Sve je spremno za proslavu velikog jubileja kraljice Elizabete: Da li će se pridružiti princ Harry i Meghan Markle?

Piše: I.J.

Britanska kraljica Elizabeta ove godine obilježava 70 godina vladavine, a pripremljen je niz svečanih događaja koji počinju danas i trajat će do nedjelje u Londonu.

Elizabeta (96) je prvi britanski monarh koji je proslavio platinasti jubilej.

Održat će se parada konjske garde, a kada se završi početna ceremonija kraljevska porodica će otići na balkon Bakingemske palate, gdje će mahati okupljenima.

Služba zahvalnosti za vladavinu kraljice održat će se u katedrali Svetog Pavla, a smatra se da će i vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, princ Harry i Meghan Markle, također prisustvovati događaju zajedno sa ostalim članovima kraljevske porodice.

Proslava jubileja završit će se u nedjelju velikim koncertom ispred Buckinghemske palate koji će upotpuniti i planetarno popularni pjevač Ed Sheran. Događaj će početi zvonima Vestminstera, kao što su zvonila za krunisanje kraljice prije 70 godina.

Kraljica Elizabeta Druga nadmašila je dužinom vladavine kraljicu Viktoriju za sedam godina.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti