Oni su rekli “zbogom”: Razvodi na kraljevskom tronu

Piše: Lejla Bejdic

Ko god odluči da stupi u brak, vjerovatno u tim momentima slatke odluke i ne razmišlja da bi idila mogla jednom završiti krahom i razvodom. No, svi smo svjesni da je razvoda uvijek bilo i  bit će, u posljednje vrijeme gotovo ih je više nego što ima sklapanja brakova, a to nerijetko potvrđuju i slavne osobe, kojima su rastave s partnerima gotovo postale sastavni dio života. A, ukoliko neko misli da su kraljevske porodice iznimka, vara se.

Peter Phillips i Autumn

 

Posljedni razvod na tronu bio je onaj najstarijeg unuka kraljice Elizabethe, Petera Phillipsa. On se se nakon 12 godina braka razveo od supruge, Kanađanke Autumn. Prema njihovom saopćenju, odluku o razvodu donijeli su kao najbolje rješenje za njihove dvije kćerke i međusobno prijateljstvo. Kraljicu i ostale članove porodice obavijestili su godinu ranije, što znači da treba proći mnogo vremena prije nego se takve informacije plasiraju u javnost. Par je dobio zajedničko starateljstvo nad Savannah (9) i Islom (7). Peter Phillips je sin princeze Ane, jedine kćerke britanske kraljice Elizabethe, a zanimljivo je da je i Ana razvedena i da je Petera dobila u prvom braku. Kraljica ne krije da joj je Peter omiljeni unuk. No, to nije sve kad govorimo o razvodima, u nastavku donosimo još parova s dvorova koji su odlučili prekinuti svoje brakove.

Princ Charles i princeza Diana

Par se vjenčao na bajkovitom vjenčanju u katedrali svetog Pavla 1981. godine, a roditelji su prinčeva Williama i Harryja, rođenih 1982. i 1984. godine. Brak Charlesa i Diane pukao je i par je vodio odvojene živote do 1992., a razvod je završen 1996. godine.

Princ Louis od Luksemburga i Tessy Antony de Nassau

Treći sin velikog vojvode Henrija i velike vojvotkinje Marije Tereze od Luksemburga, princ Louis, svoju suprugu Tessy upoznao je 2004. Par se vjenčao u 2006., kada je njihovo prvo dijete princ Gabriel imao šest mjeseci. Njihov drugi sin princ Noah stigao je godinu kasnije. U januaru 2017. godine par je najavio razdvajanje, ali njihov razvod nije završen do aprila 2019 .

Tessy je sreću pronašla sa švicarskim biznismenom Frankom Floesselom, s kojim očekuje svoje treće dijete. Princ Louis u međuvremenu je zaručio Scarlett-Lauren Sirgue.

Princ Andrew i Sarah Ferguson

Andrew i Sarah navodno se poznaju od djetinjstva i vjenčali su se u Westminsterskoj palači 1986. Njihove kćerke, princeze Beatrice i Eugenie, rođene su 1988. i 1990. godine. Par se razdvojio i najavio razvod 1992. godine, koji su okončali četiri godine kasnije. Andrew i Sarah ostali su u dobrim odnosima i dalje žive zajedno u Royal Lodgeu u Windsoru. Pojedini kraljevski kritičari smatraju njihov razvod farsom, jer par nakon razvoda nije imao druge partnere.

Princeza Anne i kapetan Mark Phillips

Kraljicina kćerka udala se za kapetana Marka Phillipsa u Westminsterskoj palači 1973. godine i imaju dvoje zajedničke djece, Petera i Zaru Phillips. Godine 1981., najavili su razdvajanje, dovršivši razvod 1992. Anne se poslije udala za viceadmirala sira Timothyja Laurencea.

Princeza Margaret i Antony Armstrong-Jones

Kraljicina sestra udala se za fotografa Antonyja Armstrong-Jonesa 1960. godine. Njihovo prvo dijete David stiglo je sljedeće godine, a kćerka Lady Sarah 1964. Veza para je prekinuta do 1970-ih, a Margaret je sve više vremena provodila na privatnom karipskom otoku Mustique. Par se razveo 1978. godine.

Lady Davina Windsor i Gary Lewis

U martu 2019. objavljeno je da su se Lady Davina Windsor i njen suprug Gary Lewis razišli nakon 14 godina braka. Portparol Buckinghamske palače potvrdio je vijesti kratkim saopćenjem: “Lady Davina i Gary Lewis razveli su se prošle godine”.

Par se upoznao tokom putovanja na Bali 2000. godine i vjenčao se u privatnoj kapeli u Kensington palači 2004. Gary je rođen na Novom Zelandu i bio je prva osoba marokanskog porijekla koja se vjenčala u kraljevsku porodicu. Par je u braku dobio dvoje djece, Sennu Kowhai i Tanea Mahuta. Lady Davina je kćerka kraljicinog prvog rođaka, vojvode od Gloucestera.

Princeza Caroline od Monaka i Philippe Junot

Princeza Caroline i pariski bankar Philippe vjenčali su se na raskošnoj ceremoniji u Monaku 1978. godine, kojoj su prisustvovale holivudske zvijezde, uključujući Avu Gardner, Caryja Granta i Franka Sinatru. Brak je dvije godine kasnije završio razvodom.

Princeza Stephanie od Monaka i Daniel Ducruet

Princeza Stephanie udala se za svog tjelohranitelja Daniela Ducrueta 1992. godine, a potom je rodila dvoje djece, Louisa i Pauline. Par se razveo četiri godine nakon vjenčanja, nakon što je fatalni tjelohranitelj osramotio princezu kada je snimljen u zagrljaju Muriel Mol-Houteman, koja je ponijela titulu Miss golih grudi u Belgiji. Stephaniein otac Rainier III od Monaka zaštitio je njihovo bogatstvo od njenog muža nakon što joj je jedva dao pristanak za vjenčanje, jer je nije mogao maknuti od njega.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti