Šta jede kraljevska porodica: Zdravi i ukusni obroci u Buckinghamskoj palači

Piše: L. M.

Članovi kraljevske porodice imaju pristup najboljim kuharima na svijetu i žive luksuznim i privilegovanim životom. Prva asocijacija na luksuznu hranu jeste kavijar i šampanjac, ali kraljevske porodice uživaju u mnogo bogatijim i zdravijim obrocima od toga.

Kraljica čokolade

Svi volimo poslasticu s vremena na vrijeme, a ni kraljica nije drugačija.

– Ona voli čokoladu – rekao je njen bivši kuhar koji je kraljevskoj porodici spremao jela punih 15 godina, Darren McGrady. – To joj je bila omiljena poslastica, ali mora biti crna čokolada. Što je čokolada tamnija, to bolje.

Darren McGrady je, također, otkrio da kraljica voli jesti bilo koju hranu s imanja. Dakle, ptice, divljač, fazani, tetrijebovi, jarebice – sve to se može naći na kraljicinom jelovniku.

Za nešto zdravije, mango je kraljicin najčešći međuobrok. Bivši kuhar Buckinghamske palače John Higgins otkriva da je kraljica veliki ljubitelj egzotičnog voća, a posebno manga.

Princeza Diana birala je zdravlje

– Pokojna princeza Diana zamolila je svoje kuhare da sklone crveno meso i ugljikohidrate s jelovnika – rekao je kuhar Darren McGrady. – Zdrava hrana i povrće si bili Dianinina omiljena ishrana.

Egzotika

Također, Higgins otkriva i da princ Andrew voli tropsko voće, te da najčešće uživa u tim okusima.

– Svakog Božića bi mu bilo poslano nekoliko kilograma manga, te bi on dolazio u kuhinju vičući: „Gdje je moj mango?“ – kazao je Higgins.

Organski proizvodi

Princ Charles je veliki zagovornik hrane bez pesticida. U korist tome govori i to što je pokrenuo vlastiti organski asortiman (Duchy Originals) prije više od 25 godina. Poznat je čak i po tome da sa sobom na putovanja uvijek nosi vrećice s domaćim jelima.

– Volio je imati vlastitu hranu uz sebe – rekla je njegova bivša kuharica Carolyn Robb.

U svojoj knjizi „On Royalty“, novinar Jeremy Paxman tvrdio je da je princ Charles jako rigorozan kada je riječ o kuhanim jajima. Rijetko koji kuhar je znao pravi recept za kuhanje jaja za princa Charlesa. On voli da su jaja dovoljno žitka, a s druge strane dovoljno kuhana. Payman tvrdi da je posluga znala po nekoliko sati pokušavati skuhati jaja za princa Charlesa, ali da je on rijetko kad bio zadovoljan.

Kraljevska kuharica Carolyn Robb je otkrila da većina namirnica u Buckinghamskoj palači dolazi s njihovog privatnog imanja. U svojoj knjizi „The Royal Touch“, Robb dijeli lijepa sjećanja na traženje divljih gljiva s princom Charlesom na škotskom imanju Balmoral. Losos bi se, također, ovdje lovio iz rijeke, a šljive su dolazile s drveća Highgrovea, doma princa od Walesa.

Štedljivost

U kraljevskom kućanstvu ništa ne ide u smeće, a porodica rado večera ostatke hrane. Princ Charles je posebno protiv rasipanja hrane, kaže bivša kraljevska kuharica Carolyn Robb.

– Uvijek su bili vrlo štedljivi. Da smo napravili pečenu janjetinu i da ima ostataka, vjerovatno bismo iduće večeri napravili čorbu od ostataka.

Sirovi grašak

Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, otkrila je neobičnu sklonost ka sirovom grašku.

– Reći ću vam šta stvarno volim: jesti grašak direktno iz vrta – rekla je studentima tokom posjete školi u Sloughu u Velikoj Britaniji. – Ako uzmete grašak direktno iz mahune, ukusan je i jako sladak. Vodim sve svoje unuke u vrt i oni provode sate i sate jedući grašak.

Bakina receptura

Tokom svog prvog Božića u Sandringhamu, Kate Middleton, vojvotkinja od Cambridgea, bila je razumljivo zabrinuta zbog toga šta kupiti kraljici. Na kraju se odlučila za promišljen dar domaće izrade: sos od tikve.

– Mislila sam: „Napravit ću joj nešto“, što je moglo poći užasno po zlu. Ali odlučila sam napraviti sos po bakinom receptu – Kate je bila oduševljena što ga je sljedećeg dana pronašla na prazničnom stolu.

U intervjuu za BBC Radio 1, Kate i William su otkrili da je njihov najčešći izbor kari, ali da im nije strana ni pizza niti kineska hrana. Međutim, princ William priznao je da nije ljubitelj začinjene hrane.

Za princa pečeno pile

Kada su princ Harry i Meghan Markle objavili svoje zaruke u novembru 2017., Harry je u intervjuu za BBC otkrio da je Meghan zaprosio dok su “pokušavali ispeći piletinu”. Zapravo, 2016. Meghan je rekla:

– Ne postoji ništa tako ukusno kao savršeno pečena piletina.

Zaključak se sam nameće – Meghan i Harry svoju ljubav su počeli uz piletinu.

Meghan Markle otkrila tajni recept

Meghan Markle voli kuhati i zabavljati se, a prije braka s princem Harryjem vodila je vlastiti lifestyle blog naziva „The Tig“, gdje je dijelila savjete o hrani i vinu. Jela s ugljikohidratima među njenim su omiljenim.

– Kad putujem, neću propustiti priliku probati odličnu tjesteninu  – otkrila je Meghan jedne prilike.

Iako ne vodi računa o ishrani, Meghan uspijeva održati sjajnu figuru. Meghan Markle ne uživa samo u jedenju tjestenine – ona voli sama praviti tjesteninu i ima nekoliko savjeta i trikova kako bi ta tjestenina svaki put bila odlična.

– Prvo, uvijek napravite svoj sos: ‘kuhana tjestenina ne može čekati sos’, kaže ona, ‘ali sos može čekati tjesteninu’. Zatim upotrijebite vodu kuhane tjestenine u sosu, kako bi on bio svilenkast i jednoobrazan. Tjesteninu ne kuhajte duže od sedam minuta – zlatno je pravilo Meghan Markle.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti