Godišnjica smrti princa Philipa, supruga britanske kraljice Elizabete II

Piše: Azra

Prije godinu dana preminuo je princ Philip (99), suprug britanske kraljice Elizabete ll. Njihov je brak trajao čak 73 godine, ali njihova je ljubavna priča počela puno ranije.

Vjenčali su se u novembru davne 1947. godine, a svog princa mlađahna je Elizabeta upoznala kad joj je bilo samo osam godina na vjenčanju njegove rodice, grčke princeze Marine. Philip je bio sin grčkog princa Andrewa. Elizabeta je starija kćerka mlađeg sina tadašnjeg britanskog kralja. Tada nitko nije znao da će jednog dana postati najdugovječnija kraljica u historiji.

Drugi susret uslijedio je kad je Elizabeta imala 13 godina i odmah se preko ušiju zaljubila u njega. Nikad nije pogledala ni jednog drugog muškarca.  Prilikom tog susreta 1939. godine Philip je imao 18 godina, a buduća britanska kraljica (njen otac George VI. okrunjen je dvije godine ranije nakon što je njegov brat abdicirao), tad još u pubertetu, posjetila ga je s roditeljima i sestrom Margaret. Prema pisanju časopisa People, tada se prema Philipu ponašala prilično rezervirano, iako je odmah poludjela za njim.

Brzo su počeli izmjenjivati pisma, a Philip je Elizabeti bio pratnja na obiteljskoj božićnoj proslavi u dvorcu Windsor 1943. godine. Tri godine kasnije, Philip je od njenog oca zatražio njenu ruku. George VI. nije bio oduševljen ovom idejom. Navodno mu je smetalo Philipovo porijeklo i opušteno ponašanje, no na kraju je ipak dao svoj blagoslov uz uvjet da se službene zaruke ne objavljuju do princezinog 21. rođendana, u aprilu 1947.

Javno su se zaručili 10. jula iste godine, a Philip je Elizabeti dao prsten od dijamanata koji su pripadali njegovoj majci. Odrekao se svih grčkih i danskih kraljevskih titula, preuzeo prezime Mountbatten po majčinoj liniji i krstio se u Anglikanskoj crkvi.

Vjenčali su se 20. novembra 1947., a istog dana je od njenog oca dobio titulu vojvode od Edinburgha, grofa od Merionetha i baruna od Greenwicha.

Sljedeće godine rodilo se njihovo prvo dijete, princ Charles, a zatim i princeza Anna. Od 1949. do 1951. godine živjeli su na Malti gdje je on služio u mornarici. Elizabeta je nakon toga zbog lošeg zdravstvenog stanja svoga oca počela preuzimati sve više kraljevskih dužnosti.

Kada je George VI. preminuo, u februaru 1952. par je bio na dalekom putovanju tokom kojeg su posjetili Afriku, Australiju i Novi Zeland.

Elizabeta i Philip su nakon njenog dolaska na prijestolje dobili još dva sina, Andrewa i Edwarda. Inače, kraljica je odlučila zadržati svoje prezime Windsor, a to su prezime nosila i njena djeca, što Philipu nije baš dobro sjelo. Rekao je da se zbog toga osjeća kao ‘vražja ameba’. Elizabeta mu je s vremenom popustila te je 1960. donijela odluku da članovi obitelji koji nemaju titulu ‘kraljevskog veličanstva’ nose prezime Mountbatten-Windsor.

Iako se na prvi pogled čini da je njihov brak bio savršen, istina je, čini se, daleko od toga. Mračniju stranu njihova odnosa prikazala je popularna Netflixova serija ‘Kruna’ u kojoj se načela tema o Philipovim aferama sa ženama poput autorice Daphne du Maurier i zvijezdom cabareta Helene Cordet. Ipak, ti su navodi uvijek ostali na razini tračeva i njegova nevjera nikada nije dokazana.

Izvor: Story. hr

(E.M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti