Gastro: Jela i za najizbirljivije

Piše: Redakcija

Kuhanje za veliku porodicu često zna biti problem, jer uvijek postoji neko ko nešto od pripremljenog ne voli. Ukoliko nemate ideju šta da kuhate, za vas smo osmislili meni koji će prijati i najizbirljivijima

Italijanske loptice punjene sirom i mesom

Sastojci:

250 g riže, 3 l vode, 2 kašike parmezana, malo šafrana, kašika maslinovog ulja, so i biber, pola kašike putera, manji crveni luk, 3 kašike maslinovog ulja, 120 g mljevene junetine, mrkva, kašika sjeckanog peršuna, 1dl pasiranog paradajza, 60 g gaude, prezla, brašno, jaje, 60 g ribanog sira

Priprema:

Na maslinovom ulju prepržite sjeckani luk, ribanu mrkvu i mljeveno meso. Dodajte pasirani paradajz, začinite sa solju, biberom i peršunom, te kuhajte dok se umak ne zgusne. Skuhajte rižu. Pred kraj kuhanja umiješajte šafran, puter i parmezan. Ruke premažite s malo ulja. Oblikujte rižu u manju loptu, prstom u sredini napravite udubljenje i ispunite kašikom mesnog fila. Dodajte kockicu sira, zatvorite lopticu i svaku uvaljajte u brašno, umućeno jaje i prezlu. Loptice pržite u zagrijanom ulju dok se na zarumene. Izvadite ih na papirnate ubruse šupljikavom kašikom i poslužite s ribanim parmezanom, sjeckanom paprikom i paradajzom.

Varivo od leće

Sastojci:

300 g smeđe leće, mladi luk, 2 čehna bijelog luka, 2 mrkve, komad celera, kašičica slatke mljevene paprike, 200 ml pasiranog paradajza, 3 kašike bulgura, 3 krompira, so, biber, lovorov list, 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Mladi luk operite, osušite i narežite na tanje kolutiće, a mrkvu i celer narežite na manje kockice. U zagrijanu duboku zdjelu stavite maslinovo ulje, dodajte bijeli luk koji ste prepolovili nožem pa kratko propržite, te potom dodajte mladi luk. Dinstajte otprilike 10 minuta. Dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite kašičicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko dinstajte. Dodajte pasirani paradajz i dinstajte još pet minuta. Sve zalijte vodom. Ubacite leću, lagano posolite i pustite da se varivo kuha na srednje jakoj vatri 20-ak minuta. U međuvremenu ogulite krompir i narežite ga na kockice, nakon 20 minuta dodajte ga u leću. Kuhajte još dodatnih 20 minuta. Pred sam kraj dodajte bulgur, zatim posolite i pobiberite. Poslužite toplo, u dubokim tanjirima ili zdjelicama posipano sitno sjeckanim svježim peršunom ili bosiljkom.

Kolač od jabuka i pudinga

Sastojci:

2 jaja, čaša šećera, čaša jogurta, pola čaše ulja, pola čaše pšeničnog brašna, prašak za pecivo, limunova korica, pire od jabuka, mala kašika mljevenog cimeta, puding od vanilije, 4 žumanjka, 2,5 dl mlijeka, 4 kapi ekstrakta vanilije, 4 lista želatina, 2,5 dl vrhnja za šlag, 80 g oraha

Priprema:

Izmiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte jogurt, ulje, brašno s praškom za pecivo i naribanu limunovu koricu. Na kraju lagano kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u namazan i pobrašnjen lim pa pecite 25 minuta na 200°C. Oguljene jabuke sitno narežite. U zdjelu stavite šećer i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok se ne otopi i karamelizira. Maknite ga s vatre, te dodajte jabuke s cimetom. Miješajte i dinstajte na laganoj vatri dok se jabuke ne počnu raspadati. Kad se malo ohladi, stavite smjesu na pečeni biskvit. Za puding od vanilije izmiješajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Postepeno ulijte mlijeko i kuhajte na pari dok se smjesa ne zagrije. Maknite s vatre, dodajte vaniliju i želatin. Na kraju umiješajte izmiksano slatko vrhnje. Raspodijelite kremu po pireu od jabuka i pospite kolač orasima. Stavite u frižider na nekoliko sati da se kolač dobro stisne.

Pročitajte još