Poznati detalji o sahrani princa Philipa

Piše: Redakcija

Princ Philip, suprug 94-godišnje britanske kraljice Elizabete II., preminuo je u stotoj godini života. Velike tradicionalne sahrane neće biti budući da je princ insistirao na manjoj sahrani.

Posljednji ispraćaj će se održati u kapeli Sv. Jurja u dvorcu Windsor. Još nije poznato koje će sve mjere biti aktuelne, obzirom na pandemiju. Lord Chamberlain, najstariji dužnosnik britanske kraljevske porodice, obavit će sve pripreme.

Uz pojačanu kraljevsku stražu, ispred Buckinghamske palače u Londonu, na ogradi u drvenom okviru, bit će postavljena obavijest kraljevske porodice o njegovoj smrti. Svaki plan za sahranu, kraljica Elizabeta će osobno potpisivati. Naciji će se najvjerojatnije obratiti putem televizijske poruke te najaviti vrijeme žalosti.

U Chapel Royal u palaču St. James u Londonu bit će u sljedećih nekoliko dana premješten Philipov lijes. Zbog pandemije, sljedećih nekoliko dana neće se održavati ranojutarnje probe povorke na ulicama Londona i u Windsoru. Vojna povorka će se kretati od palače St James, niz Marlborough Road te do The Malla, dok će se sahrana održati u Windsoru. Kraljevska porodica hodat će iza pripadnika vojske koji će predvoditi povorku. Po novijim informacijama iz britanskih medija, kraljica će ići ravno u Windsor. Navodno će sahranu predvoditi nadbiskup Canterburyja Justin Welby, s dekanom Windsora i drugim predstavnicima. Princ Philipe će, šuška se, biti pokopan u vrtovima Frogmore na području dvorca Windsor.

‘Osam dana žalosti’ označava period u koji kraljica ulazi od danas te prestaje obavljati sve kraljevske dužnosti. Nakon osam dana, ulazi u dodatnih 30 dana žalovanja kraljevskog člana.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti