Posljednje riječi princeze Diane

Piše: Redakcija

Napunile su se 23 godine otkako je na današnji dan u Parizu u saobraćajnoj nesreći poginula tada 36-godišnja princeza Diana, poznatija i kao Lady Di. Vatrogasac koji je izvlačio „narodnu princezu“ dok je ležala smrtno povrijeđena u pariškom tunelu otkrio je njene posljednje riječi. Narednik Xavier Gourmelon, ispričao je za „The Sun“ da je princeza od Walesa posljednje rekla: “Bože moj, šta se dogodilo?”

Gourmelon  je bio siguiran da će princeza Diana preživjeti i tvrdio je da na njoj nema krvi. Vidjela se samo mala povredu desnog ramena. Nažalost, omiljena princeza je imala unutrašnje krvarenje. nekoliko sati kasnije 31. augusta 1997. podlegla je u bolnici Pitie-Salpetriere u glavnom gradu Francuske.

-Vidio sam da je imala laganu ozljedu desnog ramena, ali osim toga nije bilo ništa značajno. Uopće nije bilo krvi. Držao sam je za ruku i rekao joj da ostane mirna, rekao sam da sam tu da joj pomognem. Da budem iskren, mislio sam da će preživjeti. Uvijek ću se sjećati te noći. U tom tgrenutku nisam ni slutio da je to bila princeza Diana. Koliko znam, kad je bila u hitnoj pomoći, bila je živa i očekivao sam da će preživjeti. Ali kasnije sam saznao da je umrla u bolnici – ispričao je Gourmelon.

On je otkrio da princeza Diana i Dodi Al-Fayed, koji je također poginuo u nesreći, nisu bili vezani pojasom, a bili su na stražnjem sjedištu automobila. Kasnije su porodica i prijatelji Lady Di rekli da je to neuobičajeno ponašanje za nju.

U istrazi o nesreći zaključenoj 2008. godine, utvrđeno je da su Diana i Fayed poginuli zbog “grube nepažnje” vozača Henrija Paula koji je bio pijan, kao i zbog paparazza.

Tjelohranitelj princeze Diane Trevor Rees-Jones sjedio je naprijed i uspio preživjeti nesreću. Potvrdio je da Diana i Dodi nisu imali sigurnosne pojaseve, piše express.co.uk.

Omiljena princeza život je izgubila samo godinu nakon što se razvela od princa Charlesa s kojim je bila u nesretnom braku. Dan prije nesreće doputovala je u Pariz privatnim avionom, a sa ljubavnikom je trebala ići za London. Kako je Fayed bio vlasnik hotela “Ritz” u Parizu, par je odlučio prenoćiti. Henri Paul, bio je i upravnik “Ritza”, rekao im je da ih paparazzi tamo očekuju pa su se svi zajedno uputili na alternativnu lokaciju, Fayedov privatni apartman u drugom dijelu grada.

U BiH je princeza posebno bila omiljena i poznata nakon posjete našoj zemlji koju je pohodila samo nekoliko sedmica prije pogibije. Od 9. do 11. augusta 1997. posjetila je žrtve mina i porodice poginulih stradalnika od mina u Sarajevu, Tuzli, Gračanici i Zenici.

View this post on Instagram

10 August, 1997: On the last day of the trip, the Princess of Wales met with several more landmine victims, and at the same time famous photographs were taken of Diana comforting a crying woman in a cemetery. In late 1997, the international anti-personnel mine ban movement won the Nobel Peace Prize. At the same time, the Anti-Personnel Mine Ban Convention was signed, to which, at the moment, 163 states are parties. Diana's attempts to draw attention to this issue were not in vain. Now in the world the situation with antipersonnel mines is much better, but it is not fully resolved. Much still needs to be done to finally free the world from these weapons. I wish Diana knew the last fact but she wasn't alive 😭💔 ▪️ #princessdiana #diana #ladydi #ladydiana #queenofpeopleshearts #princessofwales #di #princess #wales #dianaspencer #dianafrancesspencer #royalfamily #royalgraceforyou #royalty #legend #idol #iconic #icon #fashion #outfit #style #beauty #uk #greatbritain #london

A post shared by 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐞𝐬𝐬 𝐃𝐢𝐚𝐧𝐚 🇬🇧 (@royal_grace_for_you) on

U porodici britanskog plemstva Diana Spencer rođena je 1. jula 1961. godine, a poginula je kada joj je bilo 36. Tokom 1975. godine postala je Lady Diana Spencer nakon što je njen otac naslijedio titulu Earl Spencer, a jula 1981. udala se za princa Charlesa u katedrali svetog Pavla i postala princeza od Walesa.

Također je imala titule vojvotkinje od Cornwalla, vojvotkinje od Rothesayja i groficu Chester. Kraljevski par imao je dva sina, princa Williama rođenog 1982. godine i princa Harryja 1984. godine.

Njen i Charlesov brak bio je daleko od sretnog. Problemi su počeli već 1985. godine kada je princeza Diana saznala da princ Charles ima aferu sa svojom nekadašnjom djevojkom Camillom Parker-Bowles koju je i oženio 2005. godine.

Pročitajte još