Napravite sokove od povrća, ukusni su i ljekoviti

Piše: Redakcija

Svježi sokovi od povrća korisna su dopuna ishrani naročito ako osoba ne unosi dovoljno vitamina. Najbolji efekt postiže se kada se povrće pije svježe iscijeđeno jer neki sokovi gube na vrijednosti ako duže stoje.

Sok od mrkve

Doprinosi normalizaciji svih funkcija u tijelu. Najbolji je izvor vitamina A. Izvanredan je za organe vida, otvara apetit, koristan je za suzbijanje kašlja, jačanje noktiju, čišćenje od dječjih glista u crijevima i djelotvoran u borbi protiv dermatitisa, suhe ili ispucale kože. Priprema: pola kilograma mrkve naribati i procijediti kroz čistu gazu. Uz mrkvu možete kombinirati i svježe cijeđen sok od limuna, narandže ili jabuke.

Sok od bijele repe

Da biste iz bijele repe dobili sok, isjeckajte je na kolutiće, pošećerite i ostavite da odstoji nekoliko sati, iscijjedite, a zatim ga pijte u malim gutljajima.

Luk (crveni)

Nasjeckajte luk, dodajte meda po ukusu i ostavite da odstoji preko noći. Sljedećeg dana iscijedite i uzimajte svaka dva sata po dvije kašičice soka od luka.

(L.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti