Ne znate šta spremiti za iftar? Za vas smo pripremili nekoliko prijedloga

Piše: Redakcija

Ovih dana sve miriše na ramazan, a iftari, somuni i tradicionalna sofra najčešći su gosti u mnogim domovima. Posebnu čar Ramazana predstavlja pripremanje iftara i sehura za naše ukućane. U pripremanje ovih obroka ulažemo mnogo ljubavi i pažnje, naročito u pripremi iftara. Nakon dugog posta trudimo se da naše postače iznenadimo nečim novim i ukusnim, ali ponekad nam nedostaje ideja, pa smo zbog toga osmislili iftarski meni kojim će biti zadovoljni vaši ukućani. Prilikom pripreme iftara trebate imati na umu da je skromnost vrlina i da ne treba pretjerivati u pripremanju jela kojima se ne zna ni početak ni kraj, već da pokažemo milost i dio svog iftara podijelimo s porodicom, komšijama, prijateljima ili onima koji nisu u mogućnosti sebi pripremiti obrok.

Čorba s brokulama

Sastojci:

glavica brokule, glavica crvenog luka, mrkva, krompir, malo začina, bibera, 2 čehna bijelog luka, maslinovo ulje

Priprema:

Na malo maslinovog ulja propržite sitno nasjeckani luk i mrkvu, dodajte cvjetove brokule, bijeli luk i nasjeckani krompir. Istresite vodu i pustite da se sve dobro skuha. Kada je kuhano, sve izblendajte i vratite na laganu vatru. Dodajte začine i biber i još malo vode ukoliko vam je čorba pregusta. Pustite da provri. Kao dekoraciju možete dodati peršunov list ili malo vrhnja za kuhanje.

 

Pileći file punjen džigericom

Sastojci:

3 pileća filea, 300 g pileće džigerice, glavica crvenog luka, 2 jajeta, brašno, prezle, suhi začin

Priprema:

Pileći file rasijecite na pola kao za šniclu. Lagano izlupajte i začinite. Pileću džigericu očistite od žilica i stavite da se prži sa iseckanom glavicom crvenog luka na 3-4 kašike ulja. Proprženu džigericu sitno isjeckajte i podelite na tri grupe. Napunite pileće šnicle, preklopite i uvaljajte u brašno, a zatim u jaja i prezle. Pržite na laganoj vatri sa obe strane. Prilog po želji.

Brze pizza pogačice

Sastojci:

400 g brašna, 150 ml ulja, prašak za pecivo, kašičica soli, 200 ml mlake vode, 150 g pileće šunke, 80 g  kačkavalja sira, 50 g majoneze, 50 g kečapa, kašičica origana, susam

Priprema:

Za fil pomiješajte majonezu, kečap, iseckanu pileću šunku i origano. Za tijesto pomiješajte mlaku vodu i ulje, pa dodajte brašno prethodno pomješano s praškom za pecivo i solju. Zamijesiti tijesto. Od tijesta otkidajte manje količine ili odmah podijelite na 12-13 dijelova. Svaki dio istanjite u krug tapkajući rukama, a zatim u sredinu stavite fil i malo rendanog kačkavalja. Zatvorite krug. Složite na pleh, pospite susamom, pritisnite rukom malo da se zalijepi i pecite u zagrejanoj rerni na 200 Celzijevih stepeni dok blago ne porumene, oko 25 minuta.

 

Kolač Valovi dunava

Sastojci:

tegla višanja, 250 gr mehkog margarina ili putera, 200 gr šećera, vanilin  šećer, prstohvat soli, 5 jaja, 350 g brašna, 25 gr gustina, 3 kašičice praška za pecivo, 20 gr kakaa, kašika mlijeka

Priprema:

Puter mikserom zamijesiti, dodati šećer, so i vanilin šećer i sve zajedno pjenasto umutiti. Dodati jaje jedno po jedno i svako mutiti oko pola minute. Brašno i prašak za pecivo pomiješati, prosijati i dodati u smjesu. Dvije trećine tijesta izliti u podmašćeni i pobrašnjeni pleh. U ostatak tijesta dodati kakao i mlijeka, fino izmiksati i dodati po prvom sloju. Poredati odozgo višnje i peći na 180 Celzijevih stepeni oko 40 minuta. Kad se ohladi premazati čvrsto istučenim šlagom i posuti kakaom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti