Životna priča: Od malih nogu je bio crna ovca kraljevske porodice, a danas je Harry princ iz bajke

Piše: Redakcija

U septembru 1984. godine rodio se mali princ od Walesa, na opće oduševljenje javnosti Velike Britanije koja je budno pratila svaki pokret princa Charlesa i princeze Diane.

Nakon krštenja njegovi roditelji obznanili su da se dječak punim imenom zove Henry Charles Albert David, no da će ga porodica i prijatelji zvati princ Harry pa su ga tako uskoro počeli zvati i novinari.

Još od malih nogu Harry je pokazivao ‘nestašnu crtu’ pa je za razliku od starijeg brata Williama izvodio razne nepodopštine i s veseljem plazio jezik paparazzima za vrijeme dugotrajnih ceremonija koje su dječaku plave krvi bile izuzetno dosadne.

Princeza Diana htjela je osloboditi sinove tipičnog povlaštenog života na dvoru pa ih je vodila u McDonald’s i Disney World, ali i u klinike u kojima su se liječili oboljeli od AIDS-a te u prihvatilišta za beskućnike, kako bi dječaci upoznali ‘stvaran svijet’. Takav odgoj utjecao je na prinčeve koji su se oduvijek ponašali poput ‘običnih ljudi’, za razliku od brojnih drugih članova kraljevske porodice.

Harryja i Williama, koji su se školovali u najboljim školama Velike Britanije, 1996. godine snažno je pogodila vijest o razvodu njihovih roditelja i spoznaja da je njihov otac godinama imao ljubavnicu, a samo godinu nakon toga morali su se suočiti s najvećom životnom tragedijom, smrću majke Diane.

Lady Diana poginula je nedugo nakon porodičnog odmora u St.Tropezu gdje je na ljetovanje povela dječake. Nakon odmora, dječaci su se s ocem uputili u Škotsku, a Diana je s novim partnerom posjetila Pariz gdje ih je zadesila strašna automobilska nesreća u kojoj su poginuli Diana, Dodi Fayed i njihov vozač. Princ Harry imao je samo 12 godina kad je ostao bez majke i taj je tragičan događaj zauvijek ostavio trag u njegovom srcu.

Nakon Dianine smrti, Harry je prolazio teške tinejdžerske godine u kojima bi svako malo napravio nešto ‘neprimjereno’, poput navodnog varanja na ispitima u školi.

Baš kao princ Charles, i princ Harry je nakon školovanja uzeo slobodnu godinu koju je odlučio provesti igrajući polo u Australiji i brinući se za siročad u Južnoj Africi.

Po povratku u Veliku Britaniju upisao je vojnu akademiju ‘Royal Military Academy Sandhurst’ i tako je počela njegova karijera u vojsci gdje je služio 10 godina. Odradio je dvije ture u Afganistanu, prvi puta na deset, a drugi put na dvadeset sedmica te dogurao do čina kapetana.

Vojska je snažno utjecala na odrastanje princa Harryja pa je 2014. mladić svijetu predstavio svoj novi projekt pod nazivom ‘Invictus Games’ – sportske igre za paraolimpijce posvećene muškarcima i ženama ozlijeđenim u ratu. Harry je tada izjavio da organizaciju i promociju ovih igara smatra svojim najvažnijim poslom, što je pokazao i u narednim godinama u kojima je uspio dobiti publicitet zahvaljujući raznim utjecajnim osobama iz politike i javnog života. Čak je uspio nagovoriti svoju baku, kraljicu Elizabetu II. da za paraolimpijske igre snimi reklamu u kojoj se pojavljuju i Michelle i Barack Obama.

Poput starijeg brata Williama, i Harry je naslijedio majčino veliko srce pa se tokom cijelog života bavio raznim humanitarnim akcijama, a mnogi smatraju da je od mame naslijedio i slobodan duh, dok je William, oduvijek bio smiren i promišljen.

Nadimak ‘zločestog dečka’ Harry je zaradio zahvaljujući većim i manjim nestašlucima koje su mnogi pripisivali odrastanju bez majke. Sa 17 godina ulovljen je kako puši marihuanu na parkiralištu, znao je fizički napadati paparazze koji su ga pokušavali isprovocirati na sve načine, a najveću je grešku napravio kad je za jednu kostimiranu zabavu odjenuo uniformu s kukastim križem, za šta se više puta izvinio u javnosti.

Najlegendarnijim ispadom princa Harryja smatra se njegov izlet u Las Vegas 2012. godine, kad je snimljen kako potpuno nag igra biljar i uživa u društvu nagih djevojaka. Ludi momački izlet nije zabavio njegovu porodicu, no javnost mu to nije uzela za zlo jer je nedužnim tulumarenjem pokazao da su i članovi kraljevske porodice ipak samo ljudi od krvi i mesa, željni zabave.

‘Nestašnog Harryja’ još od tinejdžerskih dana žene su salijetale, a on nije mogao odoljeti lijepim plavušama koje su bile divlje baš poput njega. Chelsy Davy, razigrana ljepotica iz imućne porodice bila je najveća ljubav njegove mladosti, s kojom se više puta mirio i rastajao.

Ipak, njegovo je srce u potpunosti osvojila tek lijepa američka glumica Meghan Markle za koju je javnost doznala krajem 2016. godine. Harry je u jednom intervjuu priznao da je pratio seriju “Suits” u kojoj je Meghan glumila te da je jednom prilikom prijateljima priznao da je upravo ona njegova žena iz snova, ni ne znajući tada da će postati njegova supruga.

Bajkovitu priču o crnoj ovci kraljevske porodici i glamuroznoj, ali rastavljenoj američkoj glumici fanovi Harryja i Meghan prihvatili su s oduševljenjem, a na veliko čuđenje javnosti, Meghan je raširenih ruku prihvatila i njegova porodica, čak i stroga kraljica Elizabeta II.

Royal Wedding.Windsor, United Kingdom. The Royal Wedding of Prince Harry and Meghan Markle in Windsor, United Kingdom. Picture by i-Images / Pool, Image: 372472410, License: Rights-managed, Restrictions: ITALIAN, GERMAN & USA RIGHTS AVAILABLE ONLY. UK OUT. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Email: i, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine

Par je rekao ‘da’ 19. maja 2018. godine, na raskošnom vjenčanju koje je pratio cijeli svijet, a brojne su se žene tada poželjele naći na mjestu 36-godišnje Meghan koja je izgledala predivno u elegantnoj haljini kuće Givenchy. Danas par sa svoje dvoje djece živi u Los Angelesu, odvojeno od kraljevske porodice, zbog kojeg poteza su ga još jednom prozvali “crnom ovcom” ove porodice.

 

Izvor: gloria.hr

(S.P.)

 

Pročitajte još