Kraljica Elizabeta uskoro prosljavlja 95. rođendan: I ove godine bez tradicionalne svečanosti

Piše: Redakcija

Kako je saopćila Buckinghamska palača, ni ove godine neće biti tradicionalne vojne smotre povodom rođendana kraljice Elizabete II. Ona 21.aprila puni 95 godina, a njen se rođendan inače tradicionalno slavi u junu velikom vojnom smotrom pod nazivom “Pozdrav bojama” u kojoj učestvuju stotine vojnika i hiljade gledatelja.

Nažalost, već drugu godinu zaredom zbog pandemije Corona virusa koji i dalje hara svijetom, kraljica će se morati zadovoljiti nešto skromnijom proslavom u užem krugu porodice (ako uopće i do toga dođe).

Kako bi se nadomjestilo to godišnje događanje, razmišlja se o organiziranju smotre u dvorcu Windsoru, 40-ak kilometara zapadno od Londona. Podsjetimo, isto se otkazivanje dogodilo i prošle godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Thr British Royal Family (@britishmonarchy)

Naime, tada je pandemija Corona virusa još bila potpuna nepoznanica. U martu 2020. godine se kraljica zajedno sa suprugom princom Philipom povukla iz javnosti, a u januaru ove godine su vakcinisani protiv virusa COVID-19.

Brzo nakon nje, svoj 100. rođendan bi trebao proslaviti i princ Philip koji je tek neki dan, nakon četiri sedmice, izašao iz bolnice. U bolnici je završio zbog infekcije i problema sa srcem. Nakon što je javljeno da se dobro oporavlja nakon operacije srca, dogodio se muk. Brojni su se obožavatelji zabrinuli da je nešto pošlo po zlu, a onda se dogodilo upravo suprotno – princ Philip je izašao iz bolnice gdje je proveo 28 noći. To je ujedno bila i njegova najduža hospitalizacija ikada.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Royal and Magazine (@royal_and_magazine)

Inače, Elizabeta slavi čak dva rođendana.  Iako je rođena 21. aprila, Elizabeta II rođendan proslavlja prve subote u junu u sklopu parade “Pozdrav bojama” (Trooping the Colour). Tradicija je ovo koju je započeo još George II, a razlog koji leži iza iste je činjenica da Britanci vole lijepo vrijeme. U aprilu, na njen pravi rođendan, najčešće je kišovito te se ne može organizirati parada kroz grad stoga se rođendan kraljice proslavlja u junu kada su vremenski uvjeti puno pogodniji za takva slavlja.

Izvor: Story.hr

(M. K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti