Kad su Ranijine djevojke uz nju, ljubav i smijeh ne izostaju

Piše: Redakcija

 

Iako u svom uredu ima pomoćnike koje može zadužiti da uređuju njen profil na društvenim mrežama, kraljica  (50), supruga jordanskog kralja Abdulaha II (58), to nastoji činiti sama. Inače je informatički vrlo potkovana jer joj je tokom studija drugi predmet bila informacionka tehnologija.

Prije nekoliko dana na Instagramu je čestitala rođendan princezama, svojim kćerkama Iman koa je napunila 24 i Salmi kojoj je 20. Rođendane slave u dan razlike. Iman 27., a Salma 26. septembra.

-Kad su moje djevojke u blizini, ljubav i smijeh nikad ne izostaju. Sretan rođendan Iman i Salma – napisala je jordanska kraljica Rania uz fotografiju sa svojim princezama.

Prelijepa Rania u braku je s kraljem Abdullahom 27 godina i imaju još dva sina, prinčeve, Husseina (26) i Hashema (15).

Mnogi Raniu tituliraju i najljepšom kraljicom na svijetu kojoj nisu uspjeli nametnuti hidžab, a izborila se i protiv “ubisstva iz časti”. Imala je svega 28 godina kada je sa suprugom zasjela na prijestolje Jordana. Otada pa do danas – snažno se bori za žene u svom društvu, ruši predrasude o islamu, te igra neprikosovenu modnu igru pa je postala prava ikona našeg vremena. Prije dvije godine tokom posjete SAD-u zasjenila je čak i modno nepogrešivu Melaniju Trump.

-Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću mu služiti najbolje što znam i svaki dan dajem sve od sebe da ga ispunim – rekla je kraljica Rania Al-Abdullah.

Najvažniji su joj borba protiv stereotipa o ulozi žena u arapskom svijetu, osnaživanja žena i njihova ekonomska nezavisnost, zalaganje za kvalitetno školovanje dostupno svakom djetetu u njenoj domovini te ekološki održiv turizam u Jordanu. Već 16 godina je i pukovnica jordanskih oružanih snaga – čin je zaradila žestokim zalaganjem protiv ubistava iz časti u Jordanu. Dodijelio joj ga je suprug koji je tim potezom začepio usta konzervativnim kritičarima i poručio kako stoji iza njenih napora da modernizira zemlju.

Time su u vodu pali pokušaji konzervativaca da blokiraju kraljičino zalaganje za prava žena i nametnu joj nošenje hidžaba. Odluku da ostane vjerna liberalnim načelima donijela je još u junu 1993., kada se udala za najstarijeg sina pokojnog jordanskog kralja Husseina i Britanke Antoinette Gardiner, koja je udajom 1971. postala princeza Muna.

Kako je jedan od dva mlađa brata pokojnog kralja Husseina, princ Hassan, godinama nosio titulu jordanskog prijestolonasljednika, Rania i njen suprug nisu očekivali da će stupiti na prijestolje. Da će ipak naslijediti tron, princ je saznao u januaru 1999., kada je njegov teško bolesni otac odlučio predati mu vlast. U narodu omiljen kralj Hussein do te mjere da i danas slovi za legendu, umro je 7.  februara 1999. izgubivši bitku s Ne-Hodgkinovim limfomom, a njegov nasljednik Abdullah okrunjen je u junu 1999. u jordanskoj prijestonici Amman.

Bila je to neočekivana promjena životnih okolnosti za obrazovanu, energičnu i lijepu mladu ženu palestinskih korijena, rođenu 31. Avgusta 1970. u glavnom gradu Kuvajta. Potječe iz palestinske obitelji Al-Yassin čiji je core business investicijsko bankarstvo. Osnovnou i srednje obrazovanje stekla je u privatnoj Novoj engleskoj školi u Kuvajtu, dok je 1991. diplomirala poslovnu administraciju na Američkom univerzitetu u Kairu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti