Ova namirnica čini čuda za vaš imunitet i kožu: Zeleno carstvo vitamina i minerala

Piše: L. K. P.

 

Možda nije omiljeno povrće koje biste uvijek rado jeli, ali neosporno je da je brokula idealno povrće za cjelokupno ljudsko zdravlje i vitalnost. Brokoli je odličan i  kod sprečavanja alergije, prehladne, upalnih bolesti, kao i u borbi protiv artritisa, bolesti oka, a pomaže i kod mršavljenja.

Spoj koji se smatra zaslužnim za to je sulforafan, koji se isključivo proizvodi u kupusnjačama kao što su kupus, cvekla, kelj i rukola. Ovo magično povrće povećava sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutralizuju toksine u organizmu.

Uz vitamine A, C, E, B6, brokoli je bogat folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga. Brokula sadrži i vlakna, niacin, magnezij, kalij i omega-3 masne kiseline, poznate kao čuvare srca.

Istraživanja o zdravstvenim učincima brokule doprinijela su porastu potrošnje ovog povrća u posljednjih 30 godina, pa je tako konzumacija brokule porasla gotovo za 1000 posto.  To je i jedna od najvažnijih zamrznutih namirnica na svijetu.

Ovo povrće se posebno preporučuje trudnicama jer sadrži veće količine folne kiseline i čak devet vitamina iz grupe B, ali bi trebalo da ga izbjegavaju osobe koje imaju kamen u bubregu ili su mu sklone.

 

Druga pozitivna dejstva ovog povrća će vas sigurno oduševiti.

Za lijepu kožu

Za zdravu kožu nisu dovoljne samo kreme i toneri za lice. Vrlo je važno da dobra njega počne iznutra i temelji se na zdravoj ishrani. Brokoli je bogat vitaminima A, C i E koji, zajedno, mogu pomoći koži da „poništi“ štetu koja je nastala izlaganjem suncu.

Ovo povrće poboljšava teksturu kože, ublažava bore i održava izgled kože zdravim i mladim.

 

Pospješuju probavu

Ključ je u vlaknima koja sadrži, jer ona povećavaju volumen stolice što olakšava njen prolaz kroz crijeva i smanjuje vjerovatnoću pojave opstipacije, ali olakšava i cijeli probavni proces, što smanjuje mogućnost pojave gorušice.

 

Jača imunitet

Brokula je sjajan za snagu imunološkog sistema. Ova supernamirnica je prepuna vitaminima i mineralima, antioskidansima i mineralima. Možda najvrijednije pomena, za brokuli je priča da je potencijalno dobar za prevenciju raka.

Kao i špinat, brokula je najkorisnija kada se jede sirov ili umjereno kuvan kako bi zadržavo sve nutrijente.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti