Istina o dijetama koje drže i princeze

Piše: Redakcija

Neiscrpna tema ženskih časopisa su životni stilovi poznatih ličnosti, a posebno njihove prehrambene navike, bavljenje fizičkom aktivnmošću radi održavanja forme i dijete koje primjenjuju.

Kao jedna od najpopularnijih spominje se tzv. dukan dijeta kojom savršenu liniju održava i vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton, supruga princa Williama, starijeg sina princa Charlesa i princeze Diane, inače, drugog u nasljednom redu za britansku kraljevsku krunu.

Njena tajna je u posebnoj dijeti i režimu ishrane, te je uprkos tri trudnoće koje je imala, Middleton uspela očuvati elegantnu figuru, a nakon svake je u rekordnom roku vratila svoju liniju. Za razliku od svoje sestre Pipe, Kate Middleton nije sklona vežbanju, ali neaktivnost nadomešćuje striktnim dijetama koje uključuju sirovu, visoko proteinsku hranu s minimalnom količinom ugljenih hidrata i povremenim desertom, prenosi “Daily Mail”.

Ona je, navodno, da bi smršala prije vjenčanja držala dijetu koja se sastoji od proteina, povrća, voća i hljeba od cijelog pšeničnog zrna. Velika je ljubiteljica sirove hrane što uključuje različita jela bez termičke obrade.

Među omiljenim specijalitetima su joj sirova riba marinirana u limunovom soku i drugim začinima, salata od lubenice, gaspačo, godži bobice i bademovo mleko. Sirovu hranu navodno jede najmanje jednom sedmično da bi održala i sjaj kože.

Dukan dijeta koju također navodno prakticiraju i glumica Jennifer Lopez i supermodel Gisele Bundchen komplicirana je četverofazna dijeta koja počinje samo pristupom bjelančevinama što potiče mršavljenje oko sedam kilograma sedmično, piše  “Daily Mail”.

Stručnjaci, kako je prenio ovaj list, upozoravaju da totalno izbjegavanje određenih grupa hrane nije preporučljivo, jer izaziva nedostatak energije, zatvor i loš zadah.

No, uprkos upozorenjima, Dukan dijetu koriste mnogi vrhunski modeli i druge poznate ličnosti kako bi održali svoju težinu niskom, a da nisu žrtvovali svoj životni stil zabave. Nekima od njih je cilj da održe  niskokaloričnu ishranu da bi uz “uštedu” kalorija koje ne pojedu mogli popiti alkohol.

No, s obziirom na stoga kraljevske običaje, to nije slučaj s Middleton, jer joj je kao pripadnici kraljevske porodice zabranjeno da jede i pije određene stvari, ali to je ne sprečava u eksperimentiranju s hranom.

Ona je prilikom jedne posjete Kanadi degustirala različita egzotična jela koja se ne bi svidela svakom nepcu. Baš tamo je, između ostalog, otkrila da je, poput većine Engleza, velika ljubiteljica začina, a omiljeni dodatak jelu joj je kari. Iako Kate voli da se drži striktne dijete, često se počasti prazničnim poslasticama. Na njenom se meniju često mogu vidjeti deserti poput božićnog pudinga s maslacem i božićnog voćnog kolača. Poslastice najčešće slijede nakon salate s kozicama i jastogom, pečene ćurke i roštilja. Naravno, Kate ima privatnog kuvara koji joj ispunjava sve želje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti