Evo šta kraljicu Elizabetu očekuje sada, nakon suprugove smrti

Piše: Redakcija

Gubitak drage nam osobe uvijek je težak, koliko god možda bili svjesni da se bliži kraj njihovog života. Tako je bilo i u britanskoj kraljevskoj porodici. Naime, prije nešto manje od mjesec princ Philip, suprug kraljice Elizabete II. je nakon provedenih mjesec u bolnici stigao kući. Iako je djelovao u redu, ostatak porodice bio je svjestan da je prošao ozbiljnu operaciju srca, ali i da ima 99 godina. Nažalost, ono čega su se bojali, se ostvarilo i Philip je preminuo.

Kako je kraljevska porodica puna protokola, postavlja se pitanje „šta dalje“. Kako je kraljica, što smo ranije mogli primijetiti, naučila svoje osjećaje susprezati u medijima, piše se kako javno neće puno tugovati. Kako pišu mediji, kraljica bi trebala tugovati osam dana za svojim suprugom, a očekuje se da će se sljedećih dana i obratiti naciji ako će biti spremna za to nakon ovog teškog gubitka za nju. S obzirom na to da je njihova ljubav trajala više od 73 godine, bit će ovo izazovno za cijelu porodicu.

Prisjetimo se da su joj se, samo nekoliko mjeseci nakon što je kraljici umrla majka, suze slijevale niz obraze dok je preuzimala titulu na dirljivom otvaranju Polja sjećanja u Westminster Abbeyju.

Nakon spomenutih osam dana očekuje se da će daljnje razdoblje kraljevskog tugovanja trajati 30 dana. Službenici Buckinghamske palače sada pripremaju ceremoniju za sahranu na imanju Frogmore Gardens uz dvorac Windsor. Poštovat će se sve Philipove želje i održati i vojna povorka, a sve to trebaju dozvole zbog situacije s koronavirusom.

Kako se nositi s usponima i padovima, Elizabeta je u svoje 94 godine itekako naučila. Posljednji mjeseci su bili veliki pritisak, što zbog Philipove hospitalizacije, što zbog drame koja je nastala s njezinim mlađim unukom Harryjem i njegovom suprugom Meghan. Iako su oni imali dobar odnos s odbjeglim parom, nije se mogla sakriti napetost. Nažalost, kraljica je to sve prolazila sama, bez Philipa, od kojeg su nastojali sakriti intervju koji su Harry i Meghan odradili s Oprah. Tako su između ostalog sakrili i optužbe za drski rasizam u intervjuu.

Iako je Philip bio u bolnici daleko od porodice, imao je priliku posljednje dane provesti u krugu porodice. Tokom jednomjesečne hospitalizacije, posjetio ga je 72-godišnji sin, princ Charles, koji je pri izlaska iz bolnice izgledao vrlo utučeno. Uz Charlesa, o stanju princa Philipa jednom se oglasila i Camilla.

Vojvotkinja je prilikom posjete centru u kojem se provodilo cijepljenje protiv COVID-19 u Croydonu novinarima rekla kako je Philipu malo bolje, ali su neki bolnički pregledi na trenutke „prilično bolni“. „Držimo fige za njega“, kazala je Camilla. Podsjetimo, kad su Philipa prebacivali u drugu bolnicu dvor je izdao priopćenje u kojem je objasnio da će princ ovdje nastaviti liječenje infekcije i obaviti niz pregleda vezanih za njegove postojeće zdravstvene probleme sa srcem. „Vojvoda se osjeća udobno i dobro reagira na tretmane, ali se očekuje da će ostati u bolnici najmanje do kraja ove sedmice“, pisalo je tada u priopćenju.

S obzirom na to da je princ Philip uskoro trebao proslaviti 100. rođendan, što znači da iza sebe ima bezbroj uspomena, vjerujemo da će se o njemu pričati još godinama.

Izvor: Story.hr

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti