Princ Harry i Meghan su rođaci?

Piše: Redakcija

Princ Harry i Meghan ne prestaju biti u centru javnosti. Osim svih detalja iz njihovog života, sada je isplivala još jedna luda teorija. Naime, britanski novinari otkrili da su oni navodno daleki rođaci iz iz 15. stoljeća. Meghanina povezanost s kraljevskom porodicom dolazi od predaka njenog oca Thomasa Marklea, Emmyjem nagrađenog snimatelja, s majčine strane.

I doista, njihovo geanološko porijeklo može se pratiti sve do Engleza zvanog Ralph Bowes koji je Meghanin predak otprije 15 generacija.

Navodno je Meghan izravni potomak engleskog kralja Edwarda Trećeg i da su ona i Harry rođaci u 17. koljenu. On je odgojen u Kensingtonskoj palači i sin je princa od Walesa i unuk kraljice Elizabete II.

Bio je visoki šerif okruga Durham, čije je porodično sjedište bio dvorac Streatlam s velikim imanjima. Njegova unuka Bridget Bowes postala je poslušna supruga Johna Husseyja iz Dorkinga u Surreyu. Njegov unuk Christopher Hussey preselio se u Ameriku 1632. godine, pomažući u osnivanju Nantucketta u Massachusettsu, a to je linija porodice koja će na kraju dovesti do Meghan. Imanje Bowes i dvorac Streatlam nastavili su se prenositi od Bridgetina strica kroz niz muških nasljednika.

Nekoliko stoljeća kasnije započinje izravna linija prema Kraljevskoj porodici i Harryju, kada imanje i dvorac prelaze u ruke sir Georgea Bowesa, inače zastupnika.

Njegova prva supruga umrla je bez djece, ali njegova je druga rodila jedno dijete, kćer – Mary Bowes – koja se 1767. udala za Johna Lyona, 9. grofa od Strathmorea i Kinghornea.

John Lyon svom je imenu dodao prezime Bowes – zbog strogih uvjeta nasljeđivanja dvorca Streatlam i okolnih imanja – i dinastija Bowes-Lyon je stvorena.

Pet generacija kasnije, Elizabeth Bowes-Lyon udala se za vojvodu od Yorka, koji će postati George VI.

S vremenom je Elizabeta postala kraljica majka kad je njena najstarija kći postala kraljica Elizabeta II 1952. godine.

Izvor: Dailymail

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti