Nakon dvije godine Meghan Markle se vratila pod kraljevsko okrilje

Piše: Ilma Jakubovic

Svijet je posebno zanimao dolazak princa Harryja i Meghan Markle, kojima je ovo bilo prvo pojavljivanje na službenoj dužnosti kraljevske porodice u dvije godine. Četiri dana proslave platinastog jubileja počela su kraljicinom rođendanskom povorkom. Kraljica Elizabetha je zbog zdravstvenih razloga ostala kod kuće i misu gledala u televizijskom prijenosu, ali uprkos njenom izostanku, svečana atmosfera nije izostala

Kraljica Elizabetha ll proteklih dana proslavila je svoj platinasti jubilej, što je čini jedinim britanskim monarhom koji se zadržao toliko dugo na prijestolju. No, osim njene velike proslave svijet je posebno zanimao dolazak princa Harryja i Meghan Markle, kojima je ovo bilo prvo pojavljivanje na službenoj dužnosti kraljevske porodice u dvije godine.

Meghan i Harry iz kancelarije general-majora gledali su spektakularnu vojnu paradu, a vojvotkinja od Sussexa sve je oduševila elegantnim outfitom. Za prvi dan proslave odabrala je tamnoplavu haljinu i bijeli šešir s velikom mašnom britanskog dizajnera Stephena Jonesa.

AFP

Osim Harryja i Meghan, na jubileju su bili princeza Beatrice i njen suprug Ed, princeza Eugenie i djeca njenog supruga Jacka i Anne, Peter Phillips i Zara Tindall, te njihove porodice.

Četiri dana proslave platinastog jubileja počela su prošlog četvrtka kraljicinom rođendanskom povorkom. Kraljica je s porodicom, tačnije s princom Charlesom i Camillom, najstarijim unukom Williamom, njegovom suprugom Kate Middleton te njihovom djecom, s balkona u Buckinghamskoj palači pratila let aviona i pozdravila konjanike.

Niži status u porodici

Iako u službenom dijelu jubileja ne sudjeluju, ovo su važni trenuci za Meghan i Harryja. Naime, njihova djeca Archie i Lilibet prvi put su upoznali rođake Georgea, Charlotte i Louisa. Također, bio je to i prvi susret malene Lilibet s kraljicom, po kojoj je dobila i ime.

AFP

Protokolarno su bili smješteni podalje od slavljenice, što je znak njihovog novog, nižeg statusa u kraljevskoj porodici. Daleko iza Charlesa, princa od Walesa, Camille, te Williama i Kate, Harry i Meghan sjedili su tokom mise u katedrali sv. Pavla u Londonu u drugom redu, iza porodice Wessex i vojvode i vojvotkinje od Gloucestera. Članovi kraljevske porodice na svečanosti kraljicinog platinastog jubileja popunili su stolice u prvom redu, što znači da na glavnim pozicijama nije bilo mjesta za Harryja i Meghan. Također, tokom televizijskog prijenosa svečane mise nije bilo nikakve interakcije između Harryja i njegovog brata Williama ili između Meghan i Kate.

Bijela elegancija

Nakon mise, par se pridružio starijim članovima kraljevske porodice, a za razliku od situacije prvog dana, ovoga puta nisu bili izolirani od ostatka zvanica. Meghan Markle je za ovu priliku još jednom pokazala kako ništa ne ostavlja slučaju te je odabrala bijelu kaput-haljinu s elegantnim kaišem i odličnim suptilnim detaljima na ovratniku. Ovaj klasični komad spojila je sa šeširom širokog oboda i parom klasičnih „Diorovih“ salonki od brušene kože, a zanimljiv detalj su i dugačke kožne rukavice u istoj boji. Iako je Meghan poznata po biranju detalja poput decentnih prstenova, narukvica i ogrlica, ovoga puta se odlučila samo za dijamantne naušnice „stowstorm“ vrijedne 10.500 funti s potpisom kanadskog dizajnera nakita „Birks“. Uz sve je kombinirala i narukvicu „Cartier Love“ vrijednu 4.200 funti, te zaručnički i vjenčani prsten. Prvo službeno pojavljivanje nakon dvije godine odradila je zaista na elegantan i kraljevski način, koliko god bježala od tih titula.

Kraljica Elizabetha je zbog zdravstvenih razloga ostala kod kuće i misu gledala u televizijskom prijenosu, ali uprkos njenom izostanku, svečana atmosfera nije izostala. Elizabetha II je na britanskom prijestolju od 1952. godine. Ona s dostojanstvom i ustrajnošću prevladava sve krize, i političke i porodične. Postavila je nekoliko rekorda vrijednih poštovanja: ona je najstarija vladarica na svijetu i imala je najduži brak u britanskoj kraljevskoj kući. I njena krunidba je oborila jedan rekord – nikada do tada neki događaj nije imao toliko televizijskih gledatelja – 300 miliona širom svijeta.

AFP

Pompozna slavlja

Četvrtog juna priređen je koncert uživo naziva „Platinum at the Palace” u Buckinghamskoj palači s nekim od najvećih svjetskih zvijezda, a na tri pozornice nastupili su Duran Duran, Andrea Bocelli, Nile Rodgers te brojni drugi. Koncertu su prisustvovale i poznate osobe iz svijeta filma i sporta, među kojima Sir David Attenborough, Emma Raducanu, David Beckham, Stephen Fry, Dame Julie Andrews, Royal Ballet, a upriličen je i poseban nastup Sir Eltona Johna. Istog dana održan je i čuveni Epson Derby, koji je na glasu kao najstarija utrka konja na svijetu. Sljedećeg dana, 5. juna, organizirana je proslava na ulicama pod motom „Big Jubilee Lunch” iliti „Veliki jubilarni ručak”. Gradske četvrti, gradići i sela priredili su narodni ručak s dugim stolovima punim jela i pića.

AFP

Kraljica preko noći

Elizabetha nije bila predviđena za prijestolonasljednicu. Ali, njen stric Eduard VIII odrekao se prijestola, pa je njen otac George VI tako postao kralj. Time se i za nju sve promijenilo. Bilo joj je 25 godina kada joj je, 6. februara 1952., preminuo otac. Princeza Elizabetha postala je Elizabetha II, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i drugih carstava i teritorija, vladarica Commonwealtha i braniteljica vjere. U Westminsterskoj opatiji je u velikoj ceremoniji okrunjena 2. juna 1953. Kao kraljica je doživjela raspad britanskog svjetskog imperija, potom Hladni rat, a onda i Brexit i pandemiju. Ona je u Buckinghamskoj palači dočekala i otpratila 14 britanskih premijera, od Winstona Churchilla preko Margaret Thatcher do Borisa Johnsona.

AFP

Žuta elegancija Kate Middleton

Vojvotkinja od Cambridgea, za proslavu drugog dana platinastog jubileja odabrala je haljinu u nježnoj nijansi boje limuna s potpisom Emilie Wickstead. Haljina midi dužine na odličan način prati liniju tijela, a posebno je zanimljiv detalj iznad struka s efektom omota, koji je naglasio siluetu. Odličnu haljinu Kate je upotpunila šeširom Philipa Treacyja, omiljenim dizajnerom kraljevske porodice, te ljubičastim salonkama modne kuće „Gianvito Rossi“. Kate je već dugo obožavateljica haljina Emilije Wickstead i nosila ih je više puta, a posljednji put nedavno na Garden Partyju u Buckinghamskoj palači. U čast kraljici, Kate je nosila par naušnica iz privatne kolekcija Njenog Veličanstva. Riječ je o Bahrein Pearl Diamond Drop naušnicama koje je nosila i princeza Diana 1982. Naušnice su izrađene od bisera koje je kraljici i princu Philipu poklonio vladar Bahreina kao vjenčani poklon 1947. godine.

AFP

 

Pročitajte još