Kraljevskim porodicama sport nije stran

Piše: Lejla Halimić

Interesiranje Britanaca za Olimpijadu datira još od 1908. godine, kada su održane IV OI u Londonu. Olimpijske igre spojile su ljubitelje sporta širom svijeta, ali ispisale i ljubavne priče. Navodno su kraljicinom srcu bliski londonski klubovi, prije svih ‘Arsenal’. Šeik Dubaija Ahmad bin Mohamed bin Hašer Al Maktum više puta je učestvovao na Olimpijskim igrama

Poznato je da su neki članovi kraljevske porodice strastveni ljubitelji sporta, te pune VIP lože na događajima, uključujući “Royal Ascot” i “Wimbledon”. Također, broj pripadnika kraljevskih porodica koji su učestvovali na Olimpijskim igrama je iznenađujuće veliki. Interesantno je da neki od njih nisu pripadali nijednoj kraljevskoj porodici u momentu takmičenja, ali im je olimpijska slava donijela brakove s prinčevima i princezama.

Princeza Zara na OI

Pripadnica najpoznatije kraljevske porodice na svijetu princeza Ana bila je članica britanskog jahačkog tima na Olimpijskim igrama u Montrealu, 1976. godine. Nije osvojila medalju, budući da je zauzela 24 mjesto. Uspješniji od nje je bio njen prvi suprug Mark Phillips, koji je 1972. godine bio član konjičkog tima koji je osvojio zlatnu medalju u Münchenu. Na Olimpijskim igrama u Seulu, 1988. godine, sa svojim timom je osvojio srebrenu medalju.

Princeza Ana na Olimpijskim igrama

Princezu Anu i Marka spojila je ljubav prema konjima, koju su prenijeli na svoju kćerku Zaru Philips. Kao i roditelji, i ona je bila veoma uspješna u jahanju, pa je učestvovala na Olimpijskim igrama 2004. i 2008., ali je oba puta odustala zbog povrede konja. Poraze je nadoknadila timskom srebrenom medaljom na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Prinčevi William i Harry igraju polo

Interesiranje Britanaca za Olimpijadu datira još od 1908. godine, kada su održane IV OI u Londonu. Kralj George VI otvorio je Olimpijske igre u Londonu 1948. godine, kraljica Elizabetha II Olimpijadu u Montrealu 1976. i u Londonu 2012., dok je njen pokojni suprug, princ Philip otvorio OI u Melburnu 1956. godine.

Mark Philips na Olimpijadi

Britanska kraljevska porodica nije jedina koja je učestvovala na Olimpijskim igrama. Aktuelni španski kralj Huan Carlos učestvovao je 1972. u jedrenju, iako je postao kralj tri godine kasnije. Njegovi sin i kćerka, Felipe i Cristina, zajedno su učestvovali na Olimpijadi u Seulu 1988. godine, također u jedrenju. Injaki, suprug princeze Cristine, bio je profesionalni rukometaš i kao dio španske kraljevske porodice učestvovao je na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sydneyu.

Olimpijske igre spojile su ljubitelje sporta širom svijeta, ali ispisale i ljubavne priče. Tako je te 2000. godine danski princ Federik svoju suprugu Mary Elizabeth Donaldson upoznao upravo dolaskom na Olimpijadu.

Španska princeza na jedrenju

 

Šeik Dubaija Ahmad bin Mohamed bin Hasher Al Maktum više puta je učestvovao na Olimpijskim igrama, a najuspješniji je bio 2004. godine, kada je osvojio zlatnu medalju u jednoj od streljačkih disciplina.

Na Olimpijskim igrama uspješni su bili i princ Pruske Fridrich Carl, koji je u Stockholmu 1912. godine osvojio ekipnu bronzanu medalju u disciplini konjičkih skokova, zatim norveški princ Olaf V, koji je uzeo zlato u Amsterdamu 1928. godine, te grčki princ Konstantin II, također sa zlatnom medaljom u jedrenju 1960. u Rimu.

Španski princ Filip jedri

Osim Britanaca, Španaca, Njemaca, Norvežana i Grka, treba spomenuti švajcarskog grofa Hermana Alexandra, koji je osvojio zlatnu i srebrenu medalju u jedrenju na Olimpijskim igrama 1900. godine.

Za koga navija britanska kraljevska porodica

Zasigurno najpopularniji sport u Engleskoj jeste fudbal. Njihova nacionalna reprezentacija bilježi zavidne rezultate, a i igra britanskih klubova je vrlo kvalitetna, tako da fudbal privlači pažnju ogromnog broja građana, ali i kraljevske porodice. Zanimalo nas je za koga navijaju članovi kraljevske porodice, s obzirom na to da imaju bogat izbor klubova.

Krenimo od samog vrha, kraljica Elizabetha II nikad se, kao što i priliči, nije javno izjašnjavala o tome koliko voli fubal i za koji klub navija. Izvori bliski kraljevskoj porodici navode kako veoma dobro zna sve što se događa u svijetu sporta, a fudbal joj je najdraži.

Princ Charles potajno navija za ‘Liverpool’

Navodno su kraljicinom srcu bliski londonski klubovi, prije svih “Arsenal” (imena “kraljevski topnic”’), ali Elizabetha II malo više od “topnika” simpatizira “West Ham”. Ima kraljica i u Škotskoj svog favorita, jasno je da je riječ o “Glasgow Rangersu”.

Još 2007. godine Elizabetha je u Buckinghamskoj palači primila momčad “Arsenala”, a svi igrači, trener Arsene Wenger i članovi štaba bili su oduševljeni njenim poznavanjem materije. Njena najpoznatija izjava o fudbalu je: “Fudbal je težak posao, pa nisu ti momci primadone? Ali, to je prelijepa igra!”

Princ William igra fudbal

Njen sin Charles, prvi u nasljednom redu za engleski tron, nije pokazivao veći interes za fudbal, osim protokolarnog dijela. Njegova je ljubav polo, ali i Charles ima “svoj” klub. Navodno, potiho navija za “Liverpool”. Budući engleski kralj, princ William, nikada nije skrivao da je vatreni navijač birmingamske “Aston Ville”, često prati njihove utakmice, a i redovan je gost (kad mu obaveze to dozvole) jakih fudbalskih utakmica, kojih u Londonu ne nedostaje. Williamova supruga, princeza Kate jedne prilike je spomenula kako joj je draga momčad “Chelsea”. Princ Harry dokazani je navijač engleske reprezentacije, dok ga je baka Elizabetha “zarazila” pa i on navija za “Arsenal”.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti