Bio je gnjevan i razočaran: Da je živ princ Philip ne bi želio vidjeti Meghan ni nacrtanu

Piše: Redakcija

Bliži se godišnjice smrti princa Philipa, komemoracije u Westminsterskoj opatiji 29. marta, a tim povodom poznavatelji prilika u kraljevskoj porodici prisjećaju se supruga Elizabete II. Bili su u braku od 20. novembra1947., vjenčali su se na istom mjestu gdje će se u utorak održati tužno prisjećanje na vojvodu od Edinburgha, voljeli su se i podržavali do njegove smrti početkom aprila prošle godine. Dakako, kraljica neće propustiti događaj u Westminsterskoj opatiji ni za šta na svijetu, baš kao i gotovo cijela njena porodica. Navodno će doći i osramoćeni princ Andrew, nakon što je Virginiji Giuffre zbog silovanja isplatio 12 miliona funta u izvansudskoj nagodbi.

Neće biti jedino princa Harryja i njegove supruge, Meghan, vojvotkinje od Sussexa, zbog svađe sa Scotland Yardom oko osiguranja tokom njihovog boravka u Britaniji.

Autor knjige “Brothers and Wives: Inside the Private Lives of William, Kate, Harry, and Meghan” Christopher Andersen, tvrdi kako je princ Philip, koji se oduvijek izražavao (pre)direktno i svakome bi znao reći šta ga slijedi, bio strahovito ljut na Harryja i Meghan, piše Entertainment Daily. Princ, naime, nije podržavao njihovu odluku da napuste položaje viših članova Tvrtke i započnu novi, financijski neovisan život u Americi.

Izdaja kraljice

Zašto? Doživio je to kao izdaju kraljice. Volio ju je toliko da je, doduše, uz puno gunđanja, prihvatio da njihova djeca nose samo njeno prezime, Windsor. Kasnije je isposlovao da im se doda i njegovo, stoga danas njihovo prezime glasi Mountbatten-Windsor. Treba reći da se, Charles, Andrew i Edward njime ne koriste poput običnih građana. Navode ga u posebnim okolnostima, primjerice, dok su bili u vojsci.

No njihova sestra Anne, ima samo titulu kraljevske princeze. O tome da li je to u redu, moglo bi se raspravljati. Kako god bilo, kraljicin suprug Philip godinama prije Meghan smatran je “crnom ovcom” u toj porodici i manje vrijednim od svoje supruge. Kad je oženio britansku prijestolonasljednicu, prihvatio je da će biti “druga violina” cijeli život, a ni punica, kraljica majka Elizabeth, nije ga voljela.

Vjerovala je da je njena kćer mogla naći boljeg od danskog i grčkog kraljevića bez kraljevstva jer se Philip, podsjetimo, odrekao prava na dansko prijestolje zbog ljubavi prema Elizabeti, a Grčka je postala republika. Nije joj se svidjelo ni to da su se Philipove sestre tokom II. svjetskog rata udale za naciste.

Očekivao je više

Ukratko, vojvodin život u britanskoj kraljevskoj porodici bio je sve samo ne jednostavan: to je razlog zbog kojeg je od Meghan, u čijoj je buntovnoj naravi, zacijelo, prepoznao sebe – očekivao puno više.

“Čini se da smo sve vrijeme bili u krivu u vezi nje”, navodno je prije smrti rekao jednom od svojih najbližih saradnika.

Vjerovao je da će Meghan, zbog ljubavi prema Harryju stoički podnositi što je i on godinama trpio zbog ljubavi prema kraljici. No, vremena su danas drugačija. Ono što je nekada bilo uobičajeno, danas je prašnjavi atavizam. Stara dvorska etiketa, okoštala pravila koja ničemu ne služe, postaju “out”. Dolazi vrijeme prinčeva i princeza novog kova, s čime se princ Philip koji je stajao uz svoju suprugu do posljednjeg trena, braneći ono što je nazivao poštovanjem prema kraljici, nije mogao pomiriti.

Izvor: gloria.hr

(S.P.)

 

Pročitajte još