Kućni ljubimci kraljevske porodice

Piše: Ilma Jakubovic

Kraljica Elizabetha je odavno poznata po ljubavi prema psima, a tokom svoje vladavine posjedovala je više od 30 korgija. To je strast koju dijeli s mnogim drugim članovima kraljevske porodice, uključujući svoje unuke i njihove žene – vojvodu i vojvotkinju od Cambridgea te vojvodu i vojvotkinju od Sussexa. Dali smo se u istraživanje i pronašli krznene prijatelje s kojima pripadnici plave krvi dijele svoje domove.

KRALJICA ELIZABETHA

Kraljica je u dobrom psećem društvu već decenijama, a kroz sve životne uspone i padove prate je njeni korgiji. Svog prvog psa, ženku Susan, dobila je s navršenih 18 godina, a koliko seže njena ljubav prema ljubimcima govori činjenica da ju je povela na medeni mjesec s princem Philipom. Najpoznatija kraljica nikada nije daleko od svojih pasa, koje je ranije nazivala svojom porodicom. Ovi poprilično razmaženi psi putovali su s njom na turneju, a našli su se čak i na jednom od kraljicinih službenih portreta povodom jubilarnog 90. rođendana. Njen pas Whisper preminuo je u oktobru 2018. godine, čiji gubitak je kraljica oplakala. Uprkos tome što je objavila kako ne želi imati više štenaca u poodmaklim godinama, njen najmlađi sin, princ Andrew tokom karantina zbog pandemije Corona virusa poklonio joj je dva psa, Fergusa i Muicka. Nažalost, Fergus je preminuo u maju 2021., no, sljedećeg mjeseca, na dan stotog rođendana princa Philipa, princ Andrew majci je kupio drugo štene da zamijeni Fergusa.

MEGHAN MARKLE I PRINC HARRY

Kad se Meghan Markle 2017. godine nakon zaruka s princem Harryjem preselila u Veliku Britaniju, uspjela je povesti samo jednog svog psa, bigla simpatičnog imena Guy. Njen drugi pas Bogart već tada je bio prestar za odlazak na prekookeansko putovanje. Vojvotkinja je od tada udomila još jednog psa s princem Harryjem, crnog labradora, koji ih svakodnevno uveseljava.

PRINC WILLIAM I KATE MIDDLETON

Poznato je da su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea ljubitelji pasa, a prethodno su posjedovali engleskog koker španijela po imenu Lupo. Slatki pas je, nažalost, preminuo u novembru 2020. godine, a William i Kate objavili su vijest, podijelivši sliku svog ljubimca i napisavši: „Prošlog vikenda preminuo je naš dragi pas Lupo. Bio je u srcu naše porodice posljednjih devet godina i veoma će nam nedostajati.“ Iste godine, Katein brat James Middleton darovao je ovoj porodici još jednog osmomjesečnog španijela, kako bi popunio prazninu u srcu koju je Lupo ostavio.

VOJVOTKINJA OD CORNWALLA

Supruga princa Charlesa, Camilla, ljubiteljica je životinja, vlasnica je šteneta Beth s kojim je prodefilirala tokom pojavljivanja u Domu pasa i mačaka Battersea u Londonu u februaru 2017. godine. Vojvotkinja posjeduje još jednog psa po imenu Bluebell.

KRALJ WILLEM ALEXANDER I NIZOZEMSKA KRALJICA MAXIMA

Kralj Willem Alexander i kraljica Maxima nedavno su otkrili da su svoju porodicu povećali za još jednog člana. Ova kraljevska porodica podijelila je novosti na svojim društvenim mrežama uz fotografiju malenog šteneta s ružičastom ogrlicom na kojem su napisali: „Danas je Dan životinja! Upoznajte Mamba, novog člana kraljevske porodice“. Kraljevski par i njihove kćerke, princeza Catharina-Amalia, princeza Alexia i princeza Ariane već su ponosni vlasnici triju labradorica: Lune, Skipper i Nale.

KRALJ CARL XVI GUSTAF I ŠVEDSKA KRALJICA SILVIA

Tokom godišnjeg porodičnog fotografiranja, novi kraljevski psić Brandy pobrinuo se da ne ostane izostavljen s porodične fotografije na kojoj je prikazana cijela kraljevska porodica, ušunjavši se ispred kralja i kraljice.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti