Kraljevsko vjenčanje spojilo dvije najbogatije španske porodice

Piše: L. M.

Nakon popuštanja epidemioloških mjera brojni pripadnici visokog društva svjedočili su glamuroznom vjenčanju. Javnost je s nestrpljenjem iščekivala ovaj kraljevski događaj. Mladoženjin otac Carlos Fitz-James, najstariji je sin Cayetane Fitz-James Stuart, 18. vojvotkinje od Albe, a nakon smrti majke, 2014. godine, naslijedio je gotovo 2,2 milijarde funti

Carlos Fitz-James Stuart y Solis, grof od Osorna, 24. maja izrekao je sudbonosno “da” i uplovio u bračne vode sa zaručnicom Belen Corsini. Raskošno vjenčanje održano je u palači Liria u Madridu. Palača Liria izgrađena je u 18. stoljeću, te se smatra jednom od najgracioznijih građevina u Španiji. To je prvo evropsko vjenčanje pripadnika visokog društva od početka pandemije Covida-19. Ovim glamuroznim vjenčanjem povezale su se dvije najbogatije španske porodice, Alba i Corsini.

Carlos Fitz-James Stuart y Solis je 22. grof Osorna i sada već bivši najpoželjniji neženja evropske aristokracije.

Gosti uživali u raskoši

Njegova izabranica Belen je kćerka Juana Carlosa Corsinija i Mónice de Lacalle Rubio, a praunuka Carlosa Corsinija Senesplede, inžinjera i osnivača firme za izgradnju i javne radove „Corsa“, koja je 2004. prodana za 325 miliona eura.

Carlos Fitz-James Stuart y Solis studirao je međunarodnu trgovinu u Madridu na Koledžu za međunarodne studije, zatim je magistrirao u Bostonu (SAD) i sada je zadužen za komercijalni brend „Casa de Alba Fine Food“, dok je Belen Corsini studirala poslovnu administraciju i menadžment na ICADE-u i sada upravlja porodičnim biznisom.

Prvo kraljevsko vjenčanje u 2021. godini zasigurno nije razočaralo, iako nije dostiglo slavu vjenčanja Carlosovog starijeg brata Fernanda Fitz-Jamesa Stuarta de Solisa. Ceremonija je bila religiozna, porodična i diskretna, a počela je u jedan sat popodne. Mladoženju i unuka pokojne Cayetane de Alba do oltara je dopratila majka, Matilde Solis.  Mladenka je to učinila sa svojim ocem Juanom Carlosom Corsinijem Munozom de Riverom. Belenini roditelji su s ponosom prisustvovali kraljevskom vjenčanju, te su slavili povezivanje ovih dviju porodica.

Gosti su u palaču Liria počeli pristizati oko podneva, poštujući epidemiološke mjere. Proljeće je gostima omogućilo da uživaju u mirisu cvijeća i bujnosti raskošnih vrtova Palače.

Mladoženjin otac Carlos Fitz-James rođen je u Madridu i najstariji je sin Cayetane Fitz-James Stuart, 18. vojvotkinje od Albe i njenog prvog supruga Luisa Martineza de Iruja. Službeno je potvrđeno da je nakon smrti majke, 2014. godine, Carlos Fitz-James naslijedio gotovo 2,2 milijarde funti.

Vjenčanje nakon tri godine veze

Pripadnici španskog visokog društva, slavne osobe i druge ugledne zvanice odazvali su se u velikom broju te svjedočili bajkovitom vjenčanju Carlosa i Belen, koje je javno najavljeno u septembru prošle godine. Javnost je s nestrpljenjem iščekivala ovaj kraljevski događaj, s obzirom na to da su zbog pandemije Covida-19 brojni događaji visokog društva prolongirani ili otkazani.

Novopečeni bračni par vjenčao se nakon tri godine veze, a djelomično popuštanje epidemioloških mjera u Španiji znači da je na ovom glamuroznom vjenčanju moglo prisustvovati 300 gostiju, a za jednim stolom smjelo je biti maksimalno osam osoba.

Do sada je ovaj par ljubomorno čuvao svoju privatnost. Rijetko su se zajedno pojavljivali na događajima, ali i na društvenim mrežama. Smatrali su da njihova ljubavna veza ne treba biti medijski popraćena, te da će svoju privatnost najbolje sačuvati ako se ne budu zajedno pojavljivali u javnosti, što im je donekle i uspijevalo.

Stotine na ulicama Madrida

Stotine ljudi okupilo se i na ulicama Madrida, te su posmatrali i fotografirali pristigle zvanice. Građani su slavili ljubav kraljevskog para. Gosti su fotografirani kako dolaze na vjenčanje, ali fotografi nisu imali dozvolu ulaska u palaču Liria.

Nakon ceremonije vjenčanja novopečeni supružnici nazdravili su uz aperitiv te uživali u ručku na porodičnom imanju. Carlosov i Belenin prvi ples je bio valcer, a nakon njega na plesnom podiju su im se pridružili i ostali gosti te, kako pišu tamošnji mediji, zabavljali su se do ranih jutarnjih sati.

Dok je 29-godišnji grof od Osorna uživao u tradicionalnoj uniformi kraljevske porodice, njegova izabranica je zablistala u jednostavnoj i otmjenoj vjenčanici dizajnera Navascuesa. Belen je očarala modni svijet svojom haljinom u čisto bijeloj boji koja odiše elegancijom. Odlučila je da ne nosi krunu, već je kosu ukrasila dijamantnom ukosnicom. Veo je bio zasebno šiven od tila s jednostavnim zlatnim detaljima.

Mladenkini prijatelji su otkrili da je Belen bila mnogo sretna što je dočekala svoje vjenčanje iz snova, ali da je, također, osjećala nervozu tokom svog posebnog dana.

Među gostima bio je i grofov stariji brat Fernando Fitz-James Stuart i njegova supruga Sofia Palazuelo.

Kada se vojvoda od Huescara oženio Sofiom Palazuelo na istom imanju 2018. godine, bilo je 750 gostiju, uključujući špansku kraljicu Sofiju. Vjenčanje Belen i Carlosa bilo je i prvo porodično vjenčanje od 2018. godine, nakon vjenčanja Fernanda i Sofije prije tri godine.

Neobična vojvotkinja

Vojvotkinja Cayetana u starosti

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, mladoženjina baka i 18. vojvotkinja od Albe bila je osoba s najviše titula na svijetu, čak ih je imala više i od kraljice Elizabethe. Ekscentrična španska vojvotkinja, koja je preminula 2014. godine, uvijek će biti upamćena po svom neobičnom načinu života i osebujnom modnom osjećaju zbog kojeg je privlačila pažnju medija.

Tokom mladosti, vojvotkinja od Albe je smatrana jednom od najljepših članica kraljevske porodice. Njena prirodna ljepota očaravala je svakoga ko ju je ugledao.

Međutim, kao i svi drugi, i vojvotkinja je s vremenom ostarjela. Nije željela da prihvati činjenicu da su je godine sustigle, te je odlučila svoj izgled podmladiti. Prvo je odlučila podmaditi lice malom količinom botoksa, međutim, tu se nije zaustavila. Nakon više plastičnih operacija, vojvotkinja je promijenila lični opis.

Vojvotkinja Cayetana u mladosti

Kad je napunila 85 godina, vojvotkinja se udala treći put. Njen izabranik bio je 14 godina mlađi Alfonso Diez Carabantes, a vjenčanje je bilo događaj koji je privukao više pažnje čak i od njenih plastičnih operacija. Kako su mnogi analitičari smatrali, pa čak i njena djeca i španska kraljica, vjenčanje s Alfonsom bila je loša odluka.

Smatrali su da se Alfonso ženi vojvotkinjom samo zbog njenog bogatstva, koje je tada procjenjivano na gotovo pet milijardi funti. Međutim, Alfonso ih je ubijedio u suprotno kada je potpisao dokument kojim se odriče bilo kakve koristi od njenog bogatstva i na taj način im dokazao da je to veza koja je nastala iz ljubavi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti