Kraljica Elizabeta proživljava teške trenutke: Skandali u porodici i covid-19 zasigurno će uzeti svoj danak

Piše: Redakcija

Godina u kojoj obilježava svoj veliki platinasti jubilej, odnosno 70 godina na engleskom prijestolju, zahvaljujući čemu je postala najdugovječnija vladarica, za 95-godišnju kraljicu nije najbolje počela.

– Kraljica nikad nije bila u ovako teškoj situaciji. Nalazi se u najturbulentnijem razdoblju, a učestali skandali koji se samo nižu jedan za drugim i covid-19 zasigurno će ostaviti traga, rekao je dobro upućen poznavatelj prilika na kraljevskom dvoru za People.

Uz svoje aktualne zdravstvene probleme koje je prouzročio koronavirus, Elizabeta II, koja je duljinom vladavine nadmašila rekord kraljice Victorije, sad se mora nositi s još nekoliko skandala koji potresaju kraljevsku porodicu, osim onog princa Andrewa, umiješanog u optužbe za seksualne napade.

Kako su pisali svjetski mediji, nedavno se pod istragom našla dobrotvorna organizacija princa Charlesa, a treba spomenuti i medijsku buru koju je prouzročio odlazak princa Harryja iz kraljevske porodice, kao i niz skandala koje su pratili javni istupi odbjeglog princa i njegove supruge Meghan Markle.

To je niz događaja koji će zasigurno ostaviti neke posljedice, dodaje dobro upućen izvor. Osim toga, kraljica više nema svog životnog partnera, princa Philipa, koji joj je uvijek bio podrška u teškim vremenima, a sve te nedaće nije lako podnositi u samoći.

Kraljica Elizabeta II tako je propustila planirani virtualni događaj jer još uvijek ima blage simptome covida-19, rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače, što je sve zabrinulo. Palača je u nedjelju objavila da je kraljica pozitivna na koronavirus, ali i da se očekuje da će i dalje izvršavati svoje manje naporne obveze, što je sugeriralo da nije ozbiljno bolesna.

Prošle sedmice tokom sastanka tako je izjavila ‘da se ne može pomaknuti’ dok je u ruci imala štap koji joj pomaže pri hodanju. Također nije mogla učestvovati ni u jednoj od svojih omiljenih aktivnosti: jahanju.

– Čak i kad imate blage simptome covida, teško vam je kad ste sami, a ako su prisutni i neki obiteljski problemi, situacija je još gora. Nositi se sa svim tim tegobama nije lako’, rekao je taj izvor. No svi su uvjereni da će Elizabeta II uspješno prebroditi sve to jer je mentalno jaka i dobro se drži. Ipak, bolest i stres za vremešnu kraljicu, koja je inače u sjajnoj formi za svoju dob, nisu dobra kombinacija.

– Fizička aktivnost jedan je od načina na koje se uvijek nosila s problemima. A kako joj je to ograničeno, situacija joj se čini još težom, kaže historičarka Amanda Foreman.

U svakom slučaju, kraljica ostaje usredotočena na proslavu svog platinastog jubileja u junu.

– Njena glavna briga bit će vratiti se u top formu za početak proslave jubileja. Ona je iz generacije za koju je dužnost na prvom mjestu i vrlo je dobra u suočavanju s onim što joj donosi život. Shvaća da mora projicirati tu pozitivnu sliku i obaviti svoj posao’, rekla je kraljevska biografkinja Sally Bedell Smith, autorica knjige ‘Elizabeth the Queen: The Life of a Modern Monarch’.

Izvor: tportal.hr

(S.P.)

Pročitajte još