Buduća kraljica Velike Britanije danas slavi 74. rođendan

Piše: Lejla Bejdic

Tokom djetinjstva Camilla je postala strastvena čitateljica zahvaljujući svom ocu, koji joj je često čitao. U decembru 1994., nakon 21 godine braka, Camilla i njen suprug objavili su postupak za razvod braka iz razloga što godinama žive odvojeno. U međuvremenu su mediji osramotili Camillu, dok je  Charles 1994. godine napokon progovorio o svojoj vezi s Camillom u televizijskom intervjuu. Ukoliko Charles postane kralj, vojvotkinja bi legalno i automatski postala kraljica, u skladu s engleskim uobičajenim pravom

Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, 17. jula slavi 74. rođendan. Članica je britanske kraljevske porodice postala udajom za Charlesa, princa od Walesa, očitog nasljednika britanskog prijestolja, nakon što jednog dana umre majka Elizabetha. Ovo je drugi brak za oboje, a vjenčali su se 9. aprila 2005. Iako ima pravo biti poznata kao princeza od Walesa, ona koristi titulu vojvotkinje od Cornwalla, što je sekundarni naziv za njenog supruga, jer je princeza od Walesa ostalo zaštitničko ime za  tragično preminulu princezu Dianu, prvu suprugu princa Charlesa.

Camilla je u Škotskoj poznata kao vojvotkinja od Rothesay. Odrasla je u Istočnom Sussexu i South Kensingtonu u Engleskoj, a školovala se u Engleskoj, Švicarskoj i Francuskoj.

Radila kao sekretarica

Tokom djetinjstva Camilla je postala strastvena čitateljica zahvaljujući svom ocu, koji joj je često čitao. Odrasla je s psima i mačkama i u mladosti je naučila kako jahati ponija, pridruživši se kampovima Pony Cluba, osvajajući rozete u zajedničkim takmičenjima. Prema njenom mišljenju, djetinjstvo je „bilo savršeno u svakom smislu“.

S pet godina Camilla je poslana u Dumbrells, školu za zajedničko obrazovanje u selu Ditchling. Godine je tu provela, a prijatelji su je nazivali jako milom osobom. Sa 16 godina otputovala je kako bi pohađala završnu školu Mon Fertile u Tolochenazu u Švicarskoj. Nakon Švicarske donijela je vlastitu odluku i otputovala u Francusku, da bi šest mjeseci studirala francuski i francusku književnost. Poslije preseljenja od kuće, dijelila je mali stan u Kensingtonu sa svojom prijateljicom Jane Wyndham, nećakinjom dekoraterke Nancy Lancaster. Camilla je radila kao sekretarica za razne kompanije na West Endu, a kasnije je bila zaposlena kao recepcionerka u firmi za uređenje „Sibyl Colefax i John Fowler“ u Mayfairu.

Prvi brak

Camilla s djecom, TOmom i Laurom

U kasnim 1960-im, Camilla je posredstvom svog mlađeg brata Simona Parkera Bowlesa, koji je radio za očevu vinsku kompaniju u Mayfairu, upoznala Andrewa Parkera Bowlesa, tadašnjeg gardijskog  oficira i poručnika. Nakon dugogodišnje veze, Andrew i Camilla zaručili su se 1973. godine, a vjenčali se iste godine samo nekoliko mjeseci kasnije. Camilla je imala 25 godina, a Parker Bowles 33. Smatralo se to tada vjenčanjem godine, jer su imali više od 800 gostiju. Kraljevski gosti prisutni na svečanosti i prijemu bili su princeza Anne, kraljica Elizabetha i princeza Margaret, grofica od Snowdona.

Imali su dvoje djece, Toma (rođen 1974.), koji je kumče princa Charlesa, i Lauru (rođenu 1978.). Oboje je odgajano u očevoj rimokatoličkoj vjeri, posebno tokom života njihove bake, međutim, Camilla je ostala anglikanka i nije prešla na rimokatoličanstvo.

U decembru 1994., nakon 21 godine braka, Camilla i njen suprug objavili su postupak za razvod braka iz razloga što godinama žive odvojeno. U julu te godine njena majka Rosalind umrla je od osteoporoze, a otac je to kasnije opisao kao “teško vrijeme za nju”. Razvod je finaliziran u martu 1995., a godinu kasnije, Andrew Parker Bowles oženio se Rosemary Pitman (koja je umrla 2010.).

Ljubavna afera

Camilla i princ Charles navodno su se upoznali sredinom 1971. godine. Andrew Parker Bowles prekinuo je vezu s Camillom 1970. godine i udvarao se princezi Anne, Charlesovoj sestri. Iako su Camilla i Charles pripadali istom društvenom krugu i povremeno su prisustvovali istim događajima, formalno se nisu sastajali. Njihov biograf Brandreth navodi da se par nije prvi put susreo na polo utakmici, kako se to obično vjeruje. Umjesto toga, prvi su se put sreli u kući svoje prijateljice Lucie Santa Cruz, koja ih je formalno upoznala. Postali su bliski prijatelji i na kraju su se počeli viđati, što je bilo dobro poznato u njihovom društvenom krugu. Kad su postali par, redovno su se sastajali na polo utakmicama, gdje je Charles često igrao polo. Kako je veza postajala sve ozbiljnija, Charles je u Plumptonu upoznao Camilinu porodicu te je nju upoznao s nekim članovima svoje porodice. Veza je stavljena na čekanje nakon što je Charles otputovao u inozemstvo, kako bi se pridružio Kraljevskoj mornarici početkom 1973. godine, a potom je naglo završena.

Kraljica Elizabetha II 2008. godine kazala je da je Charles prerano upoznao Camillu i da nije tražio od nje da ga čeka kad je otišao u inozemstvo zbog vojnih dužnosti. Neki tvrde da su Charlesa namjerno poslali u Mornaricu da je ne bi oženio, jer je kraljica majka željela da se Charles oženi jednom od unuka porodice Spencer njene bliske prijateljice Lady Fermoy.

Većina kraljevskih biografa saglasila se s činjenicom da bi, i da su željeli da se vjenčaju, brak bio odbijen jer su Camillu smatrali neprimjerenom ženom za budućeg kralja. Iako su se uvijek voljeli, želja im se tada nije ispunila da se vjenčaju. Nakon bliske smrti u Charlesovoj porodici, veliku utjehu je našao u Camillinom zagrljaju. U tom su razdoblju glasine ponovno počele kružiti među bliskim prijateljima Parker Bowlesa i zajednicama za igranje pola, da su obnovili svoju intimnu vezu. Izvor blizak Camilli potvrdio je da su do 1980. godine zaista bili ljubavnici. Također, postoje tvrdnje kraljevskog osoblja da se to dogodilo ranije. Navodno je Camilin suprug odobrio vezu, dok je tokom njihovog braka imao brojne ljubavnice. Charles se 1981. oženio damom Dianom Spencer.

Afera je u javnosti postala poznata desetljeće kasnije, objavljivanjem knjige „Diana: Her True Story“ (Diana: Njena prava priča), 1992. godine, nakon koje je uslijedio skandal, u kojoj je intimni telefonski razgovor između Camille i Charlesa bio tajno snimljen i transkripti su objavljeni u tabloidima. Knjiga i vrpca odmah su oštetile Charlesovu javnu sliku. U međuvremenu su mediji osramotili Camillu, dok je  Charles je 1994. godine napokon progovorio o svojoj vezi s Camillom u televizijskom intervjuu s Jonathanom Dimblebyjem. U intervjuu je rekao Dimblebyju: “Gospođa Parker Bowles je moj veliki prijatelj … prijatelj jako dugo. Ona će i dalje biti prijateljica jako dugo.” Javnost je nikada nije pretjerano voljela, jer su smatrali da je ona kriva što je omiljena princeza Diana bila nesretna. Charles je 1995. zaposlio asistenta da bi poboljšao Camillin javni profil. Camilla je povremeno postajala Charlesov neslužbeni suputnik na događajima. Godine 1999., prvi put su se zajedno pojavili u londonskom hotelu „Ritz“, gdje su prisustvovali rođendanskoj zabavi; dvjestotinjak fotografa i novinara iz cijelog svijeta bilo je tu da im zajedno svjedoče. Camilla je 2000. godine pratila Charlesa u Škotsku za niz službenih angažmana, a 2001. postala je predsjednica Nacionalnog društva za osteoporozu, koje ju je prvi put predstavilo javnosti.

Brak s dozvolom

Camilla je kasnije upoznala kraljicu, prvi put otkako je veza objavljena, na zabavi povodom 60. rođendana bivšeg grčkog kralja Konstantina II 2000. godine. Taj je susret kraljica smatrala očitim pečatom odobrenja Charlesove i Camilline veze. Nakon niza nastupa na javnim i privatnim prostorima, kraljica je pozvala Camillu na svoje proslave Zlatnog jubileja 2002. Sjela je u kraljevsku ložu iza kraljice na jednom od koncerata u Buckinghamskoj palači.

Clarence House objavio je 10. februara 2005. da su se Camilla i princ od Walesa zaručili, a za zaručnički dijamantni prsten koji joj je poklonio vjerovalo se da ga je nosila njegova baka, kraljica Elizabetha, kad je rodila kćerku kraljicu Elizabethu II. Kao budući vrhovni guverner Engleske crkve, perspektiva Charlesa da se vjenča s razvedenom ženom smatrana je kontraverznom, ali uz pristanak kraljice, Vlade i Crkve Engleske, par se mogao vjenčati.

Roditelji Charlesa i Camille nisu prisustvovali ceremoniji vjenčanja, umjesto toga, Camillin sin Tom i Charlesov sin princ William bili su svjedoci vjenčanja. Kraljica i vojvoda od Edinburgha prisustvovali su službi blagoslova, potom je kraljica održala domjenak za mladence u dvorcu Windsor.

Camilla s djecom, Tomom i Laurom

Nakon toga Camilla je postala Charlesov vjerni saputnik koji ga prati u stopu, djeca su je dobro prihvatila i sada se smatra punopravnim članom kraljevske britanske porodice. Ove godine, smrću oca princa Philipa, njen je suprug postao vojvoda od Edinburgha, čineći je vojvotkinjom od Edinburgha. Ukoliko Charles postane kralj, vojvotkinja bi legalno i automatski postala kraljica, u skladu s engleskim uobičajenim pravom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti