Monarh s najdužim stažom: 10 stvari koje niste znali o kraljici Elizabeti

Piše: Preuzeti tekst

Kraljica Elizabeta II je britanski monarh s najdužim stažom, te je u posljednje vrijeme počelo se u javnosti pisati sve više o toke kada će krunu predati sinu, princu Charlesu. Osim o predaji krune britanski mediji raspisali su se i o činjenicama koje o kraljici koje većina nije znala

Ne treba joj pasoš za odlazak u inozemstvo

Budući da su svi pasoši u Velikoj Britaniji izdani u njeno ime, Njezino veličanstvo nema potrebe izdati istu samoj sebi. Svi ostali članovi kraljevske porodice, uključujući prinčeve od Edinburgha i Walesa moraju, naravno, posjedovati pasoš.

Zna pucati iz strojnice

Tokom posjete Nacionalnom streljačkom centru u Bisleyju 1993. godine, kraljica nije odoljela prihvatiti se teške strojnice L85 i zapucati iz nje.

Služila je u Drugom svjetskom ratu

Britanska kraljica jedini je živući suveren neke države koji je služio u Drugom svjetskom ratu. Ujedno je jedini ženski član kraljevske porodice koja je sudjelovala u nekom ratu. Kada joj je bilo 18 godina, pristupila je u službu ženske jedinice teritorijalne obrane gdje je, među ostalim, naučila voziti vojni kamion, pa čak i popraviti poneki kvar na njemu.

Izučila je mehaničarski zanat

Da vam se u Engleskoj pokvari kamion i da u pomoć pozovete Njezino Veličanstvo, vjerovatno bi znala šta treba učiniti, ali vam se sigurno ne bi odazvala. Da, kraljica je izučila i mehaničarski zanat! Kada su tokom rata kralj i kraljica, njeni roditelji, posjetili sjedište za obuku u kom se nalazila mlada Elizabeth, zatekli su je u kombinezonu kako popravlja kamion Crvenog križa.

Ima dva rođendana

Kraljica doista slavi dva rođendana, ali ne iz hira kako bi svake godine dobila više poklona, već zbog britanske sklonosti tradiciji i privrženosti kraljevskoj porodici. Pravi rođendan joj je 21. aprila, no prema već spomenutoj tradiciji, svoj rođendan skupa s narodom (podanicima) slavi prve subote u junu kada vremenske prilike to dopuste. Toga dana u Londonu se tradicionalno održava vojna ceremonija njoj u čast.

Poslala je prvi e-mail dok internet još nije ni postojao

Kraljica Elizabeta II poslala je i prvi e-mail ikada. Možda to i ne bi bilo čudno da se nije dogodilo 1976. godine u britanskom Ministarstvu obrane. U to vrijeme internet tehnologija bila je u začetku i koristila se isključivo u vojne svrhe. A kraljici je, eto, ukazana čast da prva pošalje poruku tim “čudom tehnike”.

Posjeduje gomilu labudova

Mnogi u Velikoj Britaniji misle da kraljica posjeduje sve tamošnje, ne baš malobrojne labudove. Tehnički, to nije istina jer kraljica službeno ima vlasništvo nad svim neobilježenim labudovima u otvorenim vodama, s tim da je u praksi to pravo zadržala samo nad onima koji žive na području Temze i njenih pritoka. Svake godine (tradicija, jel’) organiziraju joj posebnu svečanost na kojoj, vozeći se brodićem po Temzi, ima mogućnost sama ih prebrojati, a i pomaziti njihovo prekrasno perje.

Ne bježi od tuđih selfieja

Tokom Igara Commonwealtha 2014. godine, australska hokjeašica na travi Jayde Taylor snimila je jedan od epskih selfieja. Dok se s prijateljicom smijuljila pred svojom kamerom, u kadar je “uletjela” kraljica. Pogledala je prema kameri i nimalo se ne ustručavajući i sama nasmijala.

Pojavljuje se u društvu Jamesa Bonda

Bond je, uostalom, u Njenoj službi, pa to i ne čudi. Svi se vjerovatno sjećaju ceremonije otvorenja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine kada je kraljica u društvu Daniela Craiga, Jamesa Bonda iz Buckinghamske palače ušla ravno u helikopter koji ju je prebacio do stadiona. Tamo se, skupa s njim, prizemljila skočivši s padobranom… Naravno, riječ je bila o skeču. Mada, ko zna, s obzirom na sve prethodno navedeno, možda to i nije bio skeč. Inače, bile su to druge Olimpijske igre koje je otvorila kraljica Elizabeta II. Prve su bile u Montrealu 1976. godine.

Slavni stoje u redu kako bi se slikali s njom

Glumci, manekenke, pjevači… čak i članovi One Directon. Ukratko, sva ekipa s crvenih tepiha čeka u redu da se upozna s njom. A i ona nema ništa protiv da se upozna s njima.

Izvor: Net.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti