Kraljica Elizabeta i princ Philip slave 73 godine braka: Stigla čestitka od praunuka

Piše: M. K.

Britanska kraljica Elizabeta II i princ Philip proslavljaju 73. godišnjicu braka, a tim povodom objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako kraljevski par otvara čestitku od troje praunuka. Na fotografiji kraljica i njen suprug sjede na sofi u dvorcu Windsor i gledaju čestitku koju su im napravila deca njihovog unuka, princa Williama. Na čestitci piše broj 73, prenosi AP.

Elizabeta je imala 21 godinu kada se udala 20. novembra 1947. godine. Na britanskom tronu je od 1952. godine, duže nego ijedan drugi britanski monarh. Na prijesto je Elizabeta II stupila davne 1953. godine.

Također, njen brak sa princom Philipom najduži je u historiji britanskih vladara. I dok kraljica Elizabeta još obavlja svoje dužnosti, princ Philip (99) se povukao iz javnog života. Ove godine službeno je ušao u 100. godinu života.

Najdugovječniji kraljevski par poznaje se od djetinjstva. Elizabeta je imala 8, a Philip 13 godina kad su se upoznali na vjenčanju princeze Marine od Grčke i vojvode od Kenta. Službeno su postali prijatelji pet godina kasnije. Njih dvoje, inače, rođaci su u drugom koljenu. Nakon tog susreta, kad je Elizabeta imala samo 13 godina, počeli su razmjenjivati pisma i zaljubili su se.

Njihove zaruke su objavljene u julu 1947. godine, no sumnja se da su se zaručili i ranije, samo su čekali s objavom dok ona nije imala 21 godinu. Vjenčali su se iste godine i imaju četvero djece – Charlesa, Anne, Andrewa i Edwarda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti