Pet neobičnih činjenica koje niste znali o porodici s Britanskog dvora

Piše: L. M.

Kraljica voli provoditi vrijeme s članovima porodice za svoj pravi rođendan, 21. aprila. Njen drugi ili “službeni” rođendan, koji može varirati, obično je drugog ponedjeljka u junu i obilježen je paradama u glavnom gradu. Zašto njeno veličanstvo ima dva rođendana? Godine 1748., kralj George II (rođen u oktobru) odlučio je kombinirati godišnji ljetni vojni marš s vlastitim rođendanskom proslavom. Od tada je svaki kralj slijedio taj primjer.

Ne smijete ih dodirnuti

Odavno je pravilo da niko osim njih samih ne smije fizički dodirivati ​​člana kraljevske porodice, posebno kraljicu. To se pravilo, međutim, danas često zanemaruje. Michelle Obama slavno je zagrlila kraljicu u Buckinghamskoj palači 2009. To bi trebao biti veliko ‘ne-ne’, ali kraljica je to naizgled prihvatila, neki čak kažu da je ona to pokrenula.

Kraljica odlučuje kada je kraj večere

Večera s kraljevima i kraljicama može se činiti gostima kao utrka, samo zato što čim kraljica prestane jesti, svi moraju odložiti noževe i viljuške. Naravno, kraljevske večere su prilično raskošne, ali ako kraljica nakon jednog zalogaja odluči da je večeri kraj, to se mora ispoštovati.

Sami zarađuju

Mnogi ljudi vjeruju da kraljevska porodica ima novca samo zahvaljujući poreznim obveznicima, ali, zapravo, oni imaju brojne izvore prihoda. Njihov primarni prihod dolazi iz Vojvodstva Lancaster, portfelja stambenih, poljoprivrednih i poslovnih nekretnina.

Kraljici nije potreban pasoš

Iako je to malo poznata činjenica, ima smisla kad bolje razmislite: svi britanski pasoši izdaju se na ime Njenog Veličanstva. Zašto bi onda kraljici trebalo dopuštenje da ode u inozemstvo? Kraljica je jedina osoba na svijetu koja ne mora imati pasoš za međunarodna putovanja.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti