Najtužnija kraljevska bajka koja nema sretan kraj

Piše: L. M.

Tokom svih godina života pod lupom javnosti, a počevši od najranije dobi, kada je izgubila majku u saobraćajnoj nesreći, princeza Caroline proživljavala je mnoge traume. Caroline je rođena kao Caroline Louise Marguerite Grimaldi 23. januara 1957. godine u prinčevskoj palači u Monaku kao najstarije dijete Rainera III, princa od Monaka, i bivše holivudske glumice Grace Kelly. Caroline ima mlađeg brata Alberta i mlađu sestru Stephanie.

Njena pokojna majka Grace Kelly za medije je jedne prilike izjavila: „Caroline i Stephanie su divne, pametne, zabavne i inteligentne djevojčice. Osim što su odlične učenice, odlične su i sportašice, posebno u skijanju i plivanju. Obje znaju kuhati, šiti, svirati klavir kao i jahati konja, ali iznad svega, izrazito su empatične na probleme današnjice.“

Dadilja joj je bila majka

Međutim, Caroline je taj svijet drugačije posmatrala. Priznala je kako su ona, njen brat i sestra majkom smatrali dadilju Maureen Wood, s kojom su bili iznimno bliski. O njihovoj bliskosti govori i podatak da dadilji nisu dopuštali niti da ode na godišnji, jer bi djeca ostala usamljena.

Caroline je dio djetinjstva provela kod svoje bake i djeda po majčinoj strani u Americi. Zbog svog društvenog statusa i važnosti Caroline je tokom boravka kod bake i djeda bila povjerena Američkoj tajnoj službi na čuvanje.

Brojna su svjedočanstva Carolinine inteligencije, pa je tako i srednju školu završila s najboljim ocjenama, nakon čega je upisala čuveni Univerzitet „Sorbonne“, gdje je diplomirala filozofiju, psihologiju i biologiju.

Stravična saobraćajna nesreća

Iako je imala djetinjstvo o kojem mašta većina djece, njena životna priča nije tako jednostavna. Naime, njen svijet se srušio 14. septembra 1982. godine, kada je, samo dan nakon teške saobraćajne nesreće izazvane moždanim udarom, njena majka Grace Kelly preminula. U trenutku nesreće s Grace Kelly je bila mlađa kćerka Stephanie, koja je, nasreću, prošla bez ikakvih težih povreda i posljedica.

S obzirom na to da je bila najstarije dijete, ovaj događaj je Caroline transformirao iz djevojčice u ženu. Morala je preuzeti sve obaveze svoje majke i ponosno nastaviti koračati kroz život.

– Nakon Graceine smrti dogodilo se čudo. Princeza Caroline je ušla u majčine cipele i odlično se snašla. Njih dvije su imale isti duh, a način na koji ona obavlja sve zadatke dalo mi je dozu zadovoljstva zbog svega – izjavio je godinu nakon smrti supruge princ Rainer.

Kako kraljevski običaji nalažu, Caroline se morala rano udati, iako to nije bila njena želja. Sa samo 21 godinom stupila je u bračne vode s Philipeom Junotom.

Propali brak

Raskošnom vjenčanju, 28. juna 1978. godine, svjedočilo je čak 600 zvanica, među kojima su bili i Gregory Peck i Frank Sinatra.

Nakon veličanstvenog vjenčanja, njihov brak se nije dugo održao. Par se razveo već 1980. godine, a princeza Caroline je tada izjavila da se sve dogodilo prebrzo.

– Od malena, svi su od mene jedino željeli da se što prije udam.

Samo godinu nakon majčine smrti, 29. decembra 1983., princeza Caroline odlučila je još jednom isprobati bračnu sreću, udavši se za tri godine mlađeg Italijana Stefana Casiraghija, sina bogatog biznismena. Njih dvoje su se upoznali na nekonvencionalan način za jednu princezu, u jednom noćnom klubu u Monte Carlu.

Prava ljubav

Kraljevski par je nakon kratke romanse stupio u brak, a tada se šuškalo da je to zbog toga što je Caroline trudna. Bez obzira na glasine, jedno je bilo sigurno, Caroline je napokon bila sretna i vratio joj se osmijeh na lice.

Spekulacije o Carolineinoj trudnoći na kraju su se pokazale istinitim. Caroline je svoje prvo dijete, sina Andrea Alberta Pierra rodila 8. juna 1984., dvije godine kasnije rođena je i Charlotte Marie Pomeline, da bi 1987. stigao i posljednji član, sin Pierre Rainer Stefano.

Postala udovica

Kako je već do sada svima jasno, Caroline zasigurno sudbina nije mazila. Njenim životnim tragedijama nije bilo kraja. Tako je u noći 3. oktobra 1990. godine njena najveća životna ljubav, 30-godišnji Stefan Casiraghi izgubio život u stravičnoj nesreći u utrkama glisera. To je Caroline potpuno shrvalo i izgubila je volju za životom, zato je kao mlada udovica odlučila s djecom se povući iz javnog života i Monaka, zamijenivši ga mirnim životom u francuskom Saint-Remyju.

Ljubavnica

Tokom boravka u Saint-Remyju i daleko od javnosti Caroline je počela tajnu vezu s princom Ernstom Augustom od Hanovera, direktnim nasljednikom kralja Đure III, koji je tada još bio u braku sa suprugom s kojom ima dvoje djece. Te glasine su kružile kraljevskim krugovima, ali nije postojao dokaz da je to istina. Međutim, glasine su potvrđene 1997. godine, kada se princ Ernst razveo od svoje supruge, s kojom je bio 16 godina u braku. Nakon toga Caroline i Ernst su ozvaničili svoju vezu.

Par se tajno vjenčao na građanskoj ceremoniji. To je bio Ernstov poklon za njen 42. rođendan u januaru 1999. godine. Sklapanjem tog braka, monegaška princeza je dobila novu titulu – princeze od Hanovera. U junu 1999. godine Caroline je rodila i svoje četvrto dijete, princezu Alexandru.

Međutim, ni njen treći brak nije sretno završio. Caroline nije mogla podnijeti prgavu narav princa Ernsta, te su sporazumno odlučili da vode razdvojen život, ali službeno papire za razvod još nisu potpisali.

Caroline je oduvijek bila znana kao jedna od najljepših pripadnica kraljevskih porodica. Zasigurno, ljepotu je naslijedila od svoje majke Grace Kelly. Upravo zbog nestvarnog izgleda, ali i prefinjenog stila oblačenja, Caroline je često krasila naslovne strane svjetskih magazina. Također, ona je veliki zaljubljenik u modu, a posebno je fascinira kreativnost modne kuće „Chanel“. Tu ljubav i talent od nje je naslijedila i njena kćerka Charlotte, koja je ove godine postala ambasadorica „Chanela“.

Prijateljstvo s Karlom Lagerfeldom

Zbog istančanog ukusa, ali i svoje titule, Caroline je postala nerazdvojna prijateljica sa slavnim kreativnim direktorom „Chanela“, Karlom Lagerfeldom. Njih dvoje su se upoznali 70-ih godina i to je bilo prijateljstvo na prvi pogled. Od tog dana Caroline je na svim revijama „Chanela“ imala posebno mjesto u prvom redu odakle je uživala u pogledu na modni svijet.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti