Princ Albert od Monaca: Stigao u BiH

Piše: Lejla Bejdic

Foto: AFP

Albert od Monaca stigao je u našu zemlju i prisustvovat će ceremoniji otvorenja Olimpijskog muzeja, potvrdio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

– Čast nam je da je princ Albert II uopće prihvatio poziv da bude dijelom ceremonije otvaranja Olimpijskog muzeja. To je velika privilegija i za grad Sarajevo i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o čovjeku koji u sebi ima duboko utemeljenu ljubav prema sportu i član je Međunarodnog olimpijskog komiteta. Drago mi je što dolazi. Osmog oktobra planirano je otvorenje Olimpijskog muzeja. Isplaniran je jasan program koji utvrđujemo već duže od dva mjeseca s kabinetom kneza Alberta – kazao je Skaka.

Opis nije dostupan

Foto: Dnevni avaz Abdulah Skaka i Princ Albert

Članu kraljevske porodice tom prilikom bit će dodijeljeno najveće priznanje Grada, a to je “Ključ Sarajeva”.
– „Ključ Grada Sarajeva“ dodjeljuje se za promociju, podršku i unapređenje sporta, sportskih aktivnosti grada i Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Dodjela priznanja „Ključ Sarajeva“ bila bi kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine simbolično oduži princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanje civilizacijskih vrijednosti i očuvanje i promociju mira. Smatram da princ Albert II zaslužuje da mu se dodijeli priznanje ‘Ključ Grada Sarajeva’ koji simbolizira trajnu vezu grada i građana Sarajeva s dobitnikom ovog priznanja” – istakao je Skaka.
Ovo neće biti njegovo jedino pojavljivanje na nekom većem događaju otkako je prebolovao Corona virus.
Naime, krajem septembra fondacija princa Alberta II od Monaca organizirala je Monte-Carlo Gala for Planetary Health, svečanost u znak potpore inicijativama koje promoviraju očuvanje planete Zemlje, na kojoj su se okupili vodeći svjetski filantropi, naučnici i celebrityji. Ovogodišnja gala za glavni cilj imala je isticanje ideje budućnosti koja ovisi o zdravim ekosistemima.
Domaćin Albert (62) zvanice je dočekao u društvu supruge, lijepe monegaške princeze Charlene (42), s kojom je u braku od 2011. i s kojom ima petoipogodišnje blizance.

Foto: AFP

Trenutni vladar Monaca, princ Albert II dugo je odolijevao pritisku da se skrasi. Uz princa Alberta II čak su povezivane Sharon Stone, Gwyneth Paltrow, Naomi Campbell i Claudia Schiffer, no on je 2011. godine odlučio pred oltar odvesti bivšu olimpijku u plivanju Charlene Wittstock.
Charlene, koja je odrasla u gradu Bulawayo, u jugozapadnom Zimbabveu, i Albert upoznali su se prije skoro 20 godina, u vrijeme kada je ona bila uspješna plivačica, koja je učestvovala na svim važnim takmičenjima braneći boje Južne Afrike. Sport je krivac za njihov prvi susret. Albert je bio vođa olimpijskog bob tima na plivačkom takmičenju u Monacu 2000. godine, kada još nije imao imao titulu princa.
Osim što je tada osvojila zlatnu medalju, nije prošla neprimijećeno ni kod budućeg princa, ali Charlene na slatke riječe tada nije pala. Kako je nije uspio zavesti, princ se izmakao i nastavio živjeti život po starom. Ipak, sudbina je htjela da se ponovo sretnu. Šest godina kasnije, papparazzi su ih uhvatili na otvaranju Olimpijskih igara u Torinu, na kojima su razmjenjivali nježnosti. Osim što je svima bilo jasno da su u vezi, ubrzo se saznalo i da se Charlene preselila u Kneževinu, te da s Albertom planira vjenčanje.

Foto: AFP

Glamurozna ceremonija održana je u Monacu. Dok je šetala prema oltaru, držeći pod ruku svog budućeg supruga, bila je sve osim sretne mlade. Budućoj princezi suze su se slijevale niz obraze, pogled joj je bio tužan i sjetan, a osmijeh se jedva nazirao.
Bio je to dovoljan motiv da mediji željni senzacije zaključe kako je mlada nesretna, jer se udaje za vladara Monaca na kojem je visilo zvono velikog zavodnika. Ni princ, ali ni princeza nisu mnogo polemizirali nakon vjenčanja, kazali su samo kako su mladenku preplavili osjećaji.

Pročitajte još