckanih, 100 izmiksanih)
  • naranča 
  • 4 jaja
  • 100 g meda
  • 30 g kokosovog ulja
  • čašica grčkog jogurta

 naranča i 2 kašike meda za preljev

Orange, Pistachio and Honey Polenta Cake

Priprema:

Uključite rernu na 180 stepeni, a okrugli kalup obložite papirom. Palentu izmiješajte sa 70 g pistacija i naribanom koricom naranče. U drugoj zdjeli sjedinite jaja, med, jogurt i kokosovo ulje i sok naranče. Izmiješajte suhe i mokre sastojke, sipajte u kalup pa pecite 30 minuta na 180 stepeni. U međuvremenu ocijedite još jednu naranču i izmiješajte j s medom. Preliti preko torte i posipati s ostatkom pistacija i koricom naranče.

(L.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti