Udata je za princa i vlada modnim carstvom: Žena besprijekornog stila živi život kao iz bajke

Piše: Redakcija

Njena priča, poput bajke, počela je 1998. godine, kada se udala za arapskog princa Sultana ibn Fahada ibn Nasera. Danas Dina nije samo jedna od vrhunskih modnih djevojaka u UAE. Ona je model elegancije, modni inovator i zaista snažna žena.

Dina Ali al-Juhani je rođena u Kaliforniji od porodice Ali al-Juhanija, ekonomiste. Kao dijete, djevojčica je često pratila svog oca na putovanjima između zemalja Bliskog istoka i Sjedinjenih Država, studirala je na nekoliko američkih univerziteta. Djevojka je upoznala princa Sultana 1996. godine, a dvije godine kasnije ljubavnici su se vjenčali (mlada je bila na vjenčanju u haljini Azzedine Alaia).

Sada par ima kćerku i sinove blizance. Kraljevski par je veći dio svog života proveo zajedno u Njujorku, ali porodica posljednje četiri godine živi u Rijadu. Sve ostale detalje svog privatnog života princeza drži u najstrožijoj tajnosti.

Princeza i poslovna žena

Kako zamišljate život arapske princeze? U svakom slučaju, Dina se definitivno ne uklapa u uobičajeni format. Kao i svi članovi kraljevskih porodica, dama vrijedno obavlja dužnosti i opširno govori o svojoj porodici. Ali, za razliku od drugih supruga monarha i prinčeva, Dina je i uspješna poslovna žena i zaista uticajna figura u svijetu mode. Dvije uzastopne godine Njeno Visočanstvo se nalazi na utjecajnoj listi BoF 500 (lista od 500 ljudi koji definišu vektor globalne modne industrije, prema The Business of Fashion).

Dina je među prvima razbila stereotip da arapske dame, sa viškom finansijskih sredstava, pate od nedostatka dobrog ukusa.

Dina nije samo redovno posjećivala revije u svjetskim modnim prijestolnicama i komunicirala s dizajnerima. Princeza je otvorila i sopstvene D’NA butike u Rijadu i Dohi, gdje su predstavljeni modeli modnih brendova kao što su Miu Miu i Haider Ackermann, M2Malletier i Maison Martin Margiela.

Prema riječima Njenog Visočanstva, od mladosti je sanjala da se bavi modom, ali sebe nije vidjela kao modnog dizajnera. Profesija stilista je također nije privukla. Na kraju, Dina je odlučila da se konsultuje sa svojim ocem: Al-Juhani je podržao svoju kćerku i postao njen prvi i najveći investitor.

– Moj otac je rekao da ću uspjeti – prisjeća se Dina. U to vrijeme nisam imala ni poslovni plan. Samo sam bila odlučan da uspijem. I uspjela sam – rekla je ona.

Princeza se ne bavi samo modnim biznisom, već pokušava da podrži mlade talente. I upravo na njenu inicijativu u Dubaiju je počela s radom organizacija Dubai Design and Fashion Council, čiji je jedan od glavnih ciljeva finansijska podrška mladim talentovanim arapskim modnim dizajnerima.

Princeza Dina ima sjajnu figuru, baršunastu maslinastu kožu, krupne oči i pomalo zagonetan osmijeh. Ona aktivno gestikulira tokom razgovora i nimalo se ne plaši da izgleda teatralno.

Dina sa svojom kratkom frizurom izgleda ekstravagantno. Neke cijenjene porodice Rijada u početku nisu prihvatile imidž princeze, ali generalno, Njeno Visočanstvo savršeno uspijeva da uspostavi ravnotežu između modnih tradicija Zapada i Istoka. Kako kaže sama Dina, njen osjećaj za stil je izgrađen isključivo na intuiciji.

Izvor: stil.kurir.rs

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti