Felipe VI, kralj Španije: Oženio se novinarkom koja je kritizirala Monarhiju

Piše: Redakcija

Felipe VI (53) trenutni je kralj Španije. Do abdikacije oca Juana Carlosa, 2014. godine, nosio je titulu princa od Asturije. On je treće dijete i jedini sin španskog kralja i grčko-danske princeze Sofije, a njegovo rođenje osiguralo je opstanak dinastije Burbon na španskom prijestolju još jednu generaciju. On vodi relativno skroman život sa suprugom Letizijom i njihove dvije kćerke.

Važi za veoma zgodnog i šarmantnog muškarca, tamne kose i plavih očiju, a visok je gotovo 190 centimetara. Posjeduje master diplomu međunarodnih odnosa i diplomu prava, a tečno govori francuski i engleski jezik.

– Neki ljudi misle da sam preozbiljan, ali vjerujem da imam smisla za humor. Volim da razmišljam o sebi kao o svakom drugom čovjeku, s manama, kvalitetima, nervozom, srećom, brigama, svime… Kralj ne bi smio da izgubi percepciju kako je biti neko „normalan“ – rekao je stranim tabloidima.

Spojila ih ekološka katastrofa

Kada je nakon očeve abdikacije Felipe VI preuzeo tron, najveća podrška mu je bila supruga, bivša novinarka i magistrica audiovizuelnih komunikacija, Letizia Ortiz Rocasolano. Na sjever Španije je stigla kako bi napravila priču o potonuću naftnog tankera „Prestige“, kao i mogućoj ekološkoj katastrofi koja ih očekuje. Kao podrška svom narodu tamo je stigao i budući prijestolonasljednik, princ Felipe VI. Nikome nije ni palo na pamet kako će se na mjestu nacionalne ekološke katastrofe dogoditi ljubav.

Godinu su vezu držali u tajnosti, a kada su objavili zaruke, javnost je ostala u šoku, ne znajući da princ ikoga viđa u privatnom životu. Par se vjenčao 22. maja 2004. godine u Madridu, a njihovo vjenčanje je, baš poput vjenčanja pripadnika britanskih kraljevskih porodica, prenošeno putem malih ekrana širom svijeta. Nikome nije ni smetalo što je ona već ranije bila u braku, i to s Alonsom Guerrerom Perezom, koji je bio učitelj. S Perezom je prije braka bila u vezi deset godina, no brak je potrajao tek godinu. Olakšavajuće po Letiziju je bilo to što je brak s Perezom bio građanski, a do crkvenog vjenčanja nije došlo. Krunu ljubavi Felipea i Letizije čine kćerke Leonor i Sofia.

Otkupljen i uništen snimak

Mediji navode kako je postojao snimak Letizije iz 1996. godine, nastao u Meksiku, kada je na jednoj debati kritizirala Monarhiju. On je, navodno, otkupljen 2003. godine, prije nego što se ona udala za Felipea, a zatim je, kako pišu strani mediji, uništen i danas se ne može naći. Postoje brojne glasine o tome da je kraljica ranije bila republikanka, ali ne i dokazi.

Raskid zbog Monarhije

Prije ženidbe sa Letizijom, bio je u vezi s koleginicom s fakulteta, Amerikankom Giselle Howard i Karolinom de Waldburg, pripadnicom njemačke kraljevske porodice te aristokratkinjom Izabel Sartorius s kojom je završio kontroverznu romansu 1992. godine.

Jedna od najtrajnijih Felipeovih veza bila je s norveškom manekenkom Evom Sannum, 1997. godine. Iako je par bio zaljubljen, mediji su Sannum označili kao neprikladnu, jer nije pripadala kraljevskoj lozi i radila je kao model donjeg rublja. Felipe je bio pod pritiskom Monarhije i 2001. godine je objavio da su se razišli „u međusobnom dogovoru“.

Spekulirano je kako je Oskarovka Gwyneth Paltrow bila s kraljem 2002. godine, viđani su zajedno na nizu večera. Ipak, ta veza nije dugo potrajala.

Odrekao se nasljedstva

Početkom juna 2020. godine španski Vrhovni sud je najavio otvaranje istrage protiv Felipeovog oca, bivšeg španskog kralja Juana Carlosa, kako bi se utvrdilo je li kazneno odgovoran za korupcijsku aferu kada je Saudijska Arabija povjerila jednom španskom konzorciju gradnju brzog voza u Mekki. Istraga je pokrenuta nakon što je švicarski list „La Tribune de Geneve“ objavio kako je kralj dobio 100 miliona dolara od saudijskog kralja. Suočen s velikom aferom u kojoj se našao njegov otac, Felipe odlučuje da se odriče očeva nasljedstva i da mu ukida godišnju rentu od blizu 200.000 eura državnog novca, koja mu je do tada isplaćivana.

Juan Carlos je na tron došao 1975. godine, nakon smrti diktatora, generala Francisca Franca i uživao je veliko povjerenje naroda zbog svoje uloge u transformaciji Španije od diktature do demokratije. Ipak, serija skandala koja ga je pratila u periodu prije nego je prisiljen da odstupi s prijestolja, dovela je do pada njegove popularnosti i postajao je sve omraženiji.

Letizia željela ostati novinarka

Prince Harry, Queen Letizia of Spain
Spanish Royals State Visit, Westminster Abbey, London, UK – 13 Jul 2017, Image: 341707790, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Shutterstock Editorial

Nakon udaje za Felipea VI, Letizia je željela da nastavi raditi kao novinar. Zamisao je bila da radi skraćeno radno vrijeme, kako bi posao uskladila s obavezama koje ima kao kraljica, ali je njen svekar i tadašnji kralj Juan Carlos to odbio.

Mediji tvrde kako se i Felipe VI zalagao za to da se njegova supruga nastavi baviti svojom profesijom, ali su usljed pritiska kojem su bili izloženi morali da odustanu od ove ideje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti