Mnogo je izmišljenih činjenica o voljenoj princezi Diani, evo šta je zapravo istina

Piše: Azra

Znamo je kao ‘princezu iz naroda’, Lady Di ili tužnu suprugu princa Charlesa koji ju je varao s dugogodišnjom djevojkom iz mladosti Camillom Parker Bowles. Svaki novi dokumentarac ili knjiga daju otprilike sličnu predodžbu Diane Spencer, princeze od Walesa, ali oni koju su je najbolje poznavali otkrili su da dosta toga nije istinito.

Diana tehnički nikada nije bila princeza

Iako je mnogi oslovljavaju kao princezu, ona to zapravo nije postala, a po zakonima kraljevske porodice nikada ni ne bi. Naime Diana je udajom za princa Charlesa dobila titulu princeza od Walesa, Ipak, javnost i mediji prozvali su je princezom Dianom, što nije bila njena formalna titula.

Prema pravilima britanske kraljevske porodice, princezom može postati samo osoba rođena u kraljevskoj porodici i to žensko dijete prijestolonasljednika. Primjerice, titulu princeze dobila je kćer princa Williama, princeza Charlotte, ali ne i kćer princa Harryja, malena Lilibet.

Diana nikada nije bila sramežljiva

Možda je javnost percipira kao vrlo povučenu i sramežljivu osobu, ali njen brat Charles Spencer tvrdi da ona nikada nije bila takva. Naprotiv, uvijek je bila spremna za šalu, zabavu i avanturu. Nešto slično tvrdi i kraljevski saradnik koji je imao prilike upoznati Dianu tek nekoliko dana prije vjenčanja s princem Charlesom.

Ona nije bila sramežljiva, možda su ljudi dobili takav dojam jer je uvijek razgovarala pognute glave. No to je radila samo iz jednog razloga. Naime bila je visoka osoba i svima se pokušavala obraćati s njihove visine kako bi ostavila utisak poštovanja, otkrio je dugogodišnji kraljičin saradnik iz palače.

Princeza od Walesa nije uvijek izbjegavala paparazze

Jednom kada je shvatila da se medijskog pritiska neće moći riješiti, nego da će morati naučiti živjeti s njim, Diana je došla na mudru ideju. Naučila je surađivati s paparazzima i okrenuti ih u svoju korist. Posebice nakon razvoda od princa Charlesa. Bio je to strateški PR plan koji je djelovao.

Osim toga, došla je na fantastičnu ideju kako i kada isključiti nepoželjne fotografe iz svog života. Za svaki svoj odlazak u fitnes centar odjenula bi identičnu odjeću, poznatu zbog kasnije popularizirane hudice. Shvatila je da novinari neće imati sočnu priču ako im fotografi budu donosili identične fotografije, a u tome je i uspjela te ih tako barem nakratko maknula sa svoga puta.

Njen pravi nadimak nikada nije bio Lady Di

Nemalo puta u svjetskim se i domaćim medijima bivša supruga princa Charlesa oslovljavala skraćeno, nadimkom Lady Di. Međutim tako je unutar palače i porodice nikada nisu zvali. Njen nadimak ustvari je bio Duch te su je tako oslovljavali svi s kojima je bila bliska. Potvrdio je to kraljevski kuhar koji je svjedočio kako je tako zove Sarah Ferguson, a postoje i pisani dokazi blagdanskih čestitki na kojima je princeza potpisana upravo tim nadimkom. Potvrdio je to i Dianin brat Charles Spencer.

Princeza Diana nije uvijek govorila istinu

Jedna od najvećih mana princeze Diane možda je bila iskretanje istine u njenu korist, a potvrdili su to godinama kasnije neki njeni saradnici i prijatelji. Uvijek je bila riječ o sitnim lažima, s kojima su oni naučili živjeti te joj nikada nisu predbacivali zbog toga, već su se pomirili s time da je takvog karaktera.

Diana je zaista očekivala vjernost princa Charlesa

Iako su itekako poznati kraljevski vladari s brojnim ljubavnicima na koje su njihove supruge naprosto okrenule glavu i pravile se da ne postoje, princeza Diana nije se nadala takvom odnosu. Od braka je očekivala bajku i iskrenu ljubav.

– Diana je bila predivna, ali emocionalno jako nezrela i zahtjevna. Kad god bi postala takva, Charles bi odlepršao Camilli, a ona ga je dočekala s čašom vina, platom sira i nekom urnebesnom pričom te ga odmah oraspoložila, svjedoče dobro upućeni.

Princeza Diana nije bila nižeg rasta od svoga supruga

Kako bi u javnost poslali savršenu sliku njihova odnosa i braka, fotografi su kreirali optičke varke koje su princu Charlesu dale na visini naspram njegove visoke supruge Diane. Zapravo su njih dvoje bili slične visine, a princezi Diani u mnogim je situacijama bilo zabranjeno nositi visoke cipele kako ne bi zasjenila britanskog princa.

Diana je uvijek bila u prijateljskim odnosima s kraljevskom porodicom

Možda iz današnje perspektive, na temelju mnogih dokumentarca koji to tako prikazuju, princeza Diana djeluje kao crna ovca kraljevske porodice, kao osoba koja se nije mogla prilagoditi takvom načinu života i strogim pravilima.

Istina je daleko od toga. Princeza od Walesa odrasla je u aristokratskoj porodici, vrlo blisko uključenoj u kraljevske redove. Sva pravila ponašanja usvojila je još kao dijete. Njena porodica bliski su susjedi kraljevskoj porodici u Sandringhamu, u kojem kraljica Elizabeta II provodi svaki Božić.

Osim toga, kraljica je krsna kuma Dianinu bratu Charlesu Spenceru dok je Dianin otac, earl Spencer bio kumče britanske kraljice Mary.

Izvor: tportal.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti