Kraljica Elizabetha nije pohađala fakultete, Meghan studirala na prestižnom Univerzitetu

Piše: Adela Kukic

Iako je upoznala mnoge političare, filmske zvijezde, uspješne poduzetnike, kraljica Elizabetha (95) nikad nije položila akademski ispit. Nije imala vremena za formalno obrazovanje, jer je od rane dobi morala da uči o Monarhiji. Nasuprot tome, njena djeca i unuci postigli su značajne rezultate u akademskom obrazovanju i završili prestižne škole.

Kraljica Elizabetha II

Kraljica nije pohađala tradicionalnu školu, ali se, prema pisanju stranih medija, školovala kod kuće, gdje je imala istaknute učitelje. Dok nije napunila sedam godina, učila je čitati, pisati, svirati klavir i plesati.  Veći dio djetinjstva je provela s dadiljama, a majka je imala veliki utjecaj na njenu orijentiranost ka kršćanskoj religiji. Kako formalno obrazovanje nije bilo prioritet njenih roditelja, ona je, još kao djevojčica, imala privatne časove u vezi s budućim kraljevskim dužnostima, jer se morala spremiti za ulogu koja je čeka nakon abdikacije ujaka Edwarda VIII.

– Kraljicin otac nije volio školu, a njena majka je mislila da je važnije zabaviti se – rekla je profesorica Kate Williams, autorica knjige „Young Elizabeth“ (Mlada Elizabeth).

Tradiciju školovanja od kuće prekinuo je njen sin, princ Charles, koji je postao prvi nasljednik britanskog prijestolja koji je pohađao Univerzitet i stekao diplomu.

Princ Charles

Od samog početka od njega su svi imali velika očekivanja i bio je pod stalnom prismotrom. Elizabetha je s titulom dobila i obaveze koje su je sprječavale da provodi vrijeme sa svojom djecom, te se oslanjala na supruga kada su donošene odluke u vezi s porodicom. Princ Charles se školovao kod kuće, pod nadzorom Catherine Peebles, koja je podržavala njegovu nesigurnost. Iako je bio iznimno nadaren, stvari oko njega su ga lako ometale. Kada je napunio osam godina, kraljica i princ Philip su donijeli odluku da nastavi školovanje izvan Palače.

U kraljevskoj limuzini, 1957. godine, dovezen je ispred škole Hill House u Knightsbridgeu, jer je njegova porodica smatrala da treba odrastati u što normalnijem okruženju, poput svojih vršnjaka. Međutim, nakon samo šest mjeseci otac ga je prebacio u Cheam Scholl u Hampshireu, u kojoj su se dječaci pripremali za odlazak u internat. Tu se nikad nije snašao i bio je nesretan. Nakon završetka škole, želio je upisati Eton, ali je ipak princ Phillip odlučio da upiše škotski Gourdonstoun i krene njegovim stopama. Studiranje u Gourdonstounu je bilo izazovno, studenti su dan počinjali trčanjem prije doručka, a zatim su se tuširali ledenom vodom. Charles je priznao kako mu je Gourdonstoun pomogao i naučio ga samodisciplini i samokontroli, ali i usmjerio kroz život.

Prinčevi William i Harry

Prinčevi su se školovali u škotskom internatu Eton. Williamu su brilijantno išle geografija, historija umjetnosti i biologija, a diplomirao je geografiju na Univerzitetu St. Andrews u Škotskoj. Tamo je upoznao i svoju suprugu Kate, koja je diplomirala historiju umjetnosti. Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst je pristupio 2006. godine, gdje je stekao čin drugog poručnika konjaništva.

Harry je izabrao drugačiji put od svog brata. Nakon što je završio koledž Eton, 2005. godine upisuje Vojnu akademiju, a učestvovao je i u mirovnoj misiji u Afganistanu, kao vojni pilot helikoptera. Vojnu službu napustio je 2015. godine.

Princeza Charlotte i princ George

Djeca princa Williama i Kate pohađaju privatnu školu koja je namijenjena za školovanje djece od četiri do 13 godina. Kate i Williama se često može vidjeti kako voze djecu u školu.

Meghan Markle

Diplomirala je pozorišne i međunarodne studije na „Northwestern’s School od Communication“, koji se smatra prestižnim univerzitetom u SAD-u. Osim toga, stažirala je u Američkoj ambasadi u Buenos Airesu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti