Detalji: Doktor otkrio sve o posljednjim trenucima i oživljavanju Diane

Piše: Redakcija

Doktor MonSef Dahman, koji je primio tu noć princezu Dianu u kritičnom stanju, konačno je ispričao sve o kobnoj noći.

– Spavao sam u prostoriji za odmor, kada me je dežurni anesteziolog probudio i rekao da imamo hitan slučaj – počeo je priču doktor i otkrio da u tom momentu nisu znali o kome je riječ, ali je jedan anesteziolog prepoznala i zanijemila:

– Princezu  Dianu su odmah poslali na rendgen gdje se ustanovilo da ima opasno unutrašnje krvarenje. U tom momentu, kako joj još uvijek nisu ustanovili krvnu grupu primila je jedinicu nulte krvne grupe. Negdje oko dva sata poslije ponoći, doživjela je drugi srčani zastoj – rekao je.

S obzirom da je princeza Diana bila u veoma kritičnom stanju, zahtjevala je odmah hirurški zahvat, tako da nije bilo vremena da se prebaci u operacionu salu. Zahvat je napravljen na licu mjesta i tada je otkriveno da joj je oštećena srčana maramica.

– Napravio sam sve kako bi mogla da diše, srce joj nije radilo kako treba jer nije dobijalo dovoljno krvi. Prošlo je pola sata, znali smo da nam je potrebno čudo. Pozvan je najbolji francuski kardiohirurg, probudili su ga i izvukli iz kreveta da bi došao – dodao je ljekar.

Utvrđeno je da joj je pokidana gornja lijeva plućna vena, na mjestu gdje se spaja sa srcem. Iako su uspjeli da saniraju oštećenja već je bilo kasno, princezino srce je stalo još pre operacije, a vještačkim putem smo je održavali u životu.

– Probali smo masažu srca, deflibrilator, davali adrenalin, ali nije bilo spasa – zaključio je Dahman.

-Borili smo se, sve smo probali, kada radite u ovakvoj situaciji, ne primijećujete da prolazi vrijeme. Bolnica je jedan od najboljih hitnih centara u Francuskoj. Uspjevali smo da spasimo ljude u puno gorem stanju od nje. Ponosili smo se time. Ali nju nismo uspjeli spasiti- dodao je.

Tu noć Dahman nikada neće zaboraviti, a čitava situacija dobila je i jedan bizaran detalj.

– Tek sljedećeg jutra, primijetio sam da su mi klompe krvave. Na njima je bilo Dianine krvi. Nisam stigao da ih očistim, a jednog od narednih dana, prišao mi je čovjek dok sam bio u krugu bolnice i rekao mi da želi da kupi moje klompe, jer one na sebi imaju “plavu krv”. Fascinantno je dokle su ljudi spremni da idu- zaključio je doktor.

Izvor:alo.rs

(Dž.S.)

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti