60 puta bogatiji od kraljice Elizabete: Ima harem s 20 žena i službenu ljubavnicu, a podanici ga mrze

Piše: Redakcija

Sve kraljevske porodice, kojih na svijetu ima puno više nego što biste na prvu pomislili, žive u velikom bogatstvu i raskoši.

Prema pisanju Sunday Timesa, kraljica Elizabeta „teška“ je oko 530 miliona dolara, no nije ni približno najbogatija. Iako jest najbogatiji ženski vladar, u ukupnom se svjetskom poretku bogatstva nalazi tek na 12. mjestu, a prvi na listi najbogatijih članova kraljevske porodice je tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn čije se bogatstvo procjenjuje na najmanje 30 milijardi dolara.

Prema pisanju Business Insidera, većinom njegovog bogatstva upravlja Agencija za kraljevsku imovinu. Kralj posjeduje više od 40 hiljada stanova i prostora za iznajmljivanje, od kojih se 17 hiljada nalazi u Bankoku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Thai Royal Family (@thairoyalfamily)

Maha, koji je na tajlandski tron zasjeo 2016., ima 23 posto udjela u banci Siam Commercial koja je drugi najveći kreditor na Tajlandu, te 33 posto u grupi Siam Cement, koja je najveći industrijski konglomerat u državi.

Među njegovom imovinom ističe se i 545- karatni dijamant, inače najveći brušeni dijamant na svijetu, čija  se vrijednost procjenjuje na 12 miliona dolara.

Osim što uživa u ogromnom bogatstvu i luksuzu, moćni kralj uživa i u skandaloznom ljubavnom životu. Ženio se ukupno četiri puta, a njegova ga trenutna supruga „dijeli“ sa njegovom službenom ljubavnicom.

Još prije nego je postao kralj, bio je poznat po rastrošnom životu, ali i u najmanju ruku ekscentričnom modnom odabiru. Naime, Maha je volio nositi niske traperice, lažne tetovaže i crop topove.

Poznata je bila i njegova opsesija s njegovom sad uginulom pudlicom Foo Foo kojoj je dao čin generala. Foo Foo je jednom prilikom čak bio i službeni gost na prijemu kod Ralpha Boycea, američkog ambasadora u Tajlandu, a tom prilikom je bio odjeven u uniformu, te se popeo na stol i pio iz čaša namijenjenih gostima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Thai Royal Family (@thairoyalfamily)

Kad je Foo Foo uginuo 2015., Maha mu je napravio raskošni sprovod koji je trajao četiri dana.

Maha također, piše Daily Mail, inzistira da njegovi podanici pred njim padaju na koljena, a svoju je treću suprugu jednom prilikom natjerao da polugola jede iz pseće posude.

Iako je suludo bogat razbaštinio je najmanje četvero svoje djece, a odbijao im je plaćati školarinu. Među svojim podanicima ne uživa popularnost, te je zaradio nadimak princ ‘Bling Bling’. No, potrebno je napomenuti da mu se ne mogu baš otvoreno rugati, budući da tajlandski zakon zabranjuje ikakvu kritiku nad pripadnicima kraljevske porodice, te za uvredu nanesenu nekom od njih Tajlanđani mogu dobiti i do 15 godina u zatvoru.

Jedan od novijih skandala dogodio se za vrijeme pandemije kad se kralj, prema pisanju njemačkog Bilda, izolirao u jednom hotelu s pet zvjezdica u Bavarskoj zajedno s haremom od 20 žena što je izazvalo veliko protivljenje u njegovom narodu, a usprkos strogim kaznama društvenim se mrežama se proširio hashtag s pitanjem: „Šta će nam uopće kralj?“ Inače, kralj nije okupio harem samo za izolaciju, već je to njegova standardna postava, a žene u njemu uglavnom dolaze iz vojske i imaju svoju vlastitu jedinicu.

S 25 godina oženio je svoju nećakinju, princezu Soamsawali Kitiyakaru, s kojom je dobio kćer, a taj je brak završio razvodom.

Sljedeća supruga mu je bila glumica Yuvadhida Polpraserth s kojom se vjenčao 1994. S njom je dobio petero djece, sina i četiri kćeri, a četvero od tih petero se odrekao.

Treća žena mu je bila bivša konobarica Srirasmi Suwadee. Upravo nju je 2007. prisilio da odjevena samo u tange jede kolač iz pseće posude. Ni kasnije joj nije bilo bolje, budući da ju je potjerao, a cijelu porodicu joj je strpao u zatvor. Ona mu je također rodila prijestolonasljednika princa Dipangkorna Rasmijotija. Od 2014. nije viđena u javnosti, te se vjeruje da je u kućnom pritvoru.

Četvrti brak (i trenutno zadnji) mu je s bivšom stjuardesom Suthidom Tidjai 2019., a nedugo nakon vjenčanja je svojoj omiljenoj ljubavnici dodijelio naslov ‘kraljevske plemenite družice’, a tom je prilikom objavio fotografiju na kojoj ona pilotira avionom u grudnjaku maskirnog uzorka.

Izvor: Story.hr

(I.J.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti