Čupava pita s trešnjama: Recept za desert koji osvaja ljubitelje voćnih kolača na prvi zalogaj

Piše: Azra

 

Volite li kolače s trešnjama? Ako se svrstavate u ljubitelje ovakvih slastica onda morate napraviti i starinsku pitu s trešnjama. Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim trešnjama sigurno vas neće razočarati. Recept za ovaj desert pronađite u nastavku.

Sastojci za pitu s trešnjama:

30 dag glatkog brašna

15 dag maslaca

1 kašika kiselog vrhnja

1 manje jaje

5 dag šećera

30 dag očišćenih i raspolovljenih trešanja

 

Priprema pite s trešnjama:

1.Trešnje operite, raspolovite i izvadite im koštice. S obzirom na to da su same po sebi dovoljno slatke ne trebate im dodavati šećer, ali ako ipak volite da vam nadjev bude slađi, ubacite u očišćene trešnje 1 veliku kašiku šećera

2. Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice i ubacite u brašno i zatim prstima brzo razmrvite. Brašno i maslac također možete staviti u multipraktik ili sjeckalicu pa ih tako obraditi. Ubacite jaje i kiselo vrhnje pa umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u frižider na sat vremena, a drugu polovicu u zamrzivač.

3. Nakon sat vremena, izvadite polovicu tijesta koju ste stavili u frižider i uključite pećnicu na 180 stepeni. Razvaljajte tijesto  na površini koju ste prethodno posuli s brašna, a zatim ga uz pomoć valjka prebacite u kalup. Tijesto malo utisnite u kalup pa ga izbodite viljuškom kako se ne bi dizalo tokom pečenja. Stavite ga u pećnicu i pecite 15-tak minuta sve dok ne dobije lijepu žutu boju.

4. Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu rasporedite očišćene trešnje. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po trešnjama. Sada kalup vratite u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni i pecite između 20 i 30 minuta tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti