Carl Philip, princ od Švedske: Sitan, ali dinamitan

Piše: I.J.

Švedski princ Carl Philip (42) oduvijek je bio na listi zavidnih prosaca kraljevske krvi. Kada je 2015. godine uplovio u bračnu luku sa Sofijom Hellqvist (36), svi svjetski mediji danima su pisali o njihovom vjenčanju. Da su uvijek na meti budnih očiju javnosti, nije tajna, a ponovno su došli u žižu javnosti kada su treći put postali roditelji, u martu ove godine.

Titulu jednog od najzgodnijih prinčeva opravdao je i prilikom sudjelovanja na inauguracijskoj utrci, koja je prošle godine održana u švedskom gradu Eskilstunau. Utrka i pripadajući trofej dobili su ime upravo po princu, koji je lično došao podržati ovo događanje. Markantni 42-godišnjak, koji od vjenčanja sa Sofijom 2015. godine nosi i titulu vojvode od Varmlanda, jedini je sin švedskog kralja Carla XVI Gustava i kraljice Silvije.

Carl Philip veliki je ljubitelj svih sportova, posebno adrenalinskih. Trčanje, plivanje, skijanje i jedrenje samo su neke od njegovih omiljenih sportskih aktivnosti. Za njega definitivno vrijedi izreka: sitan, ali dinamitan. Švedski mediji pišu kako je visok 175 centimetara pa ga se definitivno ne može svrstati među visoke muškarce, a navodno ponekad nosi i specijalne cipele koje ga povise za dva-tri centimetra.

ČETVRTI U NIZU ZA KRUNU

Rođen je u Stockholmu, u Kraljevskoj palači, službenoj rezidenciji švedske kraljevske porodice u središtu glavnog grada. Nakon što je završio srednju školu, princ je studirao dizajn i oglašavanje na Univerzitetu u SAD-u, a studirao je i na Univerzitetu poljoprivrednih nauka. Njegova pasija prema istraživanju se tu nije zaustavila, stoga se fokusirao na šumarstvo, inžinjering i proizvodnju usjeva.

Ono što je zanimljivo jeste promjena Ustava u Švedskoj. Naime, od trenutka njegovog rođenja do 1980. godine, švedski princ Carl Philip bio je prvi nasljednik prijestolja u redu. Međutim, ustavna reforma promijenila je redoslijed nasljeđivanja u Švedskoj. Od tog vremena, načelo apsolutnog prava porođaja došlo je do izražaja, što znači da žene i muškarci imaju jednaka prava na krunu, a redoslijed nasljeđivanja određen je samo po redu rođenja.

Tako je, usljed reforme Ustava, princ od Švedske Carl Philip postao drugi u nizu za nasljedstvo švedske krune poslije svoje sestre, princeze Viktorije, koja je rođena 1977. godine. Nakon što je krunska princeza Švedske postala majka i rodila dvoje djece, princezu Estel i princa Oscara, knez je postao četvrti u nizu nasljeđivanja krune.

Carl Philip ljubitelj je automobila i motornih sportova, uživa u skijanju, fudbalu, plivanju i atletici, a 2003. sudjelovao je na devedeset kilometara skijaškom maratonu u Švedskoj i dobio licencu Motorsport federacije. Od 2005. godine princ s vremena na vrijeme sudjeluje u automobilskim utrkama kao vozač, a najčešće bira klasični sportski tip Porsche 911. Studirajući grafički dizajn, Carl Philip se zainteresirao i za umjetnost i fotografiju te je organizirao izložbu vlastitih fotografija nazvanu “Pogled s raja”, koja je bila otvorena 2007.-2009. u Helsinkiju, Stockholmu, Liegeu i Uppsali.

LJUBAV NA PRVI POGLED

 

Srce ovog zgodnog i svestranog princa osvojila je Sophia Hellquist, Šveđanka koja je bila vlasnica yoga centra, menekenka, dizajnerica i učesnica reality showa. Par se upoznao posredstvom zajedničkih prijatelja, a sudbonosni susret se dogodio u jednom restoranu, u kojem su bili svako sa svojim društvom. Poput stvarne bajke, par tvrdi da je to bila ljubav na prvi pogled.

– Prvo što sam primijetila kod Carla Philipa bilo je da se on čini vrlo poniznim. Kad sam ga upoznala, vidjela sam da je nevjerovatno prirodan, vrlo inteligentan i skroman – kazala je Sofia. Taj susret za njih je bio sudbonosan i doslovno im promijenio život.

Zaljubljeni par na ludi kamen je stao 13. juna 2015. godine, vjenčali su se u crkvi u Kraljevskoj palači, a na svečanost je pozvano više od četiri stotine gostiju. Nakon vjenčanja mladenci su pozdravili stanovnike glavnog grada u povorci koja je prolazila ulicama Stockholma. Pozdrav od dvadeset i jednog metka ispaljen je u njihovu čast, a ovu službenu svečanost emitirali su mnogi svjetski mediji.

Sofija je prva u nizu postala princeza Švedske zajedničkog porijekla, stoga je ovaj brak postao još jedan primjer jedinstva Monarhije i naroda.

Krajem aprila 2015. par  je dobio prvog sina, prijestolonasljednika Alexandera, vojvodu od Sodermanlanda, a drugi put u ulozi roditelja ostvarili su se krajem augusta 2017., kada je rođen Gabriel Karl, vojvoda od Dalarne.

Treći put su postali roditelji u martu ove godine, kada je na svijet stigao Julian koji je sedmi po redu u nasljednoj liniji za švedsko prijestolje, ali za razliku od svoje starije braće, petogodišnjeg Alexandera i trogodišnjeg Gabriela, prema novom zakonu neće nositi titulu „njegovo kraljevsko veličanstvo“ koja donosi godišnju apanažu iz državnog budžeta namijenjenog članovima kraljevske porodice.

Sigurno je, gdje god se pojave, princ Phillip i princeza Sofia mame znatiželjne poglede. Slove kao skladan par, a pažnju plijene i svojim izgledom. Iako se narod u početku protivio njihovom braku, nakon rođenja sinova princezu su napokon prihvatili.

 

 

Pročitajte još