Margrethe II, kraljica Danske: Njena vladavina traje već 49 godina

Piše: L. B.

Margrethe II rođena 16. aprila 1940. godine, je kraljica Danske punih 49 godina. Nasljednica svog oca postala je 1953. godine, kada je ustavnim amandmanom ženama dozvoljeno da naslijede prijestolje. Margrethe je naslijedila oca nakon njegove smrti 14. januara 1972. Nakon njenog pristupanja postala je prva ženska monarhica Danske od Margrethe I, vladarice skandinavskih kraljevstava od 1375. do 1412. za vrijeme Kalmarske unije.

Raniji život

U vrijeme njenog rođenja, na dansko prijestolje mogli su se popeti samo muškarci, zahvaljujući promjenama zakona o nasljeđivanju donesenih 1850-ih kada je za uspjeh izabrana podružnica Glucksburg. Kako nije imala braće, pretpostavljalo se da će njen stric princ Knud jednog dana zasjesti na prijestolje.

Proces promjene ustava započeo je 1947. godine, nedugo nakon što je njen otac zasjeo na prijestolje i postalo je jasno da kraljica Ingrid više neće imati djece. Popularnost Fredericka i njegovih kćerki te istaknutija uloga žena u danskom životu kralja pokrenuli su složeni proces promjene ustava. Zakon je zahtijevao da prijedlog donesu dva uzastopna parlamenta, a zatim i referendum, koji se dogodio 27. marta 1953. Novi Zakon o sukcesiji dopuštao je nasljeđivanje žena na prijestolje Danske, gdje se žena može popeti se na prijestolje samo ako nema brata. Princeza Margrethe je stoga postala nasljednica. 2009. godine Zakon o nasljeđivanju izmijenjen je tako da najstarije dijete (bez obzira na spol) naslijedi prijestolje.

Na svoj osamnaesti rođendan, Margrethe je dobila mjesto u Državnom vijeću. Potom je predsjedala sastancima Vijeća u odsutnosti kralja.

Stupanje u brak

Princeza Margrethe udala se za francuskog diplomatu Henrija de Laborde de Monpezata, 1967., u crkvi Holmen u Kopenhagenu. Laborde de Monpezat dobio je stil i titulu “Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Henrik od Danske” zbog svog novog položaja kao supružnika nasljednika pretpostavljenog na danskom prijestolju. U braku su bili preko pedeset godina, do njegove smrti 13. februara 2018.

Margrethe je svoje prvo dijete rodila 26. maja 1968. Danski su kraljevi po tradiciji naizmjence dobivali imena Frederik ili Christian. Svog najstarije sina imenovala je Frederikom, a drugo dijete, imenom Joachim, rođeno je 7. jula 1969.

Od svoje dvoje djece kraljica ima i osmero unučadi, svi su rođeni u Rigshospitaletu u Kopenhagenu. Godine 2008. kraljica je najavila da će njeni potomci po muškoj liniji nositi dodatni naslov grofa ili grofice od Monpezata, kao priznanje i odaja počasti porijekla njenom suprugu. Od prijestolonasljednika Frederika ima četvero djece koje je dobio sa suprugom Mary Donaldson, koju je oženio 2004.

Princ Joachim mlađi sin ipak je malo problematičniji i on već ima jedan brak iza sebe. Oženio se Aleksandrom Manley 1995. u crkvi palače Frederiksborg, a razveli su se 2005. Zatim se vjenčao s Marie Cavallier 2008. Također ima četvero djece.

Glavni kraljicini zadaci

Kraljičini su glavni zadaci predstavljati Kraljevstvo u inozemstvu i biti ujedinjujuća ličnost kod kuće. Kraljica izvršava svoju zadaću prihvaćajući pozive za otvaranje izložbi, prisustvujući godišnjicama, otvaranju mostova itd. Prima strane veleposlanike i dodjeljuje počasti i medalje, a također razrješava državne službenike.

Danska ima ustavnu monarhiju, što znači da monarh ne može samostalno izvršavati političke akte. Iako kraljica potpisuje sve akte parlamenta, oni stupaju na snagu tek kad ih ministri iz vlade potpišu. Kao šef države, kraljica sudjeluje u formiranju nove vlade.

Nakon savjetovanja s predstavnicima političkih stranaka, poziva se čelnik stranke koji ima podršku najvećeg broja mjesta u Folketingu (danski parlament) da formira vladu. Jednom kad se formira, monarh će ga formalno imenovati. Uz to, kraljica je formalni šef vlade i stoga predsjeda Državnim vijećem, gdje su zakoni koje je donio Folketing potpisani u zakon.

Premijer i ministar vanjskih poslova redovno izvještavaju kraljicu kako bi je informirali o novim političkim zbivanjima.


Odgođena proslava rođendana

Danska kraljica Margrethe prošle godine zbog pandemije Corona virusa otkazala je sve događaje kojima je planirala proslaviti svoj 80. rođendan, a kako je suditi i ove godine će se to ponoviti.

– Danska i globalna zajednica sada su u vrlo teškoj situaciji – kazala je tada kraljica i naglasila da sada ljudi trebaju paziti jedni na druge.

Pozvala je građane da slijede upute vlade i vlasti i pohvalila zdravstveno osoblje i sve druge osobe uključene u suzbijanju pandemije.


Prijateljstvo s Elizabethom

Margrethe II je vrlo bliska s britanskom kraljicom Elizabethom II i 2012. godine otkrila je kako joj se oduvijek “divila” i da joj je mnogo pomogla, jer se je dosta pratila njen rad i primjenjivala ga na sebi, a posebno je posmatrala koliko je Elizabetha posvećena svojoj naciji. Ne treba govoriti da Danci mnogo vole svoju kraljicu.


Strastveni pušač

Kraljica je također priznata slikarka. Njene ilustracije su korištene za dansku ediciju Gospodara prstenova izdatu 1977. i ponovo objavljenu 2002. Ona je također priznati prevoditelj i smatra se da je učestvovala u danskom prijevodu Gospodara prstenova. Kraljica je poznata i kao strastveni pušač.

Mnogi hvale njen istančan ukus za modu

Pročitajte još