Je li ovo previše? Osoblje kraljice Elizabethe će 40 sati mijenjati kazaljke na satovima

Piše: Redakcija

AFP

Kako i u ostatku svijeta tako i u Velikoj Britaniji  večeras nastupa kraj ljetnog računanja vremena i za mnoge to znači promjenu kazaljki na samo nekoliko satova. No kada je riječ o satovima u vlasništvu britanske kraljice Elizabete II kazaljke mijenja prava mala vojska članova njenog osoblja, koji bi na taj posao trebali utrošiti više od 40 sati jer je riječ o više od hiljadu satova.

Naime, pred kraljicinim timom horoloških konzervatora težak je posao – promjena kazaljki na 450 satova u dvorcu Windsor, 600 u Buckinghamskoj palači i 50 u palači Holyroodhouse. Ne zaboravite i još nekoliko velikih toranjskih satova. Jedan od članova tima je i Fjodor van den Broek koji je za BBC kazao:

AFP

– Većina satova prilično je tačna, no svako malo, bez ikakvog razloga, neki od njih počinju kasniti ili ići naprijed pa ih moram stalno kontrolirati.

Otkriva da postoji jedno mjesto na kojemu satovi ciljano idu naprijed pa se ljudi čude što u dvorcu Windsor i Buckinghamskoj palači postoji posebna vremenska zona u kuhinjama u kojima su satovi uvijek navijeni pet minuta naprijed.

– A to je zbog toga da obroci pred članove kraljevske porodice stignu na vrijeme. Stalni je to podsjetnik da je to važno – pojasnio je Van den Broek. Na privatnom satu kraljice Elizabete II ne treba mijenjati kazaljke iz jednostavnog razloga jer je nema, odnosno taj sat ne spada u ono što nazivamo tehnologijom.

Navodno nju svako jutro u 9 sati budi njen privatni gajdaš. Ispod prozora sobe u kojoj spava u to doba on svira samo za nju. Prespava li kraljica, gajdaš nastavlja svirati još 15 minuta.

Izvor: 24sata.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti