Ko je bila majka princa Philipa?

Piše: Lejla Bejdic

“Šta možete reći o časnoj sestri koja puši i igra karti?”

To je ono što je princeza Victoria, majka princeze Alice od Battenberga, kazala za svoju kćerku kad je odlučila da postane časna sestra.

Tokom svog dugog, neobičnog života, Alice su često žigosali kao neobičnu i čudnu – ali onu dobrog srca. Kao što je Hugo Vickers, autor knjige „Alice: Princeza Andrew od Grčke“, rekao za „Washington Post“: “Ona je doista predstavljala najbolje osobine princeze, a to je čuvanje svojih ljudi u teškim vremenima.”

Alice je rođena u dvorcu Windsor, a odrasla je u Ujedinjenom Kraljevstvu , Njemačkom carstvu i Mediteranu. Rođena je gluha. Uz poticaj majke, Alice je naučila i čitati s usana i govoriti na engleskom i njemačkom jeziku. Školovala se privatno, studirala je francuski, a kasnije, nakon zaruka, naučila je grčki. Nakon udaje za grčkog i danskog princa Andrewa, 1903. godine, usvojila je stil svog supruga, postavši princeza Andrewa od Grčke i Danske. Živjela je u Grčkoj do progonstva većine grčke kraljevske porodice, 1917. godine. Po povratku u Grčku nekoliko godina kasnije, njen suprug je dijelom okrivljen za poraz te zemlje u grčko-turskom ratu (1919–1922) , a porodica je ponovo prisiljena u progonstvo sve do obnove Grčke monarhije 1935.

DIJAGNOSTICIRANA ŠIZOFRENIJA

Godine 1930., nakon što je pretrpjela težak nervni slom, princezi Alice je postavljena dijagnoza paranoična šizofrenija. Dijagnoza je potvrđena u sanatoriju Ernsta Simmela u Tegelu u Berlinu. Princeza Alice prisilno je udaljena iz svoje porodice i smještena u sanatorij u Kreuzlingenu u Švicarskoj. Bila je to poznata i cijenjena ustanova s ​​nekoliko poznatih pacijenata. Za njeno zdravlje konsultirali su Sigmunda Freuda, koji je vjerovao da su njene zablude rezultat seksualne frustracije. Preporučio je “rendgensko snimanje njenih jajnika, kako bi joj se ubio libido”. Princeza Alice protestirala je da je bila pri zdravoj pameti i više puta je pokušavala da napusti azil.

Tokom dugog oporavka princeze Alice, ona i princ Andrew su se razdvojili, sve njene kćerke (imala je petero djece) udale su se za njemačke prinčeve, 1930. i 1931. godine (nije prisustvovala nijednom vjenčanju), a princ Philiph otišao je u Englesku kod ujaka lorda Louisa Mountbattena i Georgea Mountbattena.

Tokom Drugog svjetskog rata , princeza Alice bila je u teškoj situaciji, jer su se zetovi borili na njemačkoj strani, a sin u Britanskoj kraljevskoj mornarici . Njen rođak, princ Victor bio je njemački ambasador u Grčkoj sve do okupacije Atine. Ona i njena šogorica, grčka princeza Nikola, živjele su u Atini tokom rata, dok je većina grčke kraljevske porodice ostala u egzilu u Južnoj Africi. Preselila se iz svog malog stana u kuću u centru Atine. Radila je za Crveni križ, pomagala u organizaciji narodnih kuhinja za izgladnjelo stanovništvo i odletjela u Švedsku da donese medicinske potrepštine pod izgovorom da posjeti sestru Louise. Organizirala je dva skloništa za siročad i izgubljenu djecu.

Nakon pada italijanskog diktatora Benita Mussolinija, u septembru 1943. godine, njemačka vojska je okupirala Atinu, gdje je utočište tražila manjina grčkih Jevreja. Većina (gotovo 60.000 od ukupnog broja stanovnika od 75.000) deportirano je u nacističke koncentracijske logore. U tom periodu, princeza Alice sakrila je jevrejsku udovicu Rachel Cohen i dvoje od njeno petero djece, koja su pokušala izbjeći Gestapo i deportaciju u logore smrti. Mnogi su njen život tada opisivali skromnim, i pomalo bijednim. U pismima koje je slala svom sinu Philiphu pisalo je da živi na kori hljeba.

U ODORI ČASNE SESTRE 

Princeza Alice vratila se u Ujedinjeno Kraljevstvo u aprilu 1947. godine, kako bi prisustvovala novembarskom vjenčanju svog sina jedinca Philipha s princezom Elizabeth, starijom kćerkom i nasljednicom kralja Georgea VI. Dala je neke od svojih preostalih dragulja u zaručnički prsten princeze Elizabethe. Na dan vjenčanja, George je odlikovao njenog sina vojvodom od Edinburgha. Princ Philiph je s Elizabethom, zapravo, u srodstvu u trećem koljenu.

Na vjenčanju princeza Alice navodno je duboko dojmila buduću britansku kraljicu. Sa sinom je imala kompleksan odnos, a, iako ga je odmilja zvala “Bubbikins”, on joj je zamjerao što nije bila prisutna kad ju je najviše trebao. Njegov otac princ Andrew nije se s njom nikad razveo, no ipak ju je ostavio zbog mlađe ljubavnice te nije imao želje brinuti o sinu. Na samoj krunidbi izazvala je šok pojavivši se u odori časne sestre, no brzo nakon proslave vratila se u Grčku, gdje su je dočekale nove nevolje, odnosno vojni puč. Do 1967. njeno zdravlje je propalo, a politička se situacija pogoršala za grčku kraljevsku porodicu. Princeza je prodavala komad po komad svog naslijeđenog nakita kako bi finansirala samostan u kojem je živjela, a kraljica je nagovarala princa Philipha da njegovu majku pozovu da živi s njima u Buckinghamskoj palači.

Tamo je provela posljednje dvije godine svog života, tumarajući beskrajnim hodnicima u odori časne sestre s cigaretom u ruci. Alice je umrla u Buckinghamskoj palači, 5. decembra 1969. Iako je bila internirana u kraljevskoj kripti u dvorcu Windsor, njeni posmrtni ostaci preneseni su, prema njenoj želji, u Rusku pravoslavnu crkvu Svete Marije Magdalene u Jeruzalem, 1988. godine. Princ Philiph je 1993. otputovao tamo na ceremoniju sađenja drveta u njenu čast.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti