Princeza od Grčke i Danske osvojila srce britanskog milijardera

Piše: Emina Dzafic

Olympia je vrlo brzo nakon odrastanja dobila titulu jedne od najpopularnijih djevojaka evropske i američke društvene scene. Iako ne živi u kraljevskoj palači, grčka princeza Maria-Olympia ima drugih nekretnina kojima se može pohvaliti, poput stanova i kuća u Londonu, na Bahamima ili u Gstaadu u Švicarskoj. A kako Grčka monarhija ne postoji još od 1973. godine, princeza Maria-Olympia se ne mora držati strogih kraljevskih principa. Iako gotovo svaki detalj svog života dijeli na Instagramu, ljubav čuva samo za sebe

Kraljevske porodice često se vezuju i uz bajkovite priče o Disneyevim princezama. Maria-Olympia (24), princeza od Grčke i Danske, prema mnogima je asocijacija za jednu takvu ljepoticu, a njena životna priča posebno je zanimljiva, jer ona sama često skreće pažnju na sebe, dijeleći svoju privatnost na društvenim mrežama. Rođena je u New Yorku, gdje danas živi. Jedina je kćerka i najstarija od petero djece princa Pavlosa od Grčke i Danske i njegove američke supruge, nasljednice duty free shop imperije, Marie-Chantal Miller.

Princeza Maria-Olympia s prijateljicom Talitom von Furstenberg

Impresivna loza i američko bogatstvo

U Olympijinom djetinjstvu porodica se preselila u Veliku Britaniju, gdje je ona odrasla. U sebi nosi gene nekoliko evropskih kraljevskih loza, te prve generacije američkih bogataša. Princ Pavlos je Marie-Chantal Miller oženio u londonskoj Saint Sophia katedrali u ljeto 1995. godine, a njihovo vjenčanje pamti se kao jedno od najvećih koje se desilo 90-ih godina. Prisustvovali su mu i kraljica Elizabetha i princ Philip. Princezu Olympiju dobili su godinu kasnije. Iako je rođena u New Yorku, s roditeljima se kao sedmogodišnjakinja doselila u London. Djed i baka s očeve strane su joj Konstantin II od Grčke i Anne-Marie od Danske, posljednji grčki kralj i kraljica, nakon kojih je u toj zemlji ukinuta Monarhija, 1973. godine.

Iako je grčka princeza, Olympia ne govori grčki i veoma žali zbog toga. Dok je s očeve strane naslijedila titulu i impresivnu lozu, s majčine je naslijedila  bogatstvo.

– Moja mama je pravi perfekcionist i veoma mnogo radi. Nekad se pitam kako sve stiže, a usput se brine o nama, petero djece – često je govorila Olympia.

Porodica grčke princeze: Roditelji i četiri brata žive u Londonu

Kada je njena majka bila u drugom stanju i nosila Achileasa-Andreasa, odlučila je pokrenuti brend dječije odjeće. Bilo je to 2000. godine, a tri godine kasnije otvorila je svoju prvu radnju u Walton ulici u Londonu. Danas je vlasnica četiriju velikih butika, a njena marka svrstana je u 20 najluksuznijih brendova u svijetu. Kao djevojčica, Olympia je često bila inspiracija svojoj mami, nerijetko i njena muza, a danas zajedno donose odluke kada treba lansirati nove kolekcije, i to dva puta godišnje.

– Moja mama je nevjerovatna. Radi toliko mnogo posla, a uz sve to stigne nam i kuhati. Pravi najukusnije pite na svijetu.

Moda kao životni pravac

Olympia je vrlo brzo nakon odrastanja dobila titulu jedne od najpopularnijih djevojaka evropske i američke društvene scene. Sam pogled na njen Instagram profil prikazuje raskošan život kojim žive, od jahti na Mediteranu do skijaških praznika u Alpama, kao i uživanja u prvim redovima na sedmicama mode i druženjima sa svjetski poznatim dizajnerima. Redovna je gošća modnih događaja u Parizu, Milanu i New Yorku.

Prvu pozivnicu za reviju couture mode dobila je nekoliko dana prije svog 11. rođendana. Kako je rasla, tako je princeza Maria-Olympia postala neizostavan dio prvog reda najluksuznijih modnih revija i to u visokom društvu kao što su Paris i Nicky Hilton. Na predstavljanje couture kolekcija zvali su je iz „Valentina“, „Giambattista Vallija“ i „Christiana Diora“. Da joj moda nije samo hobi, dokazala je i svojim izborom školovanja. U švicarskom internatu učila je historiju umjetnosti, pozorišta, fotografije i grafičkog dizajna – u nadi da će u budućnosti stvoriti karijeru povezanu s umjetnošću ili modom. Zatim je 2016. upisala Parsons School of Design u New Yorku, uz smjer fotografije diplomirala je modno poslovanje i marketing. Iako joj školovanje daje znanje o modnoj industriji u cjelini, couture ili visoka moda ima posebno mjesto u njenom srcu. Kada joj je bilo 17, stažirala je u prestižnom Couture odjelu modne kuće „Dior“.

Luksuzan život kraljevske loze

Iako ne živi u kraljevskoj palači, grčka princeza Maria-Olympia ima drugih nekretnina kojima se može pohvaliti, poput stanova i kuća u Londonu, na Bahamima ili u Gstaadu u Švicarskoj. A kako Grčka monarhija ne postoji još od 1973. godine, princeza Maria-Olympia se ne mora držati strogih kraljevskih principa. Zbog toga joj je oprošteno ako svakog dana, poput svojih vršnjakinja, objavljuje fotografije po društvenim mrežama.

Princezini pratitelji svakodnevno imaju priliku zaviriti u detalje njenog luksuznog života, koji podrazumijeva putovanja i odmore na kojima bi joj mnogi pozavidjeli. Ako bi se obnovila Grčka monarhija, ona bi bila šesta u redu za nasljeđivanje. Ali, sudeći prema njenom raskošnom životu, takve joj komplikacije uopće i ne trebaju. U odličnim je odnosima s britanskom kraljevskom porodicom, čak joj je princ Charles kum.

Među bliskim prijateljicama joj je i Talita von Furstenberg, unuka poznate dizajnerke Diane i njemačkog princa Egona. Iako njena porodica formalno nema  državu kojom vlada, često ih pozivaju na zvanične državne večere pa tako Olympia ponekad obuče gala haljinu i stavi tijaru, ali ipak više voli da živi kao i svaki drugi pripadnik njene generacije – samo što ima neograničeno mnogo novca. U centru skandala našla se 2018. godine, jer je na društvenoj mreži objavila fotografiju na kojoj je pokazala srednji prst. Nakon što su mnogi komentirali kako joj to, kao princezi, ne priliči, fotografiju je izbrisala, ali ne čini se da ju je to previše uzrujalo.

Navodna veza s princem Harryjem

Princeza Maria-Olympia i njen otac princ Paul slave rođendan na isti dan. Svake godine, naravno prije pandemije, bila je to i prilika da se na jednom mjestu  okupi svjetski jet-set poput Paris Hilton, Niki Rothschild, Popi Deleving. Obavezni gosti su i holandska kraljica Maxima te španski kralj Philip VI.

Udvarača joj ne nedostaje. No, iako skoro svaki detalj svog života dijeli na Instagramu, ljubav čuva samo za sebe. Mediji su pisali i o njenoj navodnoj vezi s princem Harryjem, prije nego je ozvaničio vezu s Meghan Markle.  Britanski „The Sun“, pak, tvrdio je kako je princa Harryja i grčku princezu spojila njegova rodica Beatrice od Yorka, a vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton dala blagoslov. Spekulirano je da su izašli na nekoliko romantičnih spojeva, mada službene potvrde nikad nije bilo. Navodno je i njegova porodica bila vrlo zadovoljna izborom.

No, Olympia je prošle godine na Instagramu iznenadila sve objavom slike koja je potvrdila da izlazi s britanskim plemićem, koji pripada jednoj od najbogatijih aristrokratskih porodica u Velikoj Britaniji. On je 25-godišnji Peregrin Pearson, sin Marine Rose Cordle i Michaela Pearsona iz Cowdray parka iz zapadnog Sussexa, zemljoposjednika i glavnog dioničara kompanije „Pearson“, izdavačke kuće koju je osnovao njegov predak u 19. stoljeću.

U vezi s 25-godišnjim bogatašem Peregrinom Pearsonom

Peregrine će jednog dana postati peti vikont Cowdraya i naslijedit će„Pearson“ carstvo, najveću edukacijsku kompaniju i izdavačku kuću u svijetu. Trenutno je direktor za razvoj imovine u Londonu. Maria-Olympia postavila je njihovu zajedničku fotografiju na Instagramu. Njih dvoje su uživali u vožnji na motoru, a vozili su se ulicama grčkog otoka Spetses.

Pročitajte još