Skriveno blago: Talenti kraljevske porodice

Piše: Zerina Tihic

Nikada nećete pogoditi koji članovi britanske kraljevske porodice posjeduju ove iznenađujuće skrivene talente. Od sviranja muzičkih instrumenata, popravljanja automobila, do krasopisa, članovi britanske porodice posjeduju brojne talente, a neki od njih će vas prijatno iznenaditi

U ulozi automehaničarke, imitatorke i fotografkinje

Kraljica Elizabetha II uprljala je ruke radeći na automobilima tokom Drugog svjetskog rata. Nakon mjeseci nagovaranja svog oca, kralja Georgea VI, tada 18-godišnja princeza Elizabetha pridružila se Ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi. Poznata kao Elizabeth Windsor školovala se, ne samo za mehaničara već i za vozača kamiona. Na ekranu su je glumili mnogi, ali ako bi vas kraljica Elizabetha srela, vjerovatno bi mogla ostaviti zapanjujuće tačnu imitaciju vas i vašeg naglaska. Tako je, kraljica Elizabetha je iskusna imitatorka. Izgleda da je to naslijedio i njen najstariji sin, princ Charles.

A osim što je vješta automehaničarka i imitatorka, kraljicu Elizabethu su od malena privlačile kamere i želja za fotografiranjem. Među njenim brojnim talentima, kraljica je i iskusan fotograf, a sve je počelo nakon što je svoj prvi Box Brownie dobila na dar od svog oca, kralja Georgea VI, prije početka Drugog svjetskog rata. Idući ukorak s naprednom tehnologijom, kraljica Elizabetha II postala je poznata po svojim fotografijama na kojima bilježi trenutke iz svoje porodice.

Vrla muzičarka

Vojvotkinja od Cambridgea, Kate Middleton, nedavno je javnosti otkrila svoj talent za muziku, koji njeguje još od mlađih godina. Osim što svira klavir, manje je poznato da je vojvotkinja u svojim studentskim danima svirala i flautu. Kada je Kate Middleton bila na koledžu, na kojem je upoznala i svog supruga princa Williama, svirala je flautu u Inauguralnom kamernom orkestru St. Andrewsa, kao i u grupi „Tootie Flooties“.

Kate Middleton nije jedina članica kraljevske porodice koja je muzički nastrojena. Generacije prije nje su, također, bile poznate po svojoj muzičkoj nadarenosti, a među njima se ističu i kralj Henrik VIII koji je svirao lutnju, orgulje, blok flautu, flautu, harfu, ali je i pjevao, zatim kraljica Elizabetha I, koja je svoj muzički talent usmjerila ka lutnji i čembalu, koje su također savladale kraljica Mary (poznata i kao Bloody Mary) i Mary, kraljica Škotske. Kraljici Viktoriji klavir je bio izabrani instrument, a od njega nije pobjegao i njen suprug, princ Albert. Odstupivši od instrumenata koje su svirali drugi čanovi porodice, princ Charles je odabrao violončelo, koje je svirao u orkestru Trinity Collegea.

Gluma joj nije jedini talent

Svi znaju da je gospođa Meghan Markle bila talentirana glumica koja se predstavila u glavnoj ulozi u televizijskoj seriji „Suits“. Također je poznato da je Meghan gurmanka, te da je bila strastvena food blogerica. No, ono što bi moglo iznenaditi je njen talent za kaligrafiju. Meghan je od malih nogu pokazivala talent za lijep rukopis, što se kasnije pretvorilo u hobi kaligrafije. Postala je izuzetno uspješna u svom hobiju pa ju je čak pozvao Robin Thicke da piše pozivnice za njegovo vjenčanje.

Jedinstvena autorica knjiga za djecu

U kraljevskoj porodici zastupljeni su mnogi talenti, a jedan od njih je i smisao za književnost i literaturu. Ali nije riječ o bilo kakvoj literaturi, nego onoj za najmlađe. Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, bivša supruga princa Andrewa, vojvode od Yorka, uspješna je i plodna autorica dječijih knjiga. Neki od njenih najboljih radova su „Balerina Rosie“, „Čaj za Ruby“ i „Little Red“. Osim knjiga za djecu, napisala je i memoare „Finding Sarah“. Vojvotkinja je predani portparol mnogih dobrotvornih organizacija, uključujući „Changes for children“. Ima dvije kćeri, princezu Beatrice i princezu Eugenie, a jasno se vidi iz njenog lika i djela da posjeduje veliku ljubav prema djeci.

Princeza koja trči i glumi

Princeza Beatrice od Yorka prva je članica kraljevske porodice koja je uspješno završila Londonski maraton 2010. godine. Tada 21-godišnja princeza trčala je više od 40 kilometara londonskim ulicama u “ljudskoj gusjenici”, 34 osobe povezane bungee konopcima. Princeza je to učinila u dobrotvorne svrhe. Osim što je nadarena za sport, princeza Beatrice se okušala i u glumi. Princeza je dobila ulogu u filmu iz 2009., „Mlada Viktorija“, s Emily Blunt u glavnoj ulozi kraljice Viktorije. Film su producirali Martin Scorsese i Sarah, vojvotkinja od Yorka. Film je izazvao burne reakcije kraljice Elizabethe II zbog prikazivanja netačnih historijskih činjenica.

Upravljanje za njih nije nepoznanica

Iako možda nije uobičajna vještina, upravljanje helikopterom zaista može biti težak posao. Određeni članovi kraljevske porodice mogu se pohvaliti ovom vještinom, a od njih među najboljima su princ Harry, princ William, princ Charles i princ Andrew.

Slikar pejzaža

Poput svoje pra-pra-pra-prabake kraljice Viktorije, princ Charles, odnosno princ od Walesa strastveni je umjetnik. Preferira akvarele i slikanje prirodnih ljepota, poput planina i jezera. Iako sebe opisuje kao “entuzijastičnog amatera”, počasni je član Kraljevske akademije i Kraljevskog akvarelnog društva, a njegove slike prodane su za više od dva miliona dolara.

Pjevačica i kantautorica

Lady Gabriella, kraljicina prva rodica, nakon što je uklonjena iz kraljevske porodice objavila je „Out of the Blue“ i „Bam Bam“, u augustu 2020., kako bi prikupila novac i podigla svijest za neprofitnu organizaciju za muzičko obrazovanje, „Playing For Change Foundation“. Napisala je tekstove i muziku za pjesme koje su objavljene pod imenom Ella Windsor. Pjesme su i danas dostupne na Spotifyju i iTunesu. Gabrijela, osim talenta za muziku, gaji ljubav i prema književnosti a pokazala se kao uspješna spisateljica.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti