Bajkovite kraljevske vjenčanice: Šta su plemićke mladenke nosile na svoj veliki dan

Piše: Ilma Jakubovic

Vjenčanica princeze Diane, u kojoj se udala za princa Charlsa 1981. godine, izložena je u konzervatoriju, u Kensington palači od 3. juna ove godine i ostat će tamo do 2. januara 2022.  Tim povodom donosimo retrospektivu najljepših vjenčanica koje su kraljevske mladenke nosile kroz historiju te svojim odabirom i elegancijom bile inspiracija budućim generacijama

Bez obzira je li rođena kao princeza ili pučanka svaka buduća mladenka priželjkuje vjenčanje iz bajke, a kraljevska vjenčanja su nešto što vječito privlači pažnju cijelog svijeta. Posljednjih godina svjedočili smo mnoštvu raskošnih svatova, naročito kada je riječ o britanskoj kraljevskoj porodici. Udajući se za princa Wiliama, vojvotkinja Kate Middleton debitirala je kao buduća engleska kraljica, oduzimajući dah u vjenčanici Alexander McQueen i noseći zaručnički prsten pokojne princeze Diane. Ali, ništa manje zapažena nije ostala ni ceremonija vjenčanja Meghan Markle i princa Harryja u maju 2018. Najintimnije zabilježeno britansko plemićko vjenčanje svakako je ono  princeze Beatrice u julu prošle godine.

Vjenčanica princeze Diane, u kojoj se udala za princa Charlsa 1981. godine, izložena je na konzervatoriju u Dianinom bivšem domu, Kensington palači, od 3. juna ove godine i ostat će tamo do 2. januara 2022. Izložba naziva „Nastajanje kraljevskog stila” će posjetiteljima dati uvid u do sada neviđene predmete iz arhiva najslavnijih kreatora, koji su radili za kraljevsku porodicu. Princ Harry i princ William dogovorili su se da pozajme haljinu za izložbu. Vjenčanica je posljednji put javnosti prikazana u palači Kensington, 1995. godine.

Tim povodom donosimo retrospektivu najljepših vjenčanica koje su kraljevske mladenke nosile kroz historiju te svojim odabirom i elegancijom bile inspiracija budućim generacijama.

 

Kraljica Elizabetha II, 1947.: Biseri, kristalne perlice i srebreni konac

Kraljevska porodica obratila se vodećem britanskom modnom dizajneru Normanu Hartnellu za vjenčanicu buduće kraljice zbog vjenčanja s princem Philipom u novembru 1947. Hartnell, koji je dizajnirao haljinu koju je kraljica Elizabetha II, posudila lani i svojoj unuci, princezi Beatrice za njeno vjenčanje, inspiraciju je crpio iz Botticellijeve slike „Primavera“. Tako je izradio satensku haljinu izvezenu biserima, kristalnim perlicama i srebrenim koncem.

Princeza Diana, 1981.: Višemetarska haljina s hiljadama bisera i staklena kočija

O najspominjanijoj kraljevskoj vjenčanici od svih, remek-djelu bračnog para Davida i Elizabeth Emanuel, kojima je naređeno da naprave obimnu haljinu od tafta koju je Diana nosila kada se udala za princa Charlesa 1981., do sada je ispričano bezbroj priča. Svaki centimetar odraz je jednog desetljeća. Haljina je bila ukrašena hiljadama bisera i duga nekoliko metara, a sve se moralo uklopiti u staklenu kočiju koja je mladenku odvezla do katedrale sv. Pavla. Njen veo, izrađen od više od 150 metara tila držala je tijara porodice Spencer.

Vojvotkinja Kate Middleton, 2011.: Raskoš s V-izrezom, čipkom i šlepom od 2,7 metara

Vojvotkinja od Cambridgea izrazila je želju da se za njeno vjenčanje kombiniraju tradicija i savremenost. Vjenčanicu je dizajnirala Sarah Burton iz modne kuće „Alexander McQueen“. Rezultat je bila izvrsna kreacija koja je imala urezan struk, čipkaste rukave, cvjetne motive i  „bogatu“ suknju, a kraljicina tiara Cartier Halo pružila je Kate i „nešto posuđeno“. Raskošna vjenčanica V-izreza ukrašena čipkom imala je šlep dug 2,7 metara.

Vojvotkinja Meghan Markle, 2018.: Jedna od najkopiranijih vjenčanih haljina svih vremena

Modna industrija ostala je iznenađena kada je Meghan Markle 18. maja 2018. izašla iz kraljicinog Rolls-Royce Phantoma ispred dvorca Windsor, te je napokon viđena najiščekivanija vjenčanica. Tadašnja umjetnička direktorica „Givenchya“ Clare Waight Keller stajala je iza minimalističke, ledeno bijele haljine vojvotkinje od Sussexa, koja je imala rukave dužine tri četvrtine i elegantan otvoreni dekolte, a činilo se da gotovo sjaji poput proljetnog sunca koje je tog dana grijalo. Meghan je na glavi imala dijamantnu tijaru „Queen Mary“, koju joj je na raspolaganje stavila britanska kraljica. Jednostavnom, a gracioznom vjenčanicom ostavila je bez daha, a smatra se da je ovo jedna od najkopiranijih vjenčanih haljina svih vremena.

Princeza Beatrice, 2020.: Posudba od bake

Veliki dan princeze Beatrice, u julu 2020. godine, nije nalikovao nijednom drugom kraljevskom vjenčanju koje je prije toga organizirano. Omiljena kraljicina unuka udala se za biznismena Edoarda Mapellija Mozzija samo nekoliko mjeseci nakon izbijanja globalne pandemije Corona virusa. I umjesto da je, kako to tradicija i običaji nalažu, pod oblakom tajnosti od nekog istaknutog svjetskog dizajnera naručila izradu haljine po mjeri, mladenka je odabrala haljinu Normana Hartnella. I u tome jeste najveća draž: posudila joj ju je njena baka, kraljica Elizabetha II.

Princeza Grace Kelly, 1956.: Specijalni svileni krep, til, čipke i sateni

Ljubavna priča između filmske zvijezde Grace Kelly i monaškog princa Rainiera ravna je holivudskom je scenariju, pa ko bi bolje dizajnirao njenu vjenčanu ​​haljinu od odjela garderobe u MGM Studios? Kad je plavokosa ljepotica Grace Kelly prošetala do oltara, osvojila je sve vjenčanicom koju je dizajnirala Helen Rose iz MGM-a. Bila je oličenje romantike i kompliciranija nego što je izgledala. Ispod prozirnog čipkastog prsluka nalazio se još jedan bez naramenica izrađen od svilenog krepa, dok su tri sloja integriranih podsuknji davala suknji prepoznatljiv volumen. Tkanine su bile od svilenog tila, čipke od ružinih tačaka obloženih biserima, nježne Valenciennes čipke te sjaja satena. Nedvojbeno je da je ova haljina inspiracija generacijama mladenki.

Princeza Caroline od Monaka, 1978.: Hiroviti cvjetovi u kosi

Kad se 1978. godine kćerka Grace Kelly, princeza Caroline, udala za finansijera Philippea Junota, za boemsku haljinu obratila se Marcu Bohanu iz „Diora“. Mlada plemkinja izbjegla je tradicionalni veo u korist hirovitih cvjetova u kosi.

Princeza Charlotte Casiraghi, 2019.: Prozirni izrez za elegantni izgled

Unuka monaške princeze Grace Kelly, Charlotte Casiraghi koja se udala za filmskog producenta Dimitrija Rassama 2019. godine, nosila je brokatnu haljinu „Saint Laurent“ za civilnu ceremoniju u Monaku, ali je za svoju drugu ceremoniju u francuskom Saint-Remy-de-Provenceu izabrala „Giambattista Vallija“. Prozirni izrez otkrio je mladenkin elegantni izgled. Iako svoju baku nikada nije upoznala, lijepa Charlotte, koju mnogi nazivaju nasljednicom Grace Kelly po ljepoti i gracioznosti, odlučila je na svom vjenčanju odati joj počast, pa je oko vrata stavila „Cartierovu“ dijamantu ogrlicu, koju je njena baka 1956. dobila kao poklon na vjenčanju s princom Rainerom.

Princeza Sofia, 2015.: Ručni rad i tri nijanse bijele boje

Sofia Hellqvist vjenčala se sa švedskim princem Carlom Philipom u junu 2015. godine. Sve su oči bile uprte u smeđokosu ljepoticu dok je izlazila u zadivljujućoj vjenčanici izrađenoj od svilenog krepa presvučenog italijanskom svilenom organzom. Vjenčanica, koju je kreirala švedska dizajnerica Ida Sjostedt, sadržavala je složenu čipku koju je izradio Jose Maria Ruiz i prekrasan zadnji dio koji je ručno krojen, a zatim ručno šiven u „Ateljeu desinger“ u Stockholmu. Haljina je rađena u tri nijanse bijele boje.

Charlene od Monaka, 2011.: 130 metara svile, 40.000 kristala i 20.000 suznih kapljica

U julu 2011. Charlene je oduševila sve kada izašla u svilenoj vjenčanici koju je dizajnirao Giorgio Armani. Bilo je jednostavno, a opet blistavo i kraljevski. Haljina, za koju su bili potrebni mjeseci ručnog rada, izrezana je sa 130 metara svile, načičkana s 40.000 kristala i ukrašena s 20.000 suznih kapljica izrađenih od sedefa.

Kraljica Maxima, 2002.: Vezeno cvijeće i posebna tijara

Nizozemska princeza Maxima udala se za svog princa u februaru 2002. godine u Amsterdamu, a za taj posebni dan odabrala je haljinu od bjelokosti s dugim rukavima dizajnera Valentino, s prekrasnim vezenim cvijećem. Njena tijara izrađena je posebno za tu priliku. Naime, baza joj je uzeta od one u vlasništvu kraljice Emme, a zvijezde od tijare koja je bila u vlasništvu Emmine kćeri, kraljice Wilhelmine, bake kraljice Beatrix.

Japanska princeza Masako, 1993.: Kimono težak 14 kilograma i 100.000 dolara

Maturantica s Harvarda Masako Owada postala je članom japanske carske porodice 1993. godine, kada se udala za cara Akihita i prvog sina carice Michiko, prijestolonasljednika Naruhita. Za tradicionalnu šintoističku ceremoniju u paru, odabrala je tradicionalni svileni kimono za mladenke sastavljen od desetak slojeva, koji je na kraju bio težak 14 kilograma i koštao više od 100.000 američkih dolara. Masako je svoju ekstravagantnu odjeću upotpunila elegantnim dugim rukavicama i prekrasnim nakitom, uključujući ukrašenu dijamantnu tijaru i ogrlicu.

Jordanska kraljica Rania, 1993.: U kreaciji Eliea Saaba

Samo pet mjeseci nakon što je pogledala svog lijepog budućeg supruga na večeri, Rania Al-Yassin se udala za jordanskog princa, a kasnijeg kralja,  Abdullaha bin Al-Husseina u junu 1993. Lijepa mladenka, koja je postala kraljica u martu 1999., nosila je haljinu koju je kreirao poznati libanonski dizajner Elie Saab.

Španska kraljica Letizia, 2004.: Impresija koja je osvojila modne kritičare

Letizia Ortiz Rocasolano udala se za španskog  prijestolonasljednika Felipea  na rimokatoličkoj ceremoniji 22. maja 2004. Bivša novinarka nosila je vjenčanicu kreatora Manuela Pertegaza. Raskošna haljina s neobičnim dekolteom, osvojila je modne kritičare širom svijeta. Letizia je odabrala impresivan dio koji se vukao po podu, ugrađeni prsluk i neobičan visoki ovratnik.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti