Jetsun Pema, kraljica najsretnije zemlje na svijetu, supruga je upoznala sa samo 7 godina

Piše: Ilma Jakubovic

Rođena je u porodici koja je imala veze s kraljevskom porodicom, ali je bila bez titule. Mlada Jetsun često je slušala nagađanja kakva bi bila savršena žena za mladog nasljednika titule. Vjerila se za kralja kada je imala samo 21 godinu i time izazvala brojne polemike, budući da je mladi par prekršio protokol i odbacio tradiciju ugovorenih brakova, a prekršili su još jednu normu, živjeli su zajedno i prije nego što su se vjenčali

 

Kraljica Butana Jetsun Pema (30), najmlađa kraljica na svijetu, stanovnike ove državice očarala je svojom ljepotom, ali i skromnošću. Mlada kraljica rođena je u porodici koja je imala veze s kraljevskom porodicom, ali je bila bez titule. Naime, njen otac Dhondup Gyaltshen, pilot Druk-aira, polubrat je bivše kraljice, a njena majka Sonam Chouki potječe iz stare aristokratske porodice i kumče je butanskog princa, dok je njena sestra Jetso Lamo udata za kraljevog brata, princa Dashoa Jigmea Dorjija Wangchucka. Jetsun se obrazovala u Indiji, gdje je uživala u košarci i slikanju, a redovno je osvajala nagrade na takmičenjima u debati i govorništvu. Također, može se pohvaliti i tečnim govorom hindu i engleskog jezika te dzongkha, zvaničnog jezika Butana.

Bila je izuzetno buntovna djevojčica, a kada je imala samo sedam godina, na izletu s roditeljima, susrela se s tada 17-godišnjim princom Jigmeom Khesarom Namgelom Wangchuckom, sadašnjim kraljem Butana. Prišla mu je, uhvatila ga za ruku i rekla da bi se željela udati za njega. Zbunjeni mladić ju je pitao: „Zašto?“, a ona mu je odgovorila: „Zato što mi se sviđaš“. Princ se tada nasmijao te obećao joj, ako oboje budu slobodni kada odrastu i zaljube se jedno u drugo, da će se vjenčati, ne sluteći kako je sudbina već zapisana.

SUDBINA JE ZAPISANA

Bez obzira na sve, Jetsun nije bilo ni na kraj pameti da će 14 godina kasnije postati kraljica, čak nije bila ni svjesna da tada pred njom stoji princ. Vrijeme je prolazilo, a ljepuškasti mladi princ postao je jedan od najmlađih kraljeva na svijetu, 2006. godine. Visok 180 centimetara, izvanredne naravi i pozitivnog stava prema životu plijenio je pažnju ljepšeg spola gdje god se pojavio. Osim toga, pobrinuo se i za kvalitetno obrazovanje, stoga je diplomirao na Univerzitetu u Bostonu u SAD-u te na Oxfordu u Velikoj Britaniji.

I dok se on navikavao na ulogu kralja, mlada Jetsun često je slušala nagađanja kakva bi bila savršena žena za mladog nasljednika titule, čak su spominjana i neka imena iz aristokratskih, bogatih ili kraljevskih porodica, no njena porodica nije imala titulu, iako su na neki način bili povezani s pripadnicima plave krvi. Jetsun se na to nije obazirala, marljivo je radila na sebi i obrazovala se u najboljim školama u Indiji, bila je odlična u engleskom, historiji, geografiji i ekonomiji. Dvije godine nakon završetka srednje škole počela je svoje visokoškolsko obrazovanje na Regent’s Collegeu u Londonu.

Bila je izvanredna studentica, a uz to su je zanimali umjetnost, fotografija i tradicionalna butanska muzika. Mnogo godina nakon njihovog prvog susreta na izletu, sreli su se ponovno, a on nije mogao skinuti pogled s njenog lijepog lica i tada je odlučio: želi da mu ona bude žena i niti jedna druga. Ljupki par vjenčao se 2011. godine, osvojivši srca stanovnika Butana, koji ne prestaju pratiti dešavanja u ovoj sada četveročlanoj porodici.

Vjerila se za kralja kada je imala samo 21 godinu i time izazvala brojne polemike, budući da je mladi par prekršio protokol i odbacio tradiciju ugovorenih brakova, a prekršili su još jednu normu, živjeli su zajedno i prije nego što su se vjenčali.

Vjenčanjem s prelijepom Jetsun kralj je razočarao mnoge obožavateljice. On je, naime, smatran veoma poželjnim neženjom, a mediji pišu da je kćerka pilota imala veliki utjecaj na kralja, koji otvoreno govori o svojoj ljubavi.

– Čekao sam dugo vremena kako bih se oženio. Ali, nije bitno kada se oženiš sve dok god je vjenčanje s pravom osobom. Siguran sam da sam se oženio pravom osobom – svojevremeno je izjavio kralj.

NISU MARILI ZA OBIČAJE

Njihova vjenčana ceremonija bila je potpuno drugačija, priredili su petosatnu budističku ceremoniju u tvrđavi iz 17. vijeka, a mlada je nosila tradicionalnu nošnju. Jetsun je očarala stanovnike ove male države svojom ljepotom i skromnošću, jer s mužem živi u skromnoj kućici, a poslije kraljevskog vjenčanja nije otišla na medeni mjesec, nego je pješačila Butanom i upoznavala podanike.

– Ona ne fantazira. Mislim da nikada nije ni sanjala da će postati kraljica – rekao je jedan njen bivši profesor s univerziteta u Velikoj Britaniji.

Zanimljivo je da je u Butanu dozvoljena poligamija, a kraljev otac je iskoristio priliku te oženio čak četiri žene. Međutim, mladi prijestolonasljednik je odlučio da Jetsun bude njegova jedina žena, koja mu je podarila dva nasljednika. Prvi put u roditeljskoj ulozi ostvarili su se 2016. godine, što je odmah ugrozilo popularnost djeci princa Williama i Kate Middleton.

Sina, malog princa, koji nosi očevo ime Jigme Namgyel Wamchuck, dobili su 5. februara 2016. godine, a drugi prijestolonasljednik, Jigme Ugyen Wangchuck, stigao je u ovu šarmantnu porodicu 19. marta 2020. Na fotografijama koje su napravljene u vrtovima palače Lingkana u Thimphu može se vidjeti rijetko privatno izdanje kralja kako blista od sreće i radosti dok mu sinčić leži u naručju, a supruga i prvorođeni smiješe se u kameru.

SRETNA ZEMLJA

Butan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je vlast uvjerena da je sreća najvažniji cilj kojem teži cijelo stanovništvo. Koliko im je to važno, govori podatak da je pravo na sreću upisano u član devet njihovog ustava. Iz tog razloga se, svakoj osobi u zemlji u sklopu popisa stanovništva, između ostalog, postavlja i pitanje: “Jeste li sretni?”. U posljednjem popisu provedenom 2015. godine, 35 posto stanovništva je izjavilo da su “vrlo sretni”, 47,9 posto se osjeća “umjereno sretnima”, a samo 8,8 posto stanovnika je izjavilo da su “nesretni”.

U Butanu ne postoji koncept bruto domaćeg proizvoda. Umjesto toga, za blagostanja u zemlji koristi se drugačiji indikator, bruto nacionalna sreća. To je koncept koji je nastao 1972. godine u Butanu kao ideja tadašnjeg butanskog kralja, a predstavlja protutežu bruto nacionalnom proizvodu i potječe iz budizma. Postoje četiri osnovne komponente bruto nacionalne sreće, a to su kulturna dimenzija, ravnopravan ekonomski razvoj, dobro upravljanje i zaštita životne sredine. Stoga, sreća se smatra glavnim prioritetom nacionalne politike. Vlada Butana čak je osnovala i Ministarstvo sreće, koje do sada nije imala nijedna zemlja na svijetu. Butan, koji je prema svim pokazateljima uistinu jedinstveno mjesto na ovoj planeti, mnogo manje je pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal.

Ljudi tamo žive zadovoljnim životom, nisu opsjednuti modernom tehnologijom i uspješno su sačuvali svoju jedinstvenu kulturnu baštinu. Za ovo je zaslužna činjenica da do sada nisu iskusili ratna razaranja ili ekstremno siromaštvo. Njihov zakon brani ubijanje životinja tako da su većina stanovnika vegetarijanci. Također je zabranjen uvoz pesticida, što znači da poljoprivredni proizvodi uopće ne sadrže štetne sastojke. Još jedan zanimljiv aspekt života u Butanu je da se šume ne sijeku, stanovništvo se uvijek trudi posaditi što više stabala. Centralni i južni dijelovi zemlje uopće nisu urbanizirani, ta područja su u principu veliki prirodni rezervati s bogatom florom i faunom.

U posljednjih 20 godina životni vijek u Butanu je udvostručen, a gotovo sva djeca u ovoj ne tako bogatoj zemlji idu u školu. U skladu s očuvanjem životne sredine, Butan je uveo pješački dan jednom mjesečno. Na taj dan svi zaposleni idu pješke na posao i niko ne ide automobilima, kako ne bi dodatno zagađivali okoliš. Butan je uspio zadržati većinu svog prirodnog bogatstva iz vrlo jednostavnih razloga, naime, lov je zabranjen, a krčenja šuma gotovo i nema. Ovo kraljevstvo proizvodi dovoljno da samo sebe izdržava.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti